Småretter og forretter Vegetar

Galette med aubergine, fersken og hvit geitost

Med den norske sommeren kommer også tilværelsens uutholdelige letthet med tanke på kortreiste råvarer. De står i kø. Alt som har slitt og strevd seg opp av norsk podsol og brunjord smaker selvfølgelig himmelsk, men likevel gikk jeg hen og fikk lyst på noe fra sørligere breddegrader. Import, altså.

Det hender at inspirasjonen kommer fra uventet hold. Gjennom åpne kjøkkenvinduer,  sammen med varm sommervind på reise over Kattegat. Lik usynlige bølgelengder fra trådløse nettverk, og duften fra trær jeg ikke kjenner navnet på, men blir ør av når jeg går sakte under dem på vei hjem fra stranden. Og hvor svaret på inspirasjonen plutselig åpenbarer seg i enden av assosiasjonsrekker som ligner eviglange rader av dominobrikker, og så: Ferskener og auberginer. Bam!

Men selvfølgelig. De må jo smake fortreffelig sammen, hvis de møtes.

83AC9DA1-8C58-4D71-8392-87EDC30EEBF4
Inn i ovnen med den!

Så jeg lagde en galette, som best kan beskrives som en fransk terte med friform. Jeg elsker friform! Man vil stupe ned i midten av den og ete seg utover til de litt rufsete, sprø kantene.

Bunnen er porøs, sprø, smakfull og rik på smør. Fyllet er i myk balanse med både sødme og friskhet fra fersken, lun umami fra brunet aubergine og ikke minst et halleluja fra balsamicoløk og mild hvit geitost. Knas fra pinjekjerner, og samspill i anis (ja, jeg ser viktigheten av å ikke bomme på tastaturet der…) mellom fennikelfrø i bunnen og estragon på toppen.

Bon appetit!

_____________________________________________________________

Ingredienser til 2 veldig sultne eller 4 småsultne personer

Bunn

150 g hvetemel

110 g kaldt smør

4 ss iskaldt vann

1 ts karve

 

Balsamicoløk

1 stor løk, i fine strimler

1 ss smør

1 ts sukker

2 ts worcestershiresauce

2 ss balsamico

salt og pepper

 

Fyll

1 stor aubergine

2 fersken

50 g mild hvit geitost (jeg brukte Haukeli chèvre)

frisk estragon

2 ss pinjekjerner

__________________________________________________________

Knus fennikelfrøene lett i en morter. Kjør hvetemel, fennikelfrø og kaldt smør sammen i en foodprosessor til det er finkornet. Tilsett iskaldt vann mens maskinen går, og til du har en samlet deig. Pakk i plast og legg den kaldt i kjøleskapet 30 minutter.

Stek skivet løk med sukker i smør på middels varme, til den er myk og ganske brun. Ikke bruk for høy varme, da rekker den ikke bli tilstrekkelig karamellisert. Tilsett worcestershiresauce og balsamico de siste par minuttene. Smak til med salt og pepper

Skjær auberginen i skiver på langs og stek skivene brune og ganske møre på hver siden i litt olivenolje. Salte og pepre skivene godt underveis i pannen. (Nei, du trenger ikke salte dem før steking sånn som i gamledager.)  Del ferskenene i to (la kniven følge «sømmen» i skallet som strekker seg rundt hele frukten fra der stilken sitter), og ta ut steinen. Skjær frukten i båter.

Sett ovnen på 200 C.

Kjevle ut deigen mellom to stykker bakepapir drysset med litt mel. Den skal bli ca 26 cm i diameter. Fordel balsamicoløken jevnt utover, og halvparten av osten, samt litt frisk estragon. La det være et par cm igjen langs kanten som skal brettes inn til slutt som skorpe. Legg aubergineskiver og fersken vekselvis oppå på løken, og topp med resten av osten, litt mer estragon, pinkekjerner og et dryss nykvernet sort pepper og litt god olivenolje. Brett kantene forsiktig inn langs galetten. De kan gjerne dekke noe av fyllet.

Stek galetten midt i ovnen på 200 C, i 30–40 minutter.

Server med frisk grønn salat.

%d bloggere liker dette: