Kjøtt Litt sunnere

Derfor er helstekt kylling perfekt hverdagsmat

Å steke en hel kylling forbindes gjerne med helg og god tid. Men jeg må selvfølgelig være som kjerringa mot strømmen, og si at helstekt kylling er perfekt hverdagsmat.

Fordi: Hvis du tar deg tid til å steke en hel kylling en tirsdagskveld, så har du ikke bare til en real middag dagen etter for fire personer, men helt sikkert også litt rester av kjøtt fra skroget som kan bli med i en pastasalat til matboksen, sandwicher eller som påfyll i den suppa du skal ha en gang i løpet av uka. Enkel matte sier da, at hvis dere bare er to personer i husstanden, gir en hel kylling minst to middager + to matpakker. Det er enkel, god og rimelig mat på et ukesbudsjett.

Så, sett kyllingen i ovnen en hverdags-ettermiddag eller kveld, la den steke og kose seg mens du gjør andre ting, avkjøl, pakk i folie og oppbevare i kjøleskapet til middager og matpakker resten av uka.

Spar også på kraften/stekesjyen som samler seg nederst i gryta. Jeg heller denne over på et tomt glass med tett lokk og setter det i kjøleskapet. Når du skal varme opp kyllingen dagen etter, skjærer du lårene, vingene og brystene fra skroget (hvis brystene er store kan de gjerne deles i to), legger kjøttet i en ildfast form, dekker kjøttet med kraften/sjyen, legger på folie og varmer det igjennom i ovnen.

Andre serveringstips:

Salater

Pastasauser

Taco

Sandwicher

Suppe

Wok

Her er en skuddsikker oppskrift på saftig helstekt kylling. For tørr, overstekt kylling, det er ikke noe særs. Husk bare å la den hvile lenge nok! Det vil jeg si er alfa og omega.

________________________________________________________________

Ingredienser til 2–4 porsjoner

1 hel økologisk kylling (ca 2 kg)

3 ss olivenolje

salt/pepper

4 hvitløksfedd, grovhakket

4–5 kvaster rosmarin

1/2 sitron

_______________________________________________________________________________

Forvarm ovnen til 170 C.

Vask kyllingen lett under rennende kaldt vann, og tørk den godt med kjøkkenpapir både inni og utenpå.

Gni den inn med olivenolje (3 ss), rikelig med salt og pepper, grovhakkede hvitløksfedd (4 stk) og rosmarin (4–5 kvaster). Ha krydder og smaker både inni og utenpå kyllingen, og riv gjerne rosmarinen litt fra hverandre sånn at aromaene frigis.

Stikk den halve sitronen opp i baken på kyllingen og legg den i en jerngryte. Risle over litt mer olivenolje og sett på lokk. Stek kyllingen midt i ovnen på 170 C, i 1 time og 15 minutter, hvis kyllingen er 2 kg. Ta så av lokket, skru ovnen på varmluft og la kyllingen steke 40 minutter til. Da blir skinnet sprøtt og godt.

La kyllingen hvile 20 minutter før du skjærer i den, sånn at saftene får satt seg skikkelig.

%d bloggere liker dette: