Kjøtt Vin vintips

Sommerfugl-kylling med spisskummen, hvitløk og sitron

Kan man skrive om denne kyllingen uten å bli det minste vulgær? Helt sikkert, på en helt annen matblogg. Aller først må jeg si at det å tilberede kylling på denne måten, uten ryggrad og med spredte bein, gir et helt makalaust digg resultat. Det har selvfølgelig også noe å si hva slags kvalitet det er på fuglen, men uansett opphav, så blir kjøttet kjappere tilberedt og jevnere stekt med denne metoden enn når fuglen er formet som en amerikansk fotball. Kort fortalt: I motsetning til en ordinær «oppreist» kylling, blir ikke brystet på sommerfugl-kyllingen gjennomstekt før lårene. Det rekker derfor ikke å tørke ut mens man venter på at lårene skal bli ferdige. Du får også større flate med sprøtt skinn, fordi minimalt av skinn ligger ned og blir bakt i kjøttsaft, fremfor å crispe seg sprøtt og lekkert oppad. Sist jeg sjekket værmeldingen for sprøtt skinn, var det 99 prosent sjanse for mer solskinn rundt bordet når man tilbød dette, fremfor slapt, kokt skinn.

Så hvordan lager man en kylling med spredte bein? Eller skrævhøne som en foreslo i en melding på Instagram.

Her er metoden:

1. Du legger den hele rå kyllingen med ryggen opp, klipper eller skjærer ut ryggraden. Klipp ned langs begge sider av ryggraden med fjørfesaks eller en vanlig kraftig saks. Frys ryggraden ned til kraft en annen gang, eller kutt den i mindre biter som brukes i basen til en god saus her og nå. Hvis du trenger billed- eller videoinstruksjoner, er det bare å google spatchcock chicken.

2. Så snur du kyllingen og lar brystet igjen peke opp. Gi fuglen en hard hjertekompresjon sånn at brystbeinet/ønskebeinet brister. Deretter anretter du fuglen i en deilig yogisk savasana. Hva det betyr? Hvis du gjør yoga vet du godt hva det betyr, men hvis ikke: Legg armene/vingene ut til hver side, og la også beina falle/spres ut til siden sånn at lysken og hoftene åpner seg salig.

Alle disse beskrivelsene er morbide. Derfor er de velkjente navnene spatchcock chicken eller butterfly chicken bedre egnet for å fortsatt gi oss vann i munnen.

I denne oppskriften har jeg lagt tilbehøret på hver side av fuglen. Da braser det seg ferdig samtidig som kjøttet, og lar meg være i fred. 15 minutter før det andre er ferdig, tar jeg ut betene, kjøler dem ned og bruker dem i en salat.

Helgekosemat! Og du kan godt legge to fugler på samme brett hvis dere er mange.

Vintips: Du trenger litt sødme som står til rødbetenes sødme, men også syrefriskhet som renser opp, gir struktur og dessuten er venn med sitron og syrlig feta i salaten. I tillegg er det topp med en vin som har noen kryddertoner og jordlige aromaer som står til krydderet i maten og armoaen på betene. Tanniner/garvestoffer i vinen kan være snille/myke, for det er lyst kjøtt med lite fett vi har her. Gå gjerne for en rødvin i en fruktig og saftig stil på druen pinot noir, fra New Zealand, USA, Argentina/Patagonia eller Australia. En litt varmere variant, gjerne med noe fatbruk, fra Burgund, er også bankers. Eller en Beaujolaise Village på druen gamay i samme stil. Du kan godt velge en gamay-basert vin fra et annet land eller område også.

___________________________________________

Ingredienser 4 porsjoner:

1 hel kylling på ca 1,5 kg

1 hel hvitløk

500 g poteter

500 g rødbeter/beter

2 ts hele spisskummenfrø (eller 1 toppet ts finmalt)

1 økologisk sitron (vi skal bruke skallet)

1 pose (65g) ferdigvasket ruccola

200 g fetaost

Salt og pepper

Olivenolje

__________________________________________

Følg trinnene lenger opp i innlegget for å fjerne ryggrad og flate ut kyllingen.

Skru ovnen på 200 C.

Knus spisskummen grovt i en morter og finriv skallet på sitronen. Bland dette med salt og pepper, og gni kyllingen inn med krydderblandingen. La det være igjen litt krydder til beter og poteter også. Dander kyllingen med brystet opp og beina ut på et stekebrett som er dekket med bakepapir. Drisle over olivenolje. Du kan gjerne gi den en liten oljemassasje også. Del hele hvitløken i to, og legg en halvdel på hver sin siden av kyllingen. De møre hvitløksfeddene har jeg i salaten til slutt.

Skrell beter og poteter og skjær dem i grove terninger. Legg dem hver for seg på hver side av kyllingen. Dryss over salt, pepper, resten av krydderblandingen og drisle over olivenolje, og skvis over litt sitron også.

Sett stekebrettet midt i ovnen og stek på 200 C i 30 minutter.

Ta brettet ut etter 30 minutter, ha betene over i en bolle for avkjøling, skru ovnen opp til 220 varmluft og stek kylling og potet ytterligere 10-15 minutter. Sjekk underveis om kyllingen er gjennomstek og mør. Kanskje tar det kortere tid enn i min ovn, kanskje litt lenger. Ovner er ulike.

Bland betene med møre hvitløksfedd (skvis eller pirk dem ut av skallet sitt), ruccola, fetaost, salt, pepper, en skvis sitron og litt olivenolje. Det gjør ingen ting om betene er lune fremdeles.

%d bloggere liker dette: