IMG_4718

Dette er mat jeg forbinder med faren min og somrene på 70-tallet som ble tilbragt i en treseilbåt ute i Oslo-fjorden. Etter lange dager, enten i strålende sol eller øsende regn, sto pappa ved primusen og lagde noe som skulle varme en tvers igjennom. Jeg satt i køya og ventet tålmodig mens regnet krafset på presenningen over oss og en pirrende duft av rødsprit og stekt flesk spredte seg i kahytten. Bacon, bønner og stekt egg ble ofte den tingen som satte punktum for en sommerdag, kanskje rett utenfor Ostøya eller Nakkholmen. Og du kunne svømt frem og tilbake til Ferder etter en tallerken med slikt.

Med andre ord er dette trøstemat i mitt hjem. Trenger slett ikke være deppa for å spise det, men det hjelper. Er du i utgangspunktet glad og fornøyd, vil denne maten gjøre deg euforisk, og meningen med livet vil åpnebare seg for deg i den knuste eggeplomma på det stekte egget.

Poenget er: Dette smaker veldig godt, og er det som min venn Yngve refererer til som «trygg mat». Med det mener han nok den typen mat som gjør deg litt nostalgisk og etter siste bit for deg til å krype sammen i fosterstilling og smile som et harmonisk barn.

Som man vil se i ingredienslista, har jeg brukt guanciale. Det er italienske svinekjaker som er lagret og modnet som skinke. Det ligner pancetta, men er mye kraftigere i smaken. Jeg er blitt helt forelsket i disse kjakene, og hvis du vil prøve dem, så får du bl.a kjøpt dem hos Via Italia på Mathallen. Anbefales!

IMG_4691

Ingredienser til 4 personer:

* Ca 150 g guanciale (eller bacon…)

* 1 løk, strimlet

* 1 liten rød paprika, strimlet

* 1 liten gul paprika, strimlet

* 1 boks brune bønner

* 1 boks hakkede tomater

* 1 klype tørket timian

* 4 egg

* Salt/pepper

* 1 klype sukker

Fremgangsmåte:

Stek guanciale/bacon til det er blitt småsprøtt men ikke hardt. På grunn av alt fettet, blir guanciale mer gjennomsiktig enn brunt til å begynne med når fettet smelter i varmen. M-hmmm! Love-love-love.

Tilsett løk, paprika og timian og la det frese rundt med kjøttet et par minutter til det er gyldent og mykt. Så har du oppi bønner, rører rundt, og så tomater. Smak til med sukker, salt og pepper.

Nå trenger det ikke putre mer enn et par minutter på plata, for det skal ferdigkose seg i stekeovnen.

Ha god-guffa opp i 4 ildfaste former og lag en liten fordypning i midten, hvor du knekker  et egg.

Så steker du det på 200 grader varmluft til eggehviten er hvit og stiv.

Servér med godt brød ved siden av til å dyppe i plomma (med et ekstra strøssel salt…), og bekymre deg høylytt for at de yngste i familien skal brenne seg på fingrene og begynne å hylgrine hvis de tar på de gloheite formene når grådigheten griper dem.

 

%d bloggere liker dette: