Bærekraft Kjøttfri mandag Litt sunnere Vegetar

Spinat– og bønnelapper med feta

Bønnelapp. Der er et ord du ikke hører så ofte. Vær så god og assosier fritt! Det gjør jeg nå her jeg sitter ved kjøkkenvinduet med mandagens første kaffe. Den som skal få meg ut av søvnens psykose. Utenfor skjæres det i asfalt så gnistene fyker, og jeg lurer igjen på når jeg kan flytte på landet. Om det i det hele tatt er en drøm med et snev av realisme, for en person uten lappen. Altså bil-lappen, ikke bønnelappen som jeg jo har en hel deilig stabel av.

Alt det grønne, gode, sunne, friske…Det er dette som får meg opp av sengen og ut på kjøkkenet i dag. Dette som aller oftest inspirerer meg når jeg har gått tom og bare synes jeg bør bli kontorist fra ni til fire.

Og for å spe på vår mandags morra blues: Fikk dere med dere den siste nedslående rapporten fra FN, om klimakrisen? Der slås det fast, igjen: Å redusere forbruket av kjøtt er et av de viktigste individuelle tiltakene vi kan ty til for å nå klimamålene sammen. Du kan lese mer om denne rapporten hos befriende reklamefrie NRK her.

Men dette skal mandagen i dag ha: Den lar solen gløde gjennom smellvakkert rødt og gult løv, himmelen er blå og dvergdachsen Bobby vil opp på fanget og kose. Det er også fint, alt sammen. Takk for det.

_____________________________________________________

Ingredienser ca 12 små lapper

400 g kidneybønner (1 boks)

4 egg

150 g spinat

100 g feta (smuldret)

2 hvitløksfedd, knust

1 ts spisskummen

1/2 ts malt koriander

1/2 sitron, finrevet skall

1 neve frisk koriander, hakket

Salt/pepper

__________________________________________________________________

Hell laken av bønnene og ha dem i en stor bolle. Mos dem med en gaffel eller potetmoser. Trenger ikke bli helt finmalt.

Hakk spinaten grovt og pisk eggene i en bolle for seg.

Hell de piskede eggene i bønnemosen, tilsett alle øvrige ingredienser (fetaosten smuldres) og bland det godt sammen med en sleiv.

Stek pletter/lapper av blandingen i olivenolje, på middels varme. Ikke spre lappene for flatt ut i panna, men la dem heller være litt lubne. Da blir de enklere å snu. La dem få steke minst 2 minutter på første side før du snur dem. De trenger en stekeskorpe for å ikke gå i oppløsning. Snu forsiktig.

Til servering er det kjempegodt med tzatziki og ovnsbakte cherrytomater på siden. Eller kanskje noen ovnsbakte poteter?

Er de gode i matpakka dagen etter? Helt ok, vil jeg si. Personlig synes jeg de er best nystekte, men ingen usmak dagen etter, altså.

%d bloggere liker dette: