Kjøtt Kokebok Potet

Tartiflette, fransk kraftkost og kos

Denne fredagen skal dere få en liten smakebit fra Kosekokeboka, (så her er det altså reklame for egen bok, det er jo fryktelig viktig å merke…), og denne godbiten passer perfekt til en helg med utendørsaktiviteter i sol og bitende kulde, gjerne med ski på beina. Det dere får her, er en tartiflette. Helt enkelt poteter, bacon, crème fraîche, løk og et tonn med smeltet ost, lagvis i en ildfast form. Nesten grotesk!

Tartiflette er en 80-tallsklassiker fra de franske Alper, nærmere bestemt fra regionen Savoie, hvor den famøse Reblochon-osten produseres. Og det er denne osten som gjør retten til det den er, i all sin rustikke og rotete enkelthet. Får du ikke tak i Reblochon kan du bruke raclette-ost skåret i tjukke skiver med kniv. Ikke to-tre skiver, men 400–500 g. Jepp!

Jeg vet det fremdeles er en uke til påskeferien, men bare øremerk denne oppskriften nå, for dette er sinnsykt digg hyttemat (hvis hytta di har stekeovn, vel og merke…). Kaloriinnholdet tilsier også at du kan gå imponerende langt på ski uten å bli tappet for energi etter en tallerken av dette. En hver polfarer burde ha tartiflette i sin sekk.

Jeg elsker den. For den har jo bare alt det gode i seg som viser at det er helt ok å gjøre forskjell på hverdag og helg. Slurp!

Kos dere!

(Fotokred: Filmfyren) Og Kosekokeboka kan dere gjerne kjøpe her så får jeg til salt i grøten, og dere får 200 oppskrifter til den beste helgekosen. 🙂

___________________________________________________________________

Ingredienser 4–6 porsjoner

1 kg kokefaste poteter

3 ss smør

1 hvitløksfedd delt i to

1 stor løk i tynne skiver

200 g godt røkt bacon i terninger

1 dl hvitvin

2 dl crème fraîche

1 Reblochon-ost, delt i to horisontalt

______________________________________________________________________

Sett ovnen på 200 C.

Potetene bør være kokt i godt saltet vann. Du velger selv om du vil beholde skallet på. Jeg skreller ofte mine fordi jeg synes skallet kan få en bitter smak. Del de kokte potetene i terninger og stek dem et par minutter i 2 spiseskjeer av smøret. De skal bli lysebrune. Gni en stor ildfast form med hvitløksfeddet, og hell halvparten av potetene i formen. Spar på resten til senere. De skal ligge lagvis med ost, bacon og løk.

Stek baconterningene til de er gyllenbrune og tilsett så løken til panna. Stek sammen til løken er myk og blank, og baconet er sprøtt. Hell på vinen og la den koke inn. Det tar bare et par minutter. Tilsett crème fraîche og smak blandingen til med salt og pepper.

Hell halvparten av løk- og baconblandingen over potetene i den ildfaste formen og legg på den ene delen av reblochon-osten. Fordel resten av potetene over osten, deretter løk og bacon, og til slutt topper du det hele med den andre ostehalvdelen.

Stek midt i ovnen på 200 C, i 15–20 minutter, helt til osten er smeltet og bobler innbydende.

Server med grønn salat svøpt i vinaigrette, og et glass halvtørr hvitvin.

%d bloggere liker dette: