Fisk Forskjellig Litt sunnere Suppe

Suppe på erter, agurk og koriander m. stekt laks og ristede kikerter

HVORFOR er det så vanskelig å finne erter i belg i norske matbutikker? Jeg begriper det ikke. Blir alle erter fryst ned med det samme de er plukket? Kan vi ikke få gleden av å kjøpe ferske erter, vi som ikke har mulighet for å dyrke dem selv?

Disse på bildet er fra Danmark. Vi var på Bornholm i ferien, og der var det erter i belg overalt. Selv de minste mest unnselige dagligvarebutikker solgte dem. Det var bare å plukke med seg digre poser for en slikk og ingenting, og så gi dem til barna som åpnet dem med ivrige fingre og knasket dem i seg som små snacks. De elsket plutselig erter! Selvfølgelig. Erter rett fra belgen er mye morsommere og søtere å spise når de kan pilles ut av sine irrgrønne soveposer med glidelås på begge sider.

Jeg savner ferske erter. I alle matbutikker som våger å kalle seg akkurat det: matbutikker. Jeg vil selvfølgelig helst ha bust og gress og blader og tjafs på alle andre grønnsaker også. Hjertet mitt synker i brystet ved synet av de sterile, amputerte variantene av grønnsaker som ligger kvalt inni overflødig, miljøfiendtlig plastikk fra Bama. Du kan ikke lukte på dem, kjenne dem mellom fingrene eller vurdere om de smaker noe som helst. Plæstik fæntæstik. Sjelløst og med en distanse til alt som kommer fra den møkkete jorda der ting gror. Og selv om du bare trenger 2 gulrøtter, så tvinges du til å kjøpe en hel pose med et helt kilo. Det blir det matsvinn av.

Er det ikke kultur for erter i belg blant nordmenn? Rart. Vi har jo plutselig kultur for lime…og avokado…og mango. Erkenorske? Not so much. Men Bama og butikkjedene har lært oss hvordan de skal brukes, spises og likes. Så det er håp, altså. Og erter vokser faktisk her hjemme. Burde ikke være vanskelig å få tak i for dem som kanskje vil selge dem  🙂

La oss nå nyte en deilig, sødmefylt ertesuppe av erter fra belg, med fresk agurk og koriander. Nydelig som lunch eller en lett middag. I mindre porsjoner også som forrett. Du kan selvfølgelig bruke frosne erter også. Men jeg tror neppe du får barna til å snackse på dem mens de venter på at middagen blir klar…

image-28

___________________________________________________________________

Ingredienser 2 porsjoner

3 dl rensede grønne erter (du kan bruke frosne erter)

1/4 agurk, skrelt og i små terninger

1 stor vårløk (eller 2 mindre)

vann/buljong

2 ss yoghurt naturell

1 liten neve frisk koriander

200 g laksefilet

150–200 g kikerter

1 klype spisskummen

salt og pepper

olivenolje

smør

________________________________________________________________

Rens ertene hvis du er så heldig å ha ferske erter i belg. Hvis ikke, bruker du frosne erter. Ha dem i en kasserolle sammen med skrelt agurk (1/4 stk) i små terninger, hakket vårløk (1 stk) og en klype salt. Dekk såvidt med vann/buljong, sett på lokk og kok til ertene er møre. Det tar ca 5 minutter. Trekk kasserollen av plata, tilsett frisk koriander (1 liten neve) og yoghurt (2 ss). Kjør så suppen glatt med stavmikser. Smak til med salt, pepper og eventuelt mer koriander og yoghurt

Salte og pepre laksen (200 g) og stek den i middels varm panne med olivenolje og smør, ca 3 minutter på hver side. Øs over smøret fra pannen underveis i stekeprossessen.

Fres kikertene (150–200 g) i en annen panne med en skvett olivenolje. Krydre med salt, pepper og en klype spisskummen underveis. La dem steke på middels varme i ca 5 minutter, til de er sprø på utsiden.

Fordel suppen i to skåler, legg oppi laksestykkene, fordel kikertene og pynt med frisk koriander og noen sveiper med yoghurt naturell.

3 kommentarer på “Suppe på erter, agurk og koriander m. stekt laks og ristede kikerter

  1. Mildred Haakaas

    Å så godt å se at det er flere enn meg som er så misfornøyd med grønnsaksutvalget i norske matvarebutikker!

    • Det mest ironiske er at man ikke får tak i bra norske grønnsaker i dagligvarebutikken «på landet», der de jo kommer fra!

  2. Mildred Haakaas

    Ja, vi er i begynnelsen av august og sukkerertene i stor Meny-butikk i Bergen, kommer fra Peru! Det burde være et folkekrav å få norske, ferske grønnsaker på denne tiden av året. Suppa ser deilig ut, får prøve den med frosne erter.

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: