Småretter og forretter Vegetar Vin vintips

Galette med tomat, ricotta og basilikum

Det er gode grunner til at galette er en av mine beste venner. Mye fordi den har det rustikke utseendet som jeg mener er selve definisjonen av vakkert, men selvfølgelig også fordi den er enkel å lage og kan varieres på utallige smaksrike måter. Jeg er en ganske elendig pizzabaker, men å kjevle mørdeig er jeg blitt en jævel på, så galetten er på en måte blitt min pizza (den har bare litt mer smør på kroppen…)

Med denne varianten har jeg holdt det superenkelt og rent i smaksveien. Den er lett å like for absolutt alle. Veldig italiensk med bare søt tomat, kremet ricotta og aromatisk basilikum. Du trenger faktisk ikke mer. Den er i randsonen av en caprese, og det er nok. Jeg holdt på å slenge på noen kapers, men droppet det og angret aldri. I tillegg har jeg brukt 50/50 grovt og fint mel for å få mer tekstur på bunnen. Veldig godt! Men hvis du bare vil ha siktet hvete, så er det ingen ting i veien for det.

Har du en god bok du heller vil lese, eller noen lange tanker du bare vil sitte å tenke, i stedet for å drive med hjemmelaget mørdeig? Bruk ferdig butterdeig fra frysedisken på supern. Bare husk å gi den tid til å tine. You have my blessing!

Galetten er perfekt som en munnfull til noe godt i glasset eller som lunsj med en raus salat på siden.

Drikketips: Får jeg velge fra øverste hylle blir det en pet nat eller tørr lambrusco. Italiensk hvitt er selvskrevent, både soave, pinot grigio, arneis, pecorino… En tørr og frisk italiensk rosé? Jammen selvfølgelig. Hvis sola skinner og det er fredag, tror jeg det skal mye til for å trå feil på det som helles i glasset. Til og med en aperol spritz kunne jeg gurglet på hvis stemningen var riktig rundt denne galetten. Av alkoholfritt har jeg nå dilla på Kolonihagen sine «brus» i serien Sparkling. Du får dem på Rema. De er langt mindre søte, og deilig friske med fine bobler. Drakk en sitronvariant til galetten. Hell den i et stort vinglass med isbiter, en skive sitron og noen basilikumsblader, så er den klar for helg.

_________________________________

Ingredienser til 2 gode lunsjretter eller 4-6 snacks

Bunn

80 g hvetemel

80 g grov sammal hvete

1 klype salt

120 g kaldt smør

4 ss iskaldt vann

1 egg til pensling

Fyll

2 store eller 3 «vanlige» tomater

100 g ricotta

1 hvitløksfedd

1 stor neve frisk basilikum

Salt/pepper

Olivenolje

__________________________

Kjør hvetemel og kaldt smør i en foodprosessor til det er finkornet. Tilsett iskaldt vann mens maskinen går, og til du har en samlet deig. Pakk i plast og legg den kaldt i kjøleskapet 30 minutter.

Skjær tomatene i tynne skiver og legg dem side om side på en tallerken eller fjøl. Dryss salt på og la det hvile. En del av overflødig væske trekkes da ut og du unngår en soggy galette. Gjør klar det andre mens tomaten hviler.

Bland ricottaen med knust hvitløk og masse finhakket frisk basilikum. Smak til med salt og pepper.

Ta deigen ut av kjøleskapet og sett ovnen på 200 C. Finn frem et bakepapir som passer et stekebrett.

Dryss litt mel på bakepapiret og kjevle deigen ut oppå her. Dette er nå min foretrukne metode for kjevling av mørdeig. Da er det bare å løfte hele greia over på stekebrettet til slutt. Kjevle deigen til den er ca 26 cm i diameter. Husk at det skal være et par cm igjen langs kanten som brettes inn til slutt som skorpe.

Smør ricottaen utover bunnen. Tørk tomatene forsiktig med tørkepapir for å absirbere væsken. Fordel så tomatskivene jevnt utover ricottaen. Brett inn kantene så du får en forhøyet skorpe, og pensle denne med pisket egg. Dryss god olivenolje over galetten helt til slutt, og løft hele bakepapiret med godsakene over på stekebrettet.

Stek midt i ovnen på 200 C i 30-40 minutter.

Server med et nytt dryss olivenolje og en god salat på siden, eller bare som fingermat til det glasset i ettermiddagssol.

%d bloggere liker dette: