kosemat Tilbehør Vegansk Vegetar

Saltbakte poteter

Hvorfor skal man legge potetene i en haug med salt og bake dem i ovnen? Fordi de beholder fuktigheten samtidig som de får et litt sprøere skall. Smaken preserveres liksom bedre i potethjertet og gir bare mer av alt som er godt med en potet. Baker du potetene helt vanlig i ovnen, vil de dehydrere. Men under et tonn med salt blir fuktigheten fanget.

Resultatet er nydelig og verdt hvert saltkorn. Forestill deg en varm, mør, intens og salt potet som du smører kaldt smør på og bare spiser som den er. Eller som du gir et siste svalestup ned i en aioli før du avliver den mellom tennene.

IMG_7544

Det trengs ofte ikke mye fiksfakseri for å lage en god og smakfull middag. En god potet, et godt stykke kjøtt eller fisk og en god saus, dipp eller salsa. En enkel grønn salat før, etter eller på siden. Et slikt måltid som du ser på bildet øverst i saken her, er noe av det som kan gjøre meg mest tilfreds i en verden med tusen valgmuligheter. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg gjennom akkurat den middagen roste min egen innsats og plaget Olivia med hvor himla godt det var. Som om jeg hadde stått over grytene i timer. Men det var bare de saltbakte mandelpotetene, et stykke pannestekt laks og en salsa verde laget av de siste urtene jeg hadde igjen. Litt hvitvin i glasset.

IMG_7554

Det er kanskje bare min romantiske idé om at jeg i en annen tid på et annet sted ville bodd i en liten by, i en annen del av verden, og ikke hatt tilgang til allverdens. Og så laget jeg kanskje denne type måltider hver dag, under snill sol, lyden av vinden som rusket forsiktig i bladene på trærne i olivenlunden utenfor, ventende på en mann, venner, familie som skulle komme sultne til bords rett før solen gikk ned. Jeg trenger å drømme meg bort akkurat nå. Det er jeg sikkert ikke alene om.

Dere får oppskriften på saltbakte poteter nå, så skal jeg komme tilbake til salsa verde i et senere innlegg.

___________________________________________________________

Ingredienser

Ca 1 kg mandelpoteter

Ca 1 kg grovt havsalt

Noen rosmarinkvaster hvis du har, men ikke nødvendig

___________________________________________________________

Sett ovnen på 200 grader.

Vask og skrubb potetene godt. Tørk dem med kjøkkenpapir.

Fordel saltet i en ildfast form og legg potetene og rosmarin sammen med saltet. Grav potetene ned i saltet sånn at de er godt dekket.

Bak midt i ovnen på 200 grader i 40–45 minutter. Stikk i dem med en gaffel underveis for å sjekke om de er møre. Baketiden avhenger av størrelsen på potetene.

Børst saltet av potetene før servering.

Server som tapas med dipp, aioli eller salsa, eller som tilbehør til middagen.

Når saltet i formen er avkjølt, kan du ha det over på en boks eller i en pose og bruke det på nytt. Jeg har noe i en krukke ved siden av komfyren og bruker det i kokevann til pasta, ris, grønnsaker osv.

 

 

%d bloggere liker dette: