Kjøttfri mandag Litt sunnere Suppe Vegansk Vegetar

Grønn samvittighetssuppe

«Herregud, jeg er så sulten! Er det lenge til middag!?»

«Helt ærlig? Ja! Ja, det er en god stund til middag. Og du er lei av brød? Skjønner. Ta deg en skål med suppe så lenge, da.»

Se der fikk samvittighetssuppa enda et bein å stå på. For hvor mange er ikke utsultet selv, eller får hylende folk inn døra etter skole, som om mat var noe de ikke hadde smakt på en uke. Å kyle nedpå tre brødskiver er selvfølgelig en løsning, men det er også innmari deilig med et avbrekk fra den evinnelige brødmaten. Og en sånn purert grønnsakssuppe er helt knall å ha stående i kjøleskapet, så kan man kjapt varme seg en skål som mellommåltid. Sunt, kjapt, godt og nyttig. Herrrrregud, så fornuftig!

Forrige uke var samvittighetssuppa rød, og inspirert av fine Grønn Bonanza´s Mia Frogner, mens denne uka er suppa grønn og mitt eget lille unikum. I tillegg til grønnsaker har jeg hatt oppi grønne linser og quinoa, som begge deler er supre kilder til protein og gir en fylde til suppa sånn at den metter mer.

Jeg vet ikke om dere ser det på bildet, men brødkrutongene mine har ulike fasonger og farger. Det er fordi jeg har samlet brødskalker fra forskjellige typer brød i fryseren, og så laget krutonger av dem på en dag jeg hadde fritidsproblemer. Anbefales! 🙂 Jeg bare skjærer dem i små terninger, brer dem utover på et stekebrett kledd med bakepapir, drysser over litt olivenolje og salt, og steker dem på 175 C varmluft til de er sprø. Jeg åpner ovnsdøra fra tid til annen og roter litt rundt i dem, sånn at damp slippes ut og de blir jevnt stekt og sprø. Enkleste måten, dette.

___________________________________________________________________________

Ingredienser til 4–6 porsjoner forrett

0,5 dl grønne linser (små, ukokte)

0,5 dl quinoa (ukokt)

1,2 l grønnsaksbuljong (2 buljongterninger)

2 store hvitløksfedd

1 purre, i skiver

150 g fersk spinat

1 brokkoli

salt og pepper

1 liten potte basilikum

_________________________________________________________________________

Skyll quinoaen godt i lunkent vann. Skyll linsene også. Ha begge deler i en stor gryte med  purre skåret i skiver, grovhakket hvitløk og buljong. Sett på lokk og kok i 15 minutter, eller til linser og quinoa er nesten helt møre.

Mens det koker, deler du brokkolien i mindre båter. Ha den i gryta med det andre etter ca 15 minutter, og la det så koke til brokkolien er mør, ca 5 minutter. Ha spinaten i gryta, dytt ned i den varme væsken og la den falle sammen.

Bruk en stor øse og hell halvparten av suppa i en blender og kjør den glatt sammen med frisk basilikum. Hell den ferdig purerte suppa over i en gryte og kjør neste halvdel glatt på samme måte. Spe eventuelt med mer buljong eller vann, så du får ønsket konsistens. Altså suppe, ikke grøt. OBS: Vær påpasselig med å ha halvåpen tut/hull øverst i lokket på blenderen, sånn at dampen slipper ut mens blenderen går! Ellers risikerer du å skape et overtrykk i kolben som kan få det til å «eksplodere». Glovarm/kokende suppe over alt? Nei takk.

Gi suppa et kjapt oppkok og smak til med salt og pepper.

Server for eksempel med brødkrutonger, litt gresk yoghurt eller rømme og spirer.

4 kommentarer på “Grønn samvittighetssuppe

  1. Nammis! Topp suppe! Hadde noen gode skviser lime oppi også – som i alt annet jeg lager. Og, som alltid: De beste tekstene og de beste bildene. Takk! I morgen står den røde suppa for tur!

  2. …har ikke blender – kan godt bruke stavmikser ikke sant?

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: