Dessert søtt

Varme bær med marsipan-crumble

Tenk å finne bortgjemt marsipan som har klart å ligge tyst i skjul helt siden jul. Tilnærmet umulig, men når det skjer kan jeg anbefale alle å la marsipanen smelte sammen med smør og havregryn på toppen av bær. Altså, ta den med i en god gammal crumble. Eller smuldrepai, som vi kaller det på norsk. Den varme marsipanen gir en søt smak av mandel til «smulene», og vips så føltes smuldrepai bittelitt mer eksklusivt.

Her er det egentlig ikke så viktig hvilken type bær du velger. Men spør du meg hvilke jeg foretrekker, så er det kirsebær og bringebær, eventuelt jordbær.

Det som er viktig er kvaliteten på marsipanen. Her skal du velge en med minst 50% mandler. Noe med et lavere innhold mandler er bortkastet. Den vil bare smelte helt vekk som sukker og gi minimalt eller ingen aroma av mandel i det hele tatt. Med mindre du som jeg har rester av marsipan igjen, eller aldri fikk slaktet den grisen du vant da du fant mandelen i grøten. Bruk selvfølgelig bare dette. Men skal du kjøpe inn i ens ærend, så velg en fjongere variant.

Det ble en god skje yoghurt på toppen av min crumble denne gangen, men hadde jeg hatt vaniljeis i fryseren, så hadde det blitt en kule av denne.

Lyst til å se hvordan smuldrepai med marsipan ble til? Du finner en liten film på historien min og høydepunkter på Instagram her!

___________________________________________

Ingredienser 4 porsjoner

150 g havregryn

100 g marsipan (minst 50% mandler)

80 g smør

400 g frosne bær

ca 2 ss flytene honning

_____________________________________________

Sett ovnen på 200 grader.

Kna sammen havregryn, marsipan og smør til en ganske jevn masse. Jeg bruker bare hendene.

Ha de frosne bærene i en ildfast form og drisle over honningen. Fordel «smulene» over bærene. Det kan godt være klumpete og med noen små sprekker inn til bærene her og der. Jeg liker at de varme bærene bobler opp som varm dessertlava underveis.

Stek midt i ovnen på 200 grader i ca 20 minutter.

Server varm/lun med iskrem, gresk yoghurt eller pisket krem…eller enda bedre: Vaniljekrem.

%d bloggere liker dette: