Fisk Litt sunnere Spelt/Farro

Torskerygg med persillecrust, farro og fenikkel

IMG_2324

Torskerygg gir torsken et ansikt. Det vil si, torsken får liksom en sjel og personlighet når man driver og spesifiserer kroppsdeler på den.

Torskelår, torskeøyne, torskearmer, torskehender…den nydelige torskenesen og torskepannen. Det blir jo umulig å spise torsk til slutt når den får en så detaljrik anatomi! Jeg ser den for meg som et digert – men hyggelig – beist med spenstige lår og en sjel dypere enn det havet den svømmer melankolsk rundt i. Den stakkars torskeryggen som har båret alle oceaners bekymringer til alle tider…

Okei, nok påtatt stemningsfullt prosatullball om torskeryggen. Alt du trenger å vite, er at den smaker godt, er et fast og fint stykke på fisken og at den er ekstra fin nå på vinteren.

Også trenger du å vite at farro – som jeg har laget den sammen med her – er et genialt og elgammelt gryn fra Italia. Minner om bygg, men er nært i slekt med spelt. Jeg kjøper min farro hos Via Italia på Mathallen i Oslo. Så vet du det. Og jeg betaler for den, så dette er ikke reklame.

IMG_2316

Ingredienser til 4 personer:

* Ca 800 g torskerygg (du kan bruke andre deler av fisken også, så klart…)

* 5 dl grønnsakskraft

* 1 løk, finhakket

* 1 gulrot, i terninger

* 1 liten fenikkel, finhakket

* 2 hvitløksfedd, finhakket

* 1 klype tørket timian eller litt finhakket frisk

* 1 dæsj vermuth eller hvitvin (hvis du har)

Til persillecrust:

* 1 stor neve persille (bredbladet eller krus), finhakket

* 1-2 skiver daggammel loff

* 20-30 g parmesan

Fremgangsmåte:

Farro: I en gryte freses løk, hvitløk, gulrot og fenikkel til de er blanke og myke i kantene. Farroen og timian tilsettes og får surre med et minutt eller to, før vermuth eller hvitvin tilsettes. Fres vekk alkoholen. Den er borte når du kan snuse inn dampen fra gryta uten å bli tussete i toppen. Så tilsettes kraften og et lokk settes på. Nå skal det småputre i ca 20 minutter, men sjekk pakken med farro hva produsenten anbefaler. grynene skal være møre, men fremdeles ha litt bit (al dente).

Persillecrust: Persille, brød og parmesan får seg en runde i foodprosessor eller med stavmikser…eller blir rett og slett hakket fin-fint for hånd på ei skjærefjøl. Ferdig!

Torskeryggen deles i serveringsstykker og legges i en ildfast form smurt med olivenolje. De saltes og pepres før persilleguffa fordeles jevnt utover stykkene. Så stekes de i ovnen på 180 grader i ca 15 minutter. Press forsiktig på fiskestykkene med en finger for å sjekke om de flaker pent. Da er de ferdige!

Servér torskestykkene oppå farroen, med en sitronbåt ved siden av til å skvise over, og et ekstra drissel med en god og kraftig olivenolje.

IMG_2329

%d bloggere liker dette: