Fisk Linser&bønner Småretter og forretter

Knuste bønner med sitron, urter og sardiner

Fisk på boks er blitt moderne og populært. Velfortjent! Det samme gjelder belgfrukter. Og setter du fisk på boks i selskap med belgfrukter, så har du straks matmote på høyt og smakfullt nivå, hvis mote er viktig for deg. Hvis du bare elsker gode smaker, og hver ettermiddag drømmer deg bort til matkulturer med mye sol og lange økter under pergolaer, der noe godt i glasset og småplukkeri til smaksløkene regjerer, så vil du bli ordentlig glad for denne enkle oppskriften. Den er en perfekt venterett mens middagen kanskje lager seg selv i en gryte eller ildfast form på kjøkkenet. Hage- og vernadamat av rang.

Har jeg laget denne lille retten et dusin ganger? Nei. Satt det som ei kule på første forsøk? Ja. Og da er det ikke noe å brenne inne med. Ut i verden med herlegheita!

Vanligvis kommer jeg med flere alternativ til urter og smakstilsettinger, men denne gangen er jeg mer rigid. Mynte og sitron er et must! Kombinasjonen av de to opp mot mektige hvite bønner og fet fisk, løfter det hele og gir retten energi. Den snakker bedre med solskinnet når mynte og sitron står i bakgrunnen og hvisker.

Et glass hvitvin med fresk syre, litt urtepreg og gjerne god moden frukt, er perfekt her. Ikke gå for eika viner, hold deg til noe lettere fra ståltank. En fin kandidat er en vin på pecorino. Nei, ikke osten, druen! Viner på pecorino har ofte både fylde og friskhet nok til å takle fet fisk og mektige bønner, mye sitrus og et hint av urter som kler smakene i retten. En vinho verde, alvarinho/albarino vil også funke bra. Det samme vil en tørr muscadet fra kystnære vinområder, for eksempel Nantes i Loire. Ellers er cava midt i blinken, og selvfølgelig franciacorta, crémant eller champagne. Hvis du vil ha rosé, så velg en lysere, bløtere stil. For mye struktur fra tannin, vil gi den fete sardinen en kjip metallisk smak.

_____________________________

Ingredienser

1 boks hvite bønner

1 boks gode sardiner på olivenolje

1 sitron, saft og finrevet skall

God extra virgin olivenolje

1 hvitløksfedd

Friske mynte og persille

Salt/pepper

___________________________

Hell bønnene i en sil og skyll dem litt under kaldt vann for å bli kvitt den tykke laken.

Ha bønnene i en bolle med saften og skallet av en halv sitron, en god klunk olivenolje, en klype flaksalt og masse grovkvernet pepper. Mos det sammen med en gaffel. Det skal ikke bli purert som hummus, men ha en en grovere konsistens, ganske tørr og klumpete.

Skrell hvitløksfeddet og del det i to. Gni en tallerken/serveringsfat med snittsiden av hvitløksfeddene.

Fordel de knuste bønnene utover tallerkenen og la det regne ganske raust med god olivenolje over. Her er det deilig når oljen legger seg som små dammer innimellom bønnemosens daler og topper.

Fordel sardinene over bønnene. Press over saften av den andre halvdelen av sitronen og dryss over flaksalt. Avslutt med masse finhakket persille og mynte.

Brød på siden? Veldig godt! Kjeks, grissini, bruschetta? Kjør på.

%d bloggere liker dette: