Kjøttfri mandag Litt sunnere Suppe Vegansk Vegetar

Indisk grønn linsesuppe: Dhal

Første gang jeg smakte indisk dhal ( eller dahl, daal eller dal…) var da farmoren til datteren min laget det for 15 år siden. Hun hadde fått oppskriften av indiske venner mens de bodde på Fiji på 70 og 80-tallet. Jeg ble himmelfallen over hvor utrolig enkelt det var å lage noe så smaksrikt og godt. Sunt og billig var det også.

Denne oppskriften er ikke en kopi av hennes, men en endelig og etterlengtet nedtegnelse av den varianten jeg selv har laget, etter at jeg smakte den for første gang. Typisk meg er den blitt til på intuisjon hver bidige gang, men da jeg hadde den med på et skole-arangement før jul, var det så mange som ba om oppskriften at jeg tenkte det var på tide å feste den til det digitale papiret, og forevige den her. Så nå er den endelig dokumentert! 🙂

img_7117

Når du ser hvor få og enkle ingredienser som skal til, er det lett å tro at det er for simpelt, men jeg lover: Når suppen er kokt ferdig kan smakene fylle flere himmelrom.

En fenomenal suppe i januar, når buksa er stram og økonomien likeså. Vegansk er den også. Jøje meg, what´s not to like?

________________________________________________________________

Ingredienser 4 gode porsjoner

2 dl tørkede grønne linser

1 stor løk, hakket

2 gulrøtter, i små terninger

3–4 hvitløksfedd, finhakket

1 rød chili (m. frø. Men dropp det hvis barna ikke liker sterk mat)

1 1/2 ts spisskummen

1 ts garam masala

1 ts gurkemeie

1 toppet ts finrevet fersk ingefær

1,2 l vann eller grønnsaksbuljong

_________________________________________________________________

Skyll linsene godt under rennende vann. Jeg bruker såkalte laird lentils som er de litt blasse, grønne og flate linsene.

Fres løk, gulrot, hvitløk, chili og krydder med vegetabilsk olje i en gryte et par minutter så aromaene slipper fri.

Tilsett linser og væske og kok opp.

Skru ned varmen til putrepunktet, og la det koke mørt under lokk. Det tar ca 20 min.

Når linser og grønnsaker er møre, gir jeg suppen en liten runde med stavmikser. Det tykner suppen og gir en fin konsistens. Hvor finmost du vil ha den, er opp til deg. Et tips: Barn liker ofte helt finpurerte supper når de inneholder linser. 

Smak til med salt, og server med et dryss koriander og gjerne en sving med gresk yoghurt.

2 kommentarer på “Indisk grønn linsesuppe: Dhal

  1. Kathrine Nordahl

    I dag søkte jeg opp denne oppskriften igjen, en utrolig god og enkel suppe! Og siden jeg hadde en skål rynkete cherrytomater, og samvittigheten sa at de burde spises opp, hadde jeg dem oppi gryta når alt skulle kokes litt til. Kjørte alt sammen med stavmikser, hadde i litt fløte, og fikk en super, krydret suppe, med litt mildere smak enn originalen. Kanskje flere som vil like å bruke opp grønnsaker i denne suppa. 🙂

    • Helt prima å la rynkete grønnsaker få nytt liv i en purert suppe! 🙂 Og fløte har sjelden gjort en suppe dårligere… 😉

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: