Søtpotet Småretter og forretter Suppe

Mais- og søtpotetsuppe

Her skal dere få en ny hverdagsfavoritt fra suppeland. Den er i skrivende stund rykende fersk fra kjøkkenet. Testet, spist og fotografert etter at jeg kom hjem fra en uke i Finnmark, for bare noen få timer siden. For jeg vet om minst én mann med to barn som trenger middagstips til første skoleuke etter sommerferien.

Mais på boks. Ikke noe jeg kjøper. Men tacoklubben til datteren min hadde kjøpt en 3-pakk sist de hadde klubbmøte hos meg, og tilbake sto derfor to bokser mais. Passet i grunnen perfekt, for jeg begynner å bli lei av å stirre på de samme tingene i tørrvareskuffen nå som jeg skal spise meg gjennom alt som finnes der før jeg kjøper nytt. Så en varm takk til tacoklubben for maisbidraget! #ikkekjøpemat-prosjektet fikk brått et glimt av sola.

Jeg hadde en søtpotet igjen i kjøleskapet også, en rødløk og en fløteskvett. Og en siste chorizosnabb som kunne sprøstekes og toppe suppa. Hvitløk var det tomt for, så da ble det hvitløkspulver. Hallo 1984, kom og kyss meg! Hvis du for eksempel har purre, vanlig løk og vanlig potet, så kan du bruke dette. Kanskje har du ordentlig mais? Bra for deg! Eller sånne vakuumpakkede som kommer to og to? Kan også brukes! Skjær av kornene og ha dem i suppa. Har du ikke chorizo? Bruk noe annet salt kjøtt som kan sprøstekes. Salami i små strimler, bacon, påleggsskinke, pølse, spekeskinke…eller noen frø eller nøtter hvis du er veggis.

Hvis jeg ikke hadde vært gåen etter en ganske intens uke på jobb, så hadde jeg kokt kraft til denne suppa på noen av de kyllingskrogene og ryggradene jeg har i fryseren. Neste gang! Nå ble det buljongterning, som jeg på ingen måte himler med øynene av. Jeg elsker mine buljongterninger og dess like.

Hvor godt ble dette? Innmari godt! 10/10 poeng. Ikke så rart. Søt mais, fyldig søtpotet, fløte, salt og krydret chorizo kan på ingen måte gå galt. Tykk, kremet, mettende, smaksrik. Jeg kommer til å kjøpe mais på boks igjen og igjen for å lage denne i fremtiden. Så galt kan det gå.

___________________________

Ingredienser 2 porsjoner

300 g maiskorn (på boks)

1 søtpotet (ca 300 g), i terninger uten skall

1 rødløk, hakket

5 dl vann

1 dl fløte

1 buljongterning (høns/kylling/grønnsak)

1/2 ts hvitløkspulver

1/4 ts muskatblomme (eller muskatnøtt)

Chorizo til topping

Salt og pepper

Chiliflakes

__________________________

Fres søtpotet, rødløk og mais i litt olivenolje et par minutter i en gryte.

Tilsett vann, buljongterning, fløte, hvitløkspulver og muskatblomme. Kok opp og sett på et lokk. La det koke til søtpoteten er mør, Det tar ca 15 minutter, maks.

Fres chorizoterninger sprø i sitt eget fett på medium varme.

Purer suppen glatt med stavmikser eller i blender. Smak til med salt og pepper.

Topp suppen med chorizo, litt av stekefettet og en klype chiliflakes. Hvis du vil bryte noe av sødmen, er en skvis med lime godt.


Oppdag mer fra Maj-Britt Aagaard

Abonner for å få de siste innleggene til din e-postboks.

Oppdag mer fra Maj-Britt Aagaard

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese

Oppdag mer fra Maj-Britt Aagaard

Abonner nå for å fortsette å lese og få tilgang til hele arkivet.

Fortsett å lese