Kake Litt sunnere søtt

Bananbrød med nøtter, havre og dadler

Dette banabrødet er faktisk helt uten sukker. Mer om det lenger ned. Men først: Jeg er ikke den som spiser flest bananer «nakne og fra scratch» i det daglige, men jeg er veldig glad i banan når den dukker opp i kaker og desserter. Spesielt er jeg svak for et saftig, mykt og litt porøst bananbrød. Det er det deiligste stedet man kan legge de småbrune og nesten overmodne bananene til hvile, spør du meg.

IMG_7529

Veldig modne bananer inneholder masse fruktsukker og er derfor så søte at det holder. Sånn er det med all frukt. Jo mer moden, jo høyere sukkerinnhold. Det er med andre ord ikke mye annet søtningsmiddel du trenger i et bananbrød, hvis du bare velger å bruke noen bananer som virkelig har modnet ferdig og er på bristepunktet. I denne oppskriften har jeg faktisk ikke brukt sukker i det hele tatt, men kastet meg over supersøte dadler igjen. Også fordi de gir en sånn deilig, rund og litt krydret smak.

Kremost naturell er kjempegodt på banabrød!

Planen bak brødet, var at det skulle være såpass «sunt» at det kunne sendes med i matpakka som en hyggelig snack, eller spises til en ekstra god frokost. Derfor har jeg også brukt havregryn og nøtter for å spe på med energi. Trening eller turmat? Absolutt! Fullpakket av «løp-til-du-sprekker-energi» dette bananbrødet. Og helt hinsides digg og saftig, fordi jeg bruker kulturmelk. Så ingen vil dessuten tro du lyver hvis du tar med denne på juleavslutning eller kaffeslabberas og kaller den «kake». Den smaker nemlig kake!

_________________________________________________________________________

Ingredienser til 1 stort brød

150 g hvetemel

100 g store havregryn

2 gode ts bakepulver

1/2 ts natron

1 ts vaniljesukker

1 klype salt

1/2 ts kanel

40 g pekannøtter, grovhakket

40 g valnøtter, grovhakket

3 veldig modne bananer

2 egg

1,5 dl kulturmelk

1/2 dl mild olivenolje eller nøytral matolje

150 g dadler uten stein

_____________________________________________________________________

Sett ovnen på 160 C. Kle en brødform (10–12 cm x 30–31 cm) med bakepapir.

Bland alle tørre ingredienser godt sammen i en bolle.

Ha bananer, egg, kulturmelk, olivenolje og dadler uten stein i en foodprosessor. Kjør det på høy hastighet helt til dadlene er hakket i bitte-bitte-små biter.

Hell det våte i det tørre i bollen, og rør alt lett sammen med sleiv eller slikkepott.

Hell røren i den kledde brødformen og stek midt i ovnen i 1 time. Ovner er forskjellige, så kanskje din ovnen gjør brødet ferdig litt før, eller litt etter den ene timen. Bruk en strikkepinne til å sjekke om den er stekt, og ikke helt rå, i midten. Brødet skal være saftig og mykt, så litt smuler kan det godt sitte igjen på pinnen, men ikke klissete deig.

Løft bakepapiret med bananbrødet oppi, og avkjøl på rist.

Gode ting på banabrød er alt fra krem, kremost, sjoko- og nøttepålegg til syltetøy og honning.

2 kommentarer på “Bananbrød med nøtter, havre og dadler

  1. Maria Mathisen

    Supergodt! Hadde ikke dadler og måtte bruke rosiner, men det funket bra også. Blir ikke siste gang vi baker denne godsaken

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: