Salater Småretter og forretter Tilbehør Vegetar

Stekt hjertesalat med salsa verde og knas

Det skjer befriende gode ting med en hjertesalat hvis du steker eller griller den. Da blir den brått noe mer enn en forglemmelig tilbehørssalat, og kan spille hovedrollen på tallerkenen.

Denne retten var på ingen måte planlagt (hørt det før her hos Spiselandslaget…?), og ble til av ditt og datt som skulle brukes opp en søndag ettermiddag før handlelister for kommende uke skulle skrives. Jeg liker å gjøre det sånn. Se hva godt jeg kan få ut av det siste som ligger og uler forsmådd i kjøleskapet, før nye retter planlegges.

Da jeg la ut fremgangsmåten på stories, på instagram, glemte jeg i beflippelsen fremkalt av lavt blodsukker at ansjos ikke er et krydder, men en fisk. Så jeg klinket til og kalte retten for vegetarisk. Nei og nei. Tråkka rett i salaten, moa-haaa. Men bare så det er sagt: Det går fint an å lage salsa verde uten ansjos, for dere som er veggiser eller allergiske. Smak til med mer kapers, og kanskje litt revet pecorino eller parmesan, dere som ikke er veganere (men det vet dere jo selv!).

Hva er salsa verde? Navnet betyr rett og slett «grønn saus», og du finner varianter av salsa verde over store deler av verden der spanjoler, portugisere og italienere har en historie fra å blande seg inn. Noen steder, som i Mexico, lages den med grønne tomater (tomatillos), mens de fleste andre steder består den helt enkelt av urter, løk eller hvitløk, olje og et syrlig element som for eksempel eddik eller sitrus. Ofte spes salsaen tykkere med noen biter hvitt brød oppbløtt i eddiken, slik min oppskrift gjør. Perfekt siste sted for både livstrøtte urter og brødskalk, altså.

Den passer til utallige ting, og har du først fått smaken på den og kanskje smakt deg frem til din egen perfekte variant med ulike type urter, så kommer du alltid til å ha et glass stående klart i kjøleskapet. Det tør jeg nesten vedde på.

Til uka skal det bli knallvær over store deler av landet, så da tenker jeg denne lune salaten er perfekt! Både på grillen og i panna, som en egen rett eller som tilbehør.

Vil du se hvordan jeg laget den? Du finner filmen under høydepunkter på instagramkontoen min her.

Noen av ingrediensene til salsa verde´n min er angitt noe upresist. For dette er matlagning! En saus, suppe eller dressing må smakes til av deg. Du må finne din balanse. Mer olje? Hmmm…og litt mer eddik! 🙂

________________________________________________________

Ingredienser 2 porsjoner

1 stor neve persille (helst flatbladet)

1/2 –1 dl god olivenolje

1 hvitløksfedd

1 ts kapers

4 ansjos

1/2 skive fint brød

2–3 ss rødvinseddik

Grovmalt sort pepper

Topping: Brødkrutonger, nøtter (evt. gresskarkjerner), revet ost som f.eks parmesan eller pecorino.

+

2 hele hoder hjertesalat

Olivenolje til steking

Salt og pepper

___________________________________________________

Salsa verde

Bryt den halve fine brødskiva i små biter, ha dem i en skål og hell over rødvinseddiken. La brødet suge til seg all væsken.

Ha alle ingredienser i en foodprosessor eller morter (kan bruke stavmikser også), og mos det til en glatt saus. Smak til!

Skjær forsiktig vekk den styggeste biten av stilken på salaten, men ikke fjern så mye at alle bladene faller fra hverandre. Vi trenger dette holdepunktet, bokstavelig talt.

Del salathodene i to, på langs. Varm opp et par spiseskjeer olje i panna og stekt så hjertesalaten et par minutter på hver side. Bruk ganske høy varme. De trenger kort og hissig tid i panna. Salte og pepre litt. Hvis du skal grille salaten, pensler du snittflaten med olje før du legger dem på grillen.

Anrett de stekte salathodene på et fat med salsa verde fordelt rundt (har du mer til overs kan denne serveres ved siden i en liten skål), sprø krutonger, nøtter og et dryss med ost.

%d bloggere liker dette: