Grønnkålen. Som vi skulle ønske at barna våre ville trygle om å få knaske på sent og tidlig. Joda, den er god og går ned på høykant når den er ovnsstekt til sprø chips, men er den ikke litt seig ellers? Tykke, litt harde og grove blader der i stuingen? Er det engang lov til å si slikt om denne supergrønnsaken? Man kan massere den med litt salt og olje før den tilberedes, og da blir den mørere og morsommere, men helt ærlig: Strukturen på grønnkål har aldri vært en megafavoritt her hjemme. Helt ok, vi spiser den da, men ikke WOW, gi meg meeeeer!

Likevel har mammahjertet mitt lyst til å ha grønnkål i ukemenyen om vinteren. Fordi den er knallsunn, smaker godt (altså selve smaken, ikke teksturen) og fordi den er norsk sesongvare selv om det er minusgrader.

Trikset? Lag en innmari god, klassisk grønnkålsuppe! Jeg var tussete etter dette da jeg var liten, og er det fremdeles. Særlig servert med hardkokte eller smilende egg. Sleng gjerne med spinat også. Når de grove grønnkålbladene knuses med stavmikser kan du vinke farvel til den noe sære teksturen, og ønske velkommen til en mye mer intens og lekker grønnkålsmak. 

_______________________________________________________

Ingredienser 4 porsjoner

250 g grønnkål

100 g spinat

1 l kyllingkraft (eller buljong)

1 liten løk, finhakket

1 hvitløksfedd

1 timiankvast

1 dl matfløte

1 toppet ss hvetemel

1 ss smør

________________________________________________________

Vask grønnkålen godt og riv bladene av de grove stilkene. Kutt bladene deretter i mindre biter.

Fres løk og hvitløk i smør til de er blanke og myke. Tilsett grønnkål, kyllingkraft og timiankvast. Sett på lokk og kok til grønnkålen er mør, 5–10 minutter.

Ha spinaten i gryta det siste minuttet av koketiden. Den trenger bare å falle sammen. Kjør suppa glatt med stavmikser og smak til med salt og pepper.

Ha fløte og hvetemel på et tomt syltetøyglass med lokk, og rist det raskt sammen. Hell det i suppa og kok opp. La suppa koke i noen små minutter til den tykner noe og melsmaken forsvinner. Ha i smøret helt til slutt og smak til en siste gang med salt og pepper. Kanskje en skvis sitron er godt og hever smaken enda mer?

Server med smilende eller hardkokte egg, noen dråper god olivenolje og gjerne en dott med spirer. Jeg har brukt vakre og dramatisk røde rødbetspirer.

%d bloggere liker dette: