Bakst Frokost

Eltefritt brød med chia, myse og gresskarkjerner

Det begynner å bli noen eltefrie brød etterhvert. Gode alle sammen har de vært, men nå kan jeg si at jeg har laget mitt beste så langt.

Å skrive panegyrisk om egne matoppskrifter, er nesten blitt en norm blant matbloggere, og jeg er intet unntak. Faren er jo at det går inflasjon i selvskrytet, og jeg kjenner på dette nå når jeg skal formidle hvor godt dette brødet er.

La meg si det kort: Dette er et brød som tåler en sammenligning med alle andre grytebrød eller eltefrie brød. Det vil gå seirende ut. En Magnus Karlsen i brødbakstens verden.

Saftig og luftig kjerne, supersprø skorpe og den litt seige teksturen som man sjelden finner i annet enn vellykkede surdeigsbrød. Chiafrø får en litt slimete konsistens når de ligger i væske, så meget mulig det er dette som gir brødet den saftige og litt seige teksturen. Myse bidrar til fermentering/gjæringsprosess, og meget mulig det er dette som gjør det så luftig og lett.

img_7179

Om det er mysen eller chiafrøene som har gjort underverket over alle underverk, er ikke godt å si, men planen min er å teste flere varianter for å finne svaret. Aller først skal dere få denne oppskriften, så kan dere selv lage tidenes brød (og ferskost) i helgen.

Du trenger myse, og den får du lekende lett ved å la kefir eller kulturmelk stå i kaffefilter over natten. Bonusen er at du også får en deilig ferskost som ligger tilbake i filteret om morgenen, mens mysen har rent ned i koppen under filtetert. Oppskriften finner du her!

Gled dere!

________________________________________________________________

Ingredienser til 1 brød

500 g hvetemel

3 ss rå/tørre chiafrø

50 g gresskarkjerner

1/2 ts tørrgjær

salt (en raus, toppet ts maldonsalt er den mengden jeg pleier å bruke)

4,5 dl væske ( helst like deler myse og vann)

_________________________________________________________________

Bland de tørre ingrediensene i en bolle og tilsett væsken. Rør lett sammen til alt er blandet. Dekk bollen med plastfolie og la det stå på kjøkkenbenken natten over, minst 12 timer.

Dagen etter: Dryss godt med mel på benken og velt deigen ut av bollen på melet. Den er seig og det beste er å manøvrere den med en stekespade, slikkepott eller godt melede hender. Brett/strekk og fold deigen fire ganger og legg den med bretteskøten ned. Hvis bollen er stor nok, dekker du deigen med denne og lar den stå ca 15 minutter å hvile.

Sett en jerngryte med lokk som tåler sterk varme, i ovnen på 230 C. Gjerne varmluft.

Når ovnen er varmet opp, tar du ut gryten. Brett/strekk deigen på samme måte som tidligere, og manøvrer den opp i gryten med skjøten ned. Det gjør ingen ting om den blir skjev eller velter litt utover i gryta. Rustikk, kaller vi det 🙂

Stek brødet med lokket på, midt i ovnen på 230 C, i 30 minutter.

Etter 30 minutter tar du av lokket, og steker brødet 10–15 minutter uten lokk. Tiden vil variere fra ovn til ovn, så følg litt med underveis. Du kan gjerne bruke steketermometer, det gjør for eksempel alltid Filmfyren. Riktig kjernetemp på ferdigstekt brød, er 96 C.

Avkjøl brødet på rist før du skjærer i det. Det kan godt være lunt, men er det for varmt vil det bli presset sammen og fremstå som rått inni etter to skiver.

Og ferskosten? Den er selvfølgelig perfekt som pålegg her 🙂

11 kommentarer på “Eltefritt brød med chia, myse og gresskarkjerner

 1. Dette brødet hørtes fantastisk ut! Må prøves, også får jeg jo også ferskost i tillegg😊

 2. Hei. Jeg ønsker å kutte ned på hvetemel. Har du forslag til hva jeg kan gjøre?
  Tror du resultatet vil bli like luftig?

 3. Hei Maj-Britt! Hvor mye kefir/kulturmelk må du ha i et kaffefilter for å få så mye væske (myse) som man trenger? Altså 2-3 dl, da, hvis det sammen med tilsvarende mengde vann skal bli 4,5 dl…?

  • Hei Anne 🙂 Godt spørsmål! Når jeg gjør dette, går det med ca 4 dl kefir/kulturmelk. Jeg heller opp i kaffefilteret til det er breddfullt.

 4. Hei, jeg har laget min egen kefir, og vil prøve meg på ferskost. Da har jeg myse som jeg gjerne ville prøve å lage brød med. Jeg er cøliakiker og lurer på om du har noen erfaring med dette uten hvetemel? tenker jeg kan prøve med jyttemel.
  mvh mette

  • Hei Mette! Så utrolig kult at du har laget egen kefir 🙂 Jeg har dessverre ingen erfaring med glutenfri bakst, så der kan jeg ikke hjelpe deg, dessverre.

 5. Er det mulig å lage dette brødet i vanlig brødform, eller må det lokk og gryte til? Og hvor får en chiafrø? 🙂

  • Jeg har ikke testet eltefritt brød i vanlig brødform ennå, men mener jeg så at ;at På Bordet gjorde det…? Chiafrø får du, så vidt jeg vet, til og med på Rema1000 nå. 🙂 Meny har kanskje også. Mine er kjøpt på en tur til Sverige. I gamledager handlet jeg koteletter der i bøtter og spann, nå handler jeg spirer og frø. 😉

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: