Dansk Kjøtt Småretter og forretter

Hjemmelavet dansk leverpostej

leverpostei2

Dette trodde jeg var en uoverkommelig oppgave; å lage leverpostei. Så jeg gikk til orakelet, min mor. Hun har laget en og annen dansk leverpostei i sin tid og vet hva det er snakk om. Hvorfor trodde jeg det var uoverkommelig å få til dette selv? Vel, det er som med vinduspussing og vasking av tak og vegger og mye annet gøy i hjemmet: man har hørt mye om det i oppveksten, og oppfattet som barn at det var et himla mye styr rundt disse aktivitetene, så når man selv ble voksen trodde man at dette var nesten umulige oppdrag å gjennomføre…Nuvel.

Eneste problemet med orakeler og ringrever som min mor, er at de er så rutinerte og driftige og har det så innmari under huden, at de bare suser rundt i kjøkkenet som en Jiff-tornado og får jobben gjort før du får sukk for deg. Ingen tid å miste, liksom! Gjestene i restauranten venter! Opp med farten! Bestilling!!!

For å prøve og sinke leverposteiprosessen en smule, og få notert ett og annet triks underveis, spratt jeg vinkorken på en medbragt flaske tre minutter over tolv, og håpet at et glass av den ville gjøre henne til en sinke, men der tok jeg feil, gitt! Damn…den hadde nesten motsatt effekt. Og før jeg visste ordet av det var det nybakt leverpostei på bordet til hele bydel 5, samt Nordre Aker hvis de turte å ta bussen ut av hagebyen.

IMG_0829

Så her gjengir jeg i grunnen bare oppskriften min mor alltid sverger til: den med oppbakning, fra danske Gyldendals Kogebog, som er blitt fullstendig rufsete fordi den helt siden 80-tallet er blitt lest i filler utallige netter på sengekanten, i sofaen, ved kjøkkenbenken og kanskje til og med i rom der man tradisjonelt kvitter seg med mat og drikke og ikke veldig ofte planlegger å lage ny…

Et husmortips før oppskriften kommer: Lag ferdig leverposteimasse, fyll den i former og kom den så i fryseren. Når du senere vil ha fersk, lun og nybakt leverpostei, tar du opp en form med rå leverpostei og baker den i ovnen. Genialt, spørru meg 🙂

leverpostei1

Ingredienser 8-10 porsjoner:

* 1 kg svinelever (du kan godt bruke både kalv og svin. Med kalvelever får du en mildere postei)

* 1/2 kg ferskt spekk

* 1 løk

* 1 liten blå boks ABBA-ansjos

* 2 egg

* 75 g smør

* 1 dl mel

* 6-7 dl melk

* 1 ts grovmalt pepper

* 1 ss salt

* 1/2 ts malt nellik

* 1/2 ts malt allehånde

 

Fremgangsmåte:

Skjær lever, spekk og løk i terninger. Kjør det gjennom en kvern sammen med ansjos, til du har en ganske finkornet masse. Mamma måtte kjøre massen 3 ganger før den var uten for store trevler (ja, det er sinnsykt usexy og nesten umulig å ta vakre bilder av denne prosessen).

IMG_0857

Lag hvit saus av melet, smøret og melken. Når den har kokt godt et par minutter sånn at melsmaken er borte, tilsetter du den til levermassen sammen med eggene og rører det hele sammen. Tilsett så krydderet.

Noen tøffe vikinger smaker på denne guffa for å kjenne om den er salt nok…dem om det! Vi satset på at den var akkurat passe saltet, og satte istedet frem bordsalt til de som måtte ønske et ekstra dryss senere.

Ha leverposteimassen i smurte former og pynt gjerne med noen baconskiver og laubærblader. Det setter også ekstra piff på smaken.

Stek i vannbad i 1 time og 1 kvarter, på 175 grader, nederste rille i ovnen.

Servér posteien lun på rugbrød, med stekte champignoner og stekt bacon. Sylteagurk ellert noe annet surt ved siden av er nesten et must også. Øl og snaps til alle!

Velbekome 🙂

 

8 kommentarer på “Hjemmelavet dansk leverpostej

 1. Naiis!!! Lagde leverpostei for første gang i fjor, nervepirrende saker, men jøssenavn så enkelt bare man kom i gang.. 😉 Joo, et tips til smakingen av guffe. Legg en klatt på en skål i microen og kok den der, så får du en ferdig smaksprøve 😀

 2. Tilbaketråkk: Matbloggernes beste oppskrifter på julemat

 3. Tilbaketråkk: Lever = Supermat | Kraftkost

 4. Tove Jensen kirknes

  Den beste oppskrift !!

 5. Synnøve Grindalen

  Da var julens posteier i havn for tredje året. Og jammen røk det en halv til nattmat.
  Perfekt oppskrift. Litt til kjøl, noen i vakuum og resten rå til frys.
  Som å sitte på en hyggelig kro med lun leverpostei ……
  😋😋😋😋😋😋

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: