Kake

Bringebærbløtkake

Bløtkake er en av de kakene jeg liker aller best å lage når jeg først skal kakebake. Sukkerbrødet er overraskende enkelt å lage selv (smaker velsignet mye bedre enn de du kjøper som har en merkelig syntetisk bismak), og så er det bare å peise på med krem så det holder, smaker du liker, frukt, bær, sjokolade, marsipan, pynt, glitter, stas og fjas.

En bløtkake ser som regel veldig flott ut med krempynten og lagene sine. Og hvis sukkerbrødet ditt blir litt flatt, så bare stabler du mer krem og fyll i midten, så blir kaka høyreist og vakker okkesom. Pisket krem og friske bær (for ikke å snakke om spiselige blomster!) er fantastiske verktøy for oss som ikke har tålmodighet med snirklete millimeterpresisjon i den estetiske utføringen. Her er det spillerom for impresjonister, romantikere og ekspresjonister av alle slag!

bløtkake2
Foto: Filmfyren

Jeg har et lite tips for en garantert saftig og bløt bløtkake: Lag sukkerbrødet kvelden før kaka skal serveres. Dynk lagene med fruktjuice etter at kaka er avkjølt og delt, og fyll den deretter som planlagt. Men ikke dekk utsiden med krem eller pynt ennå! Sett den på et fat og dekk ordentlig godt med plastfolie før du setter den i kjøleskapet natten over. Da får fyllet i midten tid til å smaksette sukkerbrødet og trekke litt inn i det, så det blir saftig og godt.

Dagen etter er det bare å piske en ny runde med krem, dekke og pynte kaka med denne og alt annet godt hva hjertet begjærer.

Bløtkake er med andre ord en himla smart kake, fordi den med fordel kan stekes og lages dagen før, og bare trenger å pyntes på selve dagen.

Denne bløtkakevarianten laget jeg til Filmfyren´s niese da hun hadde bursdag forrige helg. Hun fikk selv velge smakene, og eneste stikkord jeg fikk var: BRINGEBÆR! Så slik gikk det til.

_________________________________________________________________________

Sukkerbrød

4 egg

125 g sukker

80 g hvetemel

40 g potetmel

1/2 bakepulver

1/2 ts vaniljesukker

1 appelsin, saften

Fyll

2 dl kremfløte

1 dl vaniljekrem (ja, jeg brukte en ferdig…)

ca 2 dl bringebærsyltetøy

Pynt

3 dl kremfløte

1/2 ts vaniljesukker

1 ss sukker

1 kurv friske bringebær

______________________________________________________

Sukkerbrød

Sett ovnen på 165 C. Smør og strø en springform (24 cm).

Pisk egg (4 stk) og sukker (125 g) til en luftig og tjukk eggedosis. Bland sammen de tørre ingrediensene i en bolle og rør dem deretter forsiktig inn i eggedosisen til du har en klumpefri røre. Prøv å ikke slå for mye luft ut av røren. Luften er med på å gi et.. ja, et luftig sukkerbrød. Hell røra i springformen og stek kaken nederst i ovnen på 165 C i 40–45 minutter. Sjekk med en kakenål eller tynn strikkepinne om den er ferdig.

Avkjøl kaka før du deler den i to bunner. Legg den nederste delen på et fat eller en stor tallerken. Dynk så snittflatene med saften fra en appelsin.

Fyll

Pisk kremen stiv og bland inn vaniljekremen. Rør inn bringebærsyltetøy (ca 2 dl) og smak deg frem til du har en balanse du liker mellom bringebær, krem og vanilje. Stol på egen smak og føl deg frem. Du kan godt ha noen hele friske bær i kremfyllet også. Smør et godt og jevnt lag med bringebærsyltetøy på begge bunnene, og fordel så bringebærkremen jevnt utover den nederste bunnen og legg toppen oppå. Når man skjærer i kaka senere, vil man få mørkerosa lag nederst og øverst, og et lyserosa i midten. Dekk kaka og fatet godt med plastfolie og sett i kjøleskapet natten over.

Pynt

Pisk kremfløten stiv med vaniljesukker (1/2 ts) og sukker (1 ss). Og så gjør du akkurat som du vil! Jeg smurte kremen ganske enkelt i et tykt lag på toppen, i et litt bølgete mønster, før jeg så pyntet med mange friske og vakre bringebær, importert fra et vamt land jeg aldri har vært i. Hvis du vil gjøre som moren min, så bruker du krempose og lager små sirlige dotter og snurredutter over hele kaka. Det skal jeg gjøre en gang jeg har tid.

Og som sagt: Får du tak i spiselige blomster, så er det ingen ting å lure på: De skal på bløtkaka!

%d bloggere liker dette: