Dessert Kake søtt

Mandelkake med sjokoladekrem

Da er premièredato for Kakekrigen satt! Mandag 2. april, er vi på lufta. Så når du kommer hjem fra påskeferie er det bare å vri på seg joggebuksa, slenge seg i sofaen og skru TV´n på FEM. Jeg er selvfølgelig uhyre spent. Min første ordentlige TV-jobb. Moro var det under innspilling, jøje meg, og jeg håper da virkelig at dette smitter og kommer gjennom skjermen. En fantastisk gjeng både foran og bak kamera, og så dedikerte, dyktige deltagere! Dere kan bare glede dere.

KK_03_712_dommere_Fridtjof-3

Når det kommer til min egen kakebaking, så har Kakekrigen, og ikke minst Sverre Sætres utømmelige kunnskapsbrønn, vært en enorm inspirasjonskilde. Og etter 7 sesonger er ikke den gode programleder Fridtjof Nilsen helt tapt bak en vogn når det kommer til det søte heller. Han kan sine kaker nå! Sverres bok, Den store kakebokahadde jeg selvfølgelig fra før, for den er ganske enkelt en bibel som burde stå i alle kokebokhyller. Ikke rart den ble kåret til Årets kokebok i 2013, og du finner den her! Og en av de tingene jeg elsker med denne, er grunnoppskriftene helt bakerst. Bunnsolide og med utallige muligheter for triksing, miksing og matching.

KK_09_FINALE_735_dommere-1
What´s cooking?
KK_09_FINALE_733_MayBritt-2
Jeg fikk suverent god hjelp fra stylist Marte Dahlgren til å finne 36 (!!) antrekk, ett til hver episode. Elsker deg, Marte!

Denne kaka her, for eksempel, er satt sammen av en enkel grunnoppskrift på mandelbunn, toppet med enkel grunnoppskrift på sjokoladekrem. Det trenger ikke være mer avansert enn dette, hvis du som meg hadde det bitte litt travelt før du skulle i selskap… (og selskapet skrøt uhemmet av resultatet, det vil jeg nevne.)

5B382C2F-AE5B-4614-A946-0C2E1E908F4F

Vil du ha litt friskhet inn her, kan du for eksempel smøre et tynt lag aprikossyltetøy på mandelbunnen før du topper med sjokoladekrem. Eller kanskje et lag kirsebær? Eller tindvedsyltetøy? Eller kanskje du vil lage dobbel porsjon av både bunner og krem, og lage en to-lags kake? Vil du pynte litt mer er sjokoladekrøller alltid pent, både hvite og mørke. Eller hva med noen små marsipankuler penslet med spiselig gull og glitter? Veldig Sverre Sætresk. Jeg drysset bare over revet sjokolade og finhakkede mandler. Ble enkelt og pent. Tyllen jeg brukte på sprøyteposen til sjokoladetuttene, var en Ø 9mm, og jeg har laget litt mer krem enn grunnoppskriften til Sverre.

_________________________________________________________________________________

Ingredienser til én kake (22 cm)

Sjokoladekrem:

100 g mørk sjokolade

3 dl kremfløte

 

Mandelbunn:

40 g finhakkede mandler

1 ss hvetemel

2 eggehviter

60 g sukker

___________________________________________________________________________________

Sett ovnen på 180 C.

Ha mandler og mel i en foodprosessor og kjør det til det er finhakket. Pisk eggehvitene til stiv marengs med halvparten av sukkeret. Pisk så inn resten av sukkeret. Bruk en slikkepott og vend mandelmelet inn i marengsen. Fyll massen i en smurt kakering, eller gjør som meg: Kle bunnen på en springform (22 cm) med bakepapir, smør sidene på formen og spre så massen jevnt utover i formen.

Stek midt i ovnen på 180 C i 20–30 minutter. Avkjøl helt før du legger på kremen.

Finhakk sjokoladen og ha den i en bolle. Kok opp kremfløten og hell den over sjokoladen mens du rører til det er helt smeltet. Avkjøl helt og pisk så til krem. Sverre skriver at du gjerne kan la fløteblandingen avkjøle natten over i kjøleskapet.

Topp mandelbunnen med sjokoladekremen slik du lyster, og pynt slik hjertet forteller deg.

4 kommentarer på “Mandelkake med sjokoladekrem

  1. Denne må jeg bare lage 😊 Ser alldeles fantastisk god ut 👌🍰

  2. Maria Mathisen

    Ser veldig lekker ut, men min versjon ble ca 1 cm høy enda jeg var forsiktig med å vende mandlene inn i marengsen.. må tilstå at jeg brukte mandelmel da jeg ikke har foodprosessor, men det skulle vel ikke ha så mye å si?

    • Hei Maria! 🙂 En pannekake altså. Håper den smakte godt, i det minste. Det er vanskelig for meg å si hva som har gått galt. Jeg var jo ikke der på kjøkkenet. Om marengsen ikke var stiv nok, om den kanskje var overpisket og kornete, hvordan mandelmelet ble vendt inn, hva slags mandelmel som ble brukt (fettredusert eller ikke?) osv. Er så mange faktorer som kan spille inn underveis. Selv om dette ikke er oppskrift på en luftig og høy bunn, så var 1 cm litt vel lavt. Jeg vet dessverre ikke om det skal ha noe å si om du bruker mandelmel i stedet for egenhakkede mandler, men kan hende gjør mandelmelet «deigen» tyngre. Oppskriften funket fint på mitt kjøkken, og er hentet fra Sverre Sætre 🙂

  3. Tilbaketråkk: Hvite bønner i kraft med aioli | Oppskrift | Vidar Bergum

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: