Asiatisk Indisk Kjøttfri mandag

Kylling biryani med safran og dadler

Biryani er urdu, og navnet på indiske retter av ris. Du har sikkert sett det på menyen hos indiske restauranter. Prøv å stoppe opp ved byriani neste gang, og bestill det isteden for den evinnelige chicken tikka masala. Du vil ikke angre! Eller, bare bestill begge. Slå på stortromma…etter endt måltid 😉

Men navnet biryani stammer fra persisk, så her har vi å gjøre med en rett som har vandret langt og vært innom flere, og antageligvis har vi å gjøre med en fetter av pilaf som serveres i arabiske land. Det finnes flere teorier på hvordan retten vokste frem i India, og vil du nerde litt kan du lese mer her!

Det jeg vil si om den, er at den er vanvittig god. En av mine favoritter. (Jeg har også en vegetarisk biryani i den skjønne og grønne kokeboka vår Kjøttfri Mandag). Og ganske sikkert blir den en hit blant barna også. Hvem liker ikke kylling og ris? Og snille, aromatiske indiske krydder? Jeg har dratt med litt fra Persia også, og bruker safran og dadler. Kyllingen, risen og krydderne tilberedes i én og samme gryte, noe som gjør at risen blir ekstra digg når den suger til seg alle saftene fra kjøttet og smakene fra de hele krydderne. Sååå yummy!!

Noe å tenke på til helgen, kanskje?

_______________________________________________________________

Ingredienser 4 porsjoner

1–1,2 kg kylling med skinn og bein, i porsjonsstykker. Gjerne både bryst og lår.

2 løk, hakket

6 hvitløksfedd, finhakket

1 stor kanelstang

1 god klype safran

12 kardemommekapsler

1 ts spisskummenfrø (eller pulver)

2 laurbærblad

300 g basmatiris (skylt ren i kaldt vann)

8 dadler uten stein (ca 70 g), delt i mindre biter

5,5 dl kokende vann

salt og pepper

________________________________________________________________

Sett ovnen på 180 C.

Salte og pepre kyllingbitene godt. Brun dem på alle sider i en real klunk olivenolje, i en stor jerngryte. Gi dem 5–7 minutter og snu dem ofte. Dette er fordi kjøttet er på bein, og for at det skal klare å bli gjennomstekt senere i ovnen.

Ta kyllingen ut og legg den på en tallerken. Brun løken i det samme fettet som kyllingen, til den har fått en fin, brun farge. Tilsett hvitløk, kanelstang, safran, kardemommekapsler, spisskummen, laurbærblad og ferdigvasket ris. La det frese to minutter mens du rører. Dryss over en god klype salt.

Legg kyllingbitene tilbake i gryta sammen med ris og krydder, dryss over daddelbitene og hell på vannet. Sett på et tett lokk og sett gryta i ovnen.

La det bake på 180 C i 30 minutter. Hvis du er redd for rå kylling, kan du sjekke en gang underveis på et kyllinglår. Kjøttet skal lett kunne dras av beinet og det skal ikke være tegn til blod eller rød kraft.

Ta ut gryta etter 30 minutter og la den stå med lokket på og hvile i 10 minutter før du løfter det av. Kyllingkjøttet får hvilt og saftene satt seg, samtidig som risen får absorbert smaker og satt seg den òg.

Server med et godt dryss finhakket koriander og bredbladet persille. Nan/roti/chapati, yoghurt og chutney? Selvfølgelig!

2 kommentarer på “Kylling biryani med safran og dadler

  1. Christine

    Mmm! Ser deilig ut 😀 Jeg fikk dette av en iransk venn en gang, da med tørkese tranebær, veldig godt med litt syrlighet sammen med det søte.

    • Hei Christine! Ja, jeg kan tenke meg at tørkede tranebær er kjempegodt her. Eller kanskje noen kjerner fra et syrlig granateple er godt? Eller bare en skvis sitron 🙂

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: