Reise Reklame

Midt i matfatet hos Hallands län

Midt i matfatet havnet jeg da jeg var på tur til Hallands län for et par uker siden. Regionen har hatt et fokusert blikk på egen matproduksjon og gitt denne et løft de siste årene, noe som gjør området til et deilig og interessant sted å legge turen til også for ferierende. (Du kan lese mer om regionen og få noen generelle tips her i et et tidligere innlegg her!)

På dag to av mathelgen i Hallands län våknet jeg godt uthvilt hos hotel Hamngatan 27, men skippet faktisk froksten med de gode vaflene. Det var nemlig den klare oppfordringen fra Gunnel og Susanne hos Matglädje Halland, som hadde invitert meg på en av deres matvandringer rundt Hakestad, en kort 20-minutters biltur nord for Falkenberg, og ikke langt unna det litt mer kjente Ullared (kjent fra reality TV-serien om det gigantiske kjøpesenteret…), som synes som det ligger i en annen gallakse når man kjører gjennom det vakre landskapet på vei til matvandringen noen kilometer unna.

Jeg blir alltid glad når noen ber meg komme sulten, for da vet jeg at de skal ta seg godt av meg når jeg dukker opp. Og det gjorde Susanne og Gunnel! På tunet utenfor gården på Hakestad ble hele matvandringsgruppa med ca 20 personer samlet for en liten intro først, før vi gikk inn i den store røde låven og nøt en nydelig hjemmelaget frokost, som utelukkende bød på godsaker fra nærområdet.

Susanne Thorsson og Gunnel Karlsson

Susanne Thorsson og Gunnel Karlsson startet prosjektet sitt med formidling og salg av lokale produkter via Matglädje Halland i 2014, etter å ha sett seg lei på matfusk og uvitenhet knyttet til det vi putter i munnen. De startet med catering og salg av lokale produkter, før Susanne fikk en a-ha opplevelse under mammapermen. På den daglige trilleturen med barenvogn rundt Hakestad, oppdaget hun at hun faktisk kunne handle inn det meste av det hun trengte til dagens måltider på de nærliggende gårdene. Slik kom idéen til å holde matvandringer for publikum rundt i området.

En solid frokost i den store røde låven før avgang.
Egg, brød, ost, sild, skinker, grønnsaker fra nærliggende gårder og produsenter.
Gunnel forteller om områdets historie med vekt på landbrukshistorien og mattradisjoner.
Vi er i Sverige. Selvfølgelig vanker det minst én fika underveis!
Lokalprodusert kombucha på aroniabær.
Et besøk hos birøkter Kenneth og hans fru Ulla. Når temperaturen synker ute, får biene en dyne til å holde seg varme.
Susanne har laget en camp med utekjøkken som sklir inn i omgivelsene med sine naturlige materialer.
Grillmester Gunnel.
Turmaten sin, det! Hjemmelaget tunnbröd, lokale håndlagede pølser, tzatziki, sesongens lokale grønnsaker, stekeost og potetsalat. Hjemmelaget hylleblomstsaft i koppen.

Turen er akkurat passe lang for de fleste (4 km) og tar fem og en halv time med gode foredrag, historier og smaksprøver av lokale produkter underveis. Landskapet er passe kupert med vakre turstier gjennom frodige grønne skoger, åpne slettelandskap og jorder, nysgjerrige kyr på nært hold og et besøk hos birøkterne Ulla og Kenneth. Hvis biene er i humør til det, kan man ta en titt helt inn i det helligste og få se produksjonen. Turen avsluttes med en usedvanlig hyggelig og god utendørs lunsj på en camp i dype skogen blant høye furutrær. Underveis er vi gått fra lett sjenanse til å bli en pratsom gjeng som deler verdifulle tips til gode spisesteder, oppskrifter og matnettsteder med hverandre. Hvis du er glad i mat kan du være sikker på å møte likesinnede her. Susanne og Gunnel tilbereder sesongen grønnsaker på bålpanna, griller lokalproduserte pølser på bål, har hjemmebakst og nydelige lokale drikker. Og selvfølgelig kokekaffe fra den store svarte kaffekjelen, til desserten: kladdkaka med bjørnebær og vaniljekrem, mmmm! Man sier at alt smaker godt ute på tur, men det blir enda bedre når det er som dette.

Eventyret hos Lis Mejeri

Et sted som ikke kan ignoreres og ikke bør passeres hvis man er på tur gjennom Halland, er Lis Mejeri. (La meg bare si med en gang: Lis Mejeri er verdt en tur i seg selv). Det gamle nedlagte meieriet ligger midt blant jordene mellom Varberg og Falkenberg, og huser Johan og Rina, deres to små døtre, noen høner og en katt, samt en matglede, fantasi, kunnskap og feststemning som går opp i en høyere enhet når de inviterer til middag med jevne og ujevne mellomnrom i de rå og restaurerte lokalene. Det de har skapt er ulikt noe annet. Et ganske sexy og litt hippi Alice i Eventyrland, Willy Wonka, Elsa Beskow, Baz Luhrmann, voksendisco og mat-teater med en smaksopplevelse utenom det vanlig.

Kvelden starter med aperitif i hagen hos Lis Mejeri.
En av kveldens servitører med brusende humør og kunnskap. Å dra i land opplegget som serveres på Lis er en kunst.
En ku i hagen minner oss på hva Lis har vært før det ble noe annet.

Det kunne gått skikkelig gæærnt med dans, musikk, kostymer og konsept, men det holder seg så til de grader innenfor kult, morsomt og rett og slett fett, og blir så uforglemmelig godt gjennomført at det bare er å ta av seg den hatten man gjerne kan tjuvlåne fra en stabel av kostymer underveis i 5-retter´n. Helt ærlig: Jeg var livredd for at det skulle bli en slags provinsiell Wallmans Salonger da jeg leste om opplegget. Frykten ble gjort til stygg skamme fra første skreddersydde låtvalg satt sammen med første rett, og lykken og entusiasmen min varte gjennom hele måltidet.

Med nok glass foran og hatter bak…Let the games begin!
De gamle meierilokalene setter en perfekt ramme for kveldens forestilling.
Delvis åpent kjøkken med imponerende tempo og presisjon.
Drikkemenyen bæres rundt i gamle stativ for melkeflasker.
Jeg elsker denne menyteksten. Elsker den! Snacks med sopp under overskriften «ganska giftiga grejer». Musikkvalg: «Poison» med Alice Cooper.

Oppbygging og gjennomføring er sublim. Råvarene er lokale, i sesong eller konservert og preservert fra tidligere sesonger. Smakene er rike, balanserte til perfeksjon, konsentrerte, ja, helt banalt forklart så er de sjukt digge. Menyen er nennsomt satt sammen, morsom, intelligent skrevet og kvikkere enn kvikkest i replikken. Hver servering kommer susende fra kjøkkenet og er akkopagnert av en låt, og gir oss det mange prøver å innbille betalende kunder at de skal gi dem: En opplevelse. I motsetning til mange gir Lis Mejeri en reell opplevelse. Uforglemmelig positiv sådan.

Oversatt fra originalmenyen: «Helt galt egg med luftig brun saus, for mye løk og fattig fredagskos.» Under én stor sprø chips ligger et mykt egg med helt avisidig smakfull løk og en smaksintens brun saus. Musikkvalg: «Fredagsmys» med Desmonds All Stars.
Med Lis´ eget øl i bakgrunnen og en bitteliten snaps i fingerbøl.
Et bilde sier mer enn bla-bla-bla.

Det kunne ha fått en bråstopp der, allerede ved den smarte og morsomme menyen. For ofte vil slike steder mer på papiret enn de klarer å gjennomføre i praksis. Men denne gangen står kvaliteten på kokkeleringen, servicen, underholdningen og utførelsen til terningkast 6. Når du velger å ha en dansende bamse i forgrunnen (ikke bakgrunnen, mind you) mens du serverer en tradisjonell svensk wallenbergare laget på bjørnekjøtt(!!) (vanligvis laget på kalv), bør du ha tunga rett i munnen. Heldigvis har Johan og Rina det. Gud. Så. Godt! Og Gøy!

«En ganske enkel pai, bukselommelunken torsk og bortkokte kreps». Sistnevnte bortkokte kreps er den brune sausen, og er den beste jeg har smakt på år og dag. I den enkle paien ligger en fyldig kremostmasse, semitørket tomat og agurk. Musikkvalg: «September» med Earth, Wind & Fire.
Når jeg bytter ut gaffel med skje er det et godt tegn.

Hvordan de får det til? Jeg vil anta det er fordi de respekterer sin egen kreative prosess og ikke forhaster noe for å tekkes andre eller tjene seg middels rike på middelmådigheter etter å ha drevet rovdrift på seg selv og sine ansatte. Som de sier selv: Vi lagar mat utan krusiduller, men med en twist. Sånn bevarer de nok entusiasmen, originaliteten, gleden, barnligheten og det uredde. Det skjer ikke noe hele tiden på Lis Mejeri, men når det skjer, så skjer det! Når Johan og gjengen har funnet på noe de mener er kult, så inviterer de. Ikke før. Derfor må du følge med på hjemmesiden for å se når dørene åpner igjen. Sjekk ut for november og desember her: Lis Mejeri ledige bord. Og vær kjapp, det blir fort utsolgt! Sjekk også ut filmen jeg har lagt ut på instragram her: @spiselandslaget

Wallenbergare på bjørn. Hjælp. Nam! Med en fløtesaus jeg kunne drukket fra halvlitersglass med sugerør.
Musikkvalg til wallenbergare på bjørnekjøtt: «Björnj+vel» med Björn J feat. DJ BrummeRinna.
Så kom en sexy dansebamse ålende inn mellom bordene. (Et dansende blåbær kom også innom. At jeg ikke deler bilde betyr ikke at det er løgn.)
«Bjørnens mat, bjørnens bær og sånn der iskrem som folk har snakka om». Musikkvalg: «Blue» med Eiffel 65.
Høy og mørk i hatten.
Det startet så rolig og soignert i hagen….
…men endte her.
Bredt smilende mann inni en undrende bjørn.
Huset med det rare og gode. Takk for opplevelsen.

Smådansk hygge, ekte italiensk iskrem og prisvinnende bakst

Drar du enda lenger sør i Halland, så langt sør at du er nærmere København enn Oslo, så er det tre steder du ikke skal gå glipp av hvis du vil ha noe godt.

Det første er spisestedet/baren og delikatessebutikken Hygge som ligger i naturskjønne Tylösand (husk badetøy!). Jepp, Hygge har danske gener med sin dansk-svenske duo Lisette og Christian, og den danske snerten gjenspeiler seg i menyen, som i tillegg til dødsgode crêpes og ekte franske galetter laget med bokhvete, har danske smørbrød av beste sort. Kvaliteten på alt fra service til mat er upåklagelig, og kommer som en naturlig følge av at motoren i stedet holdes gående utelukkende av folk som elsker mat og det de driver med. Her er det ikke fagbrevet som bestemmer om du får jobb, men pasjonen. For det rent håndtverksmessige og praktiske, dét kan man læres opp i, forteller Lisette oss. Alle ansatte jobber i alle deler av bedriften; på kjøkkenet, ute i restauranten, i baren og i delikatessedisken. Og da stedet startet opp, fikk de med seg Johan Blidberg fra Lis Mejeri som mentor.

Hygge er en restaurert og utbygget strandkiosk som innfrir hundre prosent til navnet. Jeg vil tilbake!
Lisette vokste opp med en dansk mamma som var kokk. Der ble interessen og kjærligheten til mat vekket.
Tre minutter til fots, så kommer du ned på Tylösands sandstrand. Et perfekt feriested 15 minutter med bil fra Halmstad og et par timer fra København.
Snacks-himmelen! Lokale pølser, oster, kjeks, marmeklade, chips og Hygges egen svarte hvitløksdipp.

Maten som kommer på bordet er en ren smaksfest med kortreiset råvarer som er satt sammen på lekreste vis. Farger, smaker i sesong, konsistenser, teksturer og deilighet i hvert ledd av menyen, og med et skikkelig kult fokus på cider på drikkekartet, som er noe alle crêperier/galette-steder med respekt for seg selv burde ha, spør du meg. Normandie, mais oui?

Små smaksprøver på danske smørbrød for anledningen: Geitostkrem med beter og nøtter og honning. Roastbiff med persillemajo, pepperrot, syltet agurk og potetchips.
Vegetarvalget: Galette med sesongen beter, grønnkålpesto, valnøtter, rødbethummus og østerssopp fra Fungigården.
Til fiskeelskeren: Varmrøkt regnbuelaks fra Tiraholm, pepperrotkrem, dill, syltet rødløk og spinat.
Og til slutt kommer ren dansk hedonisme: Fleskesteg, rødkål, sprø svor/fleskesvær, potet, svart hvitløksmajo og syltet agurk. Åh!!
Når du tror du er død, men så kom crêpes og kilte deg på haka. Her med salt karamell og banan. Rabarbrakompott og hasselnøtter. Sukker, smør, kanel og kardemomme. Og iskrem. Og krem!
Sorry, not sorry.
Dette ønsker jeg meg litt nærmere Oslo også. Og helt enig: Eplet er «Nordens drue».

Når du kjører nordover igjen, trenger du bare kjøre ti minutter før du tar deg ei litta scoop med ekte gelatto hos italienske Riccardo. Han holder hus flere steder, men er du på disse kanter, så stikk innom på Möllegård. Her lages ekte gelatto etter alle kunstens regler og fra bunnen. Ikke noe juks med pulver og ferdig sammenskrudde iskrem-konsepter som hvem som helst kan kjøpe på postordre og smelle opp i et lokale. Jakten på de beste råvarene fra hele verden er det som gjør at en god iskrem skiller seg fra en sinnykt god kvalitetsiskrem, og Riccardo er selv med på å finne det aller beste. Hasselnøttene er fra utvalgte produsenter i Piemonte, som Riccardos familie alltid har benyttet seg av, sjokoladen er nøye valgt ut blant belgiske varianter for å gi riktig smaksbalanse, og fruktsorbeen er laget fra fryst puré istedet for pasteurisert fruktpuré på boks, for å ikke miste smak og fruktkonsentrasjon.

Vet du hvordan italienerne selv sjekker om et gelatteria vet hva de holder på med? De tar en smaksprøve av sjokoladeisen. Hvis den er god, så lover det godt for resten av utvalget også. Og hos Riccardo er sjokoladeisen som konfekt. Intens, rik og passe sødmefull. Nesten som en heftig og kald sjokolademousse. Det sier alt.

Riccardo tok med seg familieoppskriften på iskrem, og startet sine kvalitetssteder med ekte italiensk gelatto i Sverige, i 2006.

Riccardos på Möllegård har også en vedfyrt pizzaovn som en siciliansk pizzabaker regjerer over. Så her får man den ultimate italienske opplevelsen i svenske landlige omgivelser med erkesvenske rødmalte hus rundt om. Sitt ute i den romslige hagen hvis været er fint, eller kos deg inne i det hyggelige lokalet.

Aller siste stopp før turen gikk rett hjem, var på prisbelønnede Solhaga stenugnsbakeri i Slöinge. Her bakes det utelukkende med egen surdeig og i steinovn, og stedet drives av Anders og Sara Wennerström som også driver trivelige Borgmästargården i Falkenberg. Besøk veldig gjerne Saras blogg Sara Bakar, hvor du kan lese mer om de to unike stedene hun har vært med på å skape. I de gamle koselige trehusene i Slöinge bugner det av brød, kaker og søt gjærbakst.

Alle de brune posene er fylt med godsaker som skal over grensa. Hjem til meg.

Melet kommer fra lokale møllere, og fokuset på bærekraft gjør at det som blir til overs av brød og kaker blant annet males opp til strøbrød. Bunnsolid håndtverk fra ende til annen, og hånden på hjertet de beste kardemommebullarna jeg har smakt. Man smaker at de bakes med ekte smør. Solhaga serverer også deilige lunsjer, og det er god plass til å nyte maten ute i hagen og gårdsrommet, eller inne. Jeg gikk bananas og hamstret brød og kardemommebullar som om jeg skulle fôre en hel armé. Helt topp å fryse ned! Hvem vil ikke ha fryser´n full av kvalitetsbrød og bullar?

Denne reisen er et betalt samarbeid med Visit Halland og Opplev Sverige. For flere konkrete tips, råd og bookinger i Halland nå i høst, les mer her hos Visit Halland og Opplev Sverige.

%d bloggere liker dette: