Litt sunnere Tilbehør

Rødbetsyltede egg

Jeg har aldri tidligere laget mat med en så crazy farge. Dette ble gøyale egg. Også så smakfulle, da! Perfekte til rakfisk og sild, og blir garantert en snakkis blant gjestene som surrer rundt julekoldtbordet med sultne blikk. Eggene ender nemlig opp med knæsj lilla farge etter syltinga.

Så hva er greia med syltede egg? Eller pickled eggs som man har lange tradisjoner med på de britisiske øyer. Da jeg bodde i Belfast på midten av 90–tallet, var jeg på pub like ofte som jeg vasket håret. Det vil si sånn ca hver tredje dag. Usunne greier. På bardisken, eller på ei hylle bak hos pubverten, sto det nesten alltid en diger krukke fylt med lake og skrelte, hardkokte egg, som det stort sett var menn som kjøpte, sammen med en øl.

Spørsmålet var alltid om eggene kom til å drepe den som kjøpte ett, med matforgiftning (ingen ante hvor lenge eggene hadde stått der på krukka si i romtemperatur…), eller om de kom til å være helt magisk gode. Jeg opplevde ingen dødsfall de fem årene jeg bodde i Belfast. Ikke fra pickled eggs, i hvertfall.

Én ting er fargen disse eggene mine får fra rødbete. Noe annet er smaken. Godt! Jeg bruker karve, løk og laurbærblad som krydder sammen med rødbetterninger i laken, og når laken er helt på eggene, så moser jeg deler av løk- og rødbetrestene med stavmikser og smaker til med litt honning. Jeg har det på så et eget lite glass med lokk, som en relish. Dette er virkelig godt på moden og smakfull ost! Eller til postei, paté, fetere kjøttretter og til pølser. Perfekt til julemat, med andre ord.

Så her får du egentlig to gode tilbehør ut av én oppskrift 🙂

__________________________________________________________

Ingredienser til 6 porsjoner

6 hardkokte egg

1 fersk/rå rødbete

4 dl vann

1 dl hvitvinseddik

1 dl epleciereddik

1 rødlløk, hakket

3 ss sukker

1 ts salt

1 ts karve

1 laurbærblad

_____________________________________________________

Hardkok eggene. Skrell og del den rå rødbeten i små terninger.

Ha vann, eddik, rødløk, rødbetterninger, sukker, salt og krydder i en kjele og kok opp. Sett på lokk og la det småputre i 20 minutter.

Avkjøl laken helt.

Skrell eggene og ha dem på et sterilt Norgesglass. Hell på laken så den dekker eggene og sett glasset i kjøleskapet. Eggene holder seg to–tre måneder på tett glass i kjøleskap. Så hvis påsken kommer tidlig, har du fargeglade egg til det også! Men høyst sannsynlig blir eggene spist opp i jula, så gode som de er… 😉

5 kommentarer på “Rødbetsyltede egg

 1. Spennende😀👍Men bruker du ukokt rødbet?

 2. Kathrine Nordahl

  Fantastisk farge! 😊 Hvor lenge må de trekke i laken før de er «gjennomtrukne»/klare til servering?

  • Hei Kathrine! Etter noen timer er de allerede ganske godt farget på utsiden. Når du deler dem da, er de hvite inni, men det er også fint. Da får du rødt, hvitt og gult. Lar du de stå over natten, så blir de tvers igjennom lilla/rosa.

   • Kathrine Nordahl

    Tipp topp, eddik, egg og rødbeter kjøpt inn idag, skal prøves til helgen!! 👍🏻

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: