Asiatisk Indisk Kjøtt

Indisk curry med kyllinglår

IMG_2503

Jeg er særs glad i indisk mat. Hvis du har fulgt Spiselandslaget fra dets spede begynnelse (og har god hukommelse…), så vet du hva som trigget min kjærlighet til hjemmelaget indisk mat. Hvis du er ny her, kan du lese om min tid som nanny for en indisk familie i London her: https://spiselandslaget.com/2013/01/10/indisk-curry-med-kokos-og-torsk/. Det var der det begynte.

Jeg kjøper ikke ferdige indiske sauser på glass av flere grunner: De er aldri riktig balansert. De er ikke avrundet i smaken. De har alltid for mye syre. De mangler dybde. Dessuten er det ikke vanskelig å lage en skikkelig god hjemmelaget indisk curry, og på en irriterende slitsom tirsdag eller torsdag, trenger det ikke ta så lang tid heller. Hvis du skal gjøre det på ordentlig-ordentlig, skal du selvfølgelig bruke hele krydder, «brenne» dem på pannen og kverne dem selv til pulver. La meg være ærlig: Jeg har ikke tid til dette med hele krydder og kaffekvern på en hverdag når jeg er kommet hjem fra jobb, bikkja har fått turen sin, barnet skal ha hjelp med lekser, klokka er 17.00 og jeg fremdeles ikke har begynt på middagen som dessuten skal tas bilder av og noteres ned på blokka underveis (kan nevne at vi sjelden spiser middag noe tidligere enn kl 18.00, men ingen har dødd av sult mens de ventet en liten ekstra time på hjemmelaget mat…). Altså: ferdigmalte krydder går fint. Bare ikke bruk penger på glassene med vassen og sur ferdigsaus!

Det du trenger i bunnen av en kjapp curry på en hverdag, er en paste av løk, hvitløk, frisk koriander, frisk ingefær og olje. Også krydder i rikelig monn. Det er utgangspunktet. Om sausen så bygges videre ut med tomat, fløte, kokos eller kraft og yoghurt, er opp til deg og hva du er fysen på. Chili tilsetter du også etter ønske. Jeg ville ikke svi av gommene på datteren min, og droppet det derfor helt denne gangen.

Versjonen her er et fantasiopplegg med tandoorikrydder i en kremet saus…noe som sikkert er fy-fy. Javel. Det ble godt! Du kan gjerne bytte tandoorikrydder ut med garam masala.

IMG_2499

Ingredienser til 4 personer:

* 4 store kyllinglår (ca 800 g)

* 1 dl olje (helst en smaksnøytral)

* 1 ingefærbit på størrelse med tommelen din

* 1 stor løk eller 2 mindre

* 1 raus neve frisk koriander med stilker

* 3-4 hvitløksfedd

* 2 ts tandoorikrydder

* 1/2 ts gurkemeie

* 1/2 ts kanel

* 2-3 dl hønsekraft

* 2 dl tyrkisk yoghurt

IMG_2485

Fremgangsmåte:

I en foodprosessor (eller med god stavmikser), kjører du olje, løk, hvitløk, koriander med stilker og ingefær til det blir en glatt paste.

Fres pasten på middels varme i en stor gryte som kan gå i ovnen med lokk. Pasten skal ikke bli brun, den skal bare svette. Og ja: Den er først grønn, på grunn av all den friske korianderen. Etter et par minutter tilsetter du tandoorikrydder, kanel og gurkemeie og skrur opp varmen et hakk mens krydrene freser og får sluppet løs aromaen sin.

IMG_2486

Ha kyllinglårene oppi gryta, salte og pepre og stek dem et par minutter sammen med pasten mens du snur dem så de får stekt seg jevnt og blir dekket av guffa.

IMG_2488

Tilsett kraft og yoghurt til gryta, rør rundt, og se til at kyllingen er nesten dekket av saus.

IMG_2490

Dryss over en neve finhakket frisk koriander, sett på lokk og så inn i ovnen med hele greia i 40-45 minutter på 200 grader.

Før servering smaker du til sausen med salt og pepper.

Servér med basmatiris, chutney, pickles og yoghurt eller raita…og gjerne nan.

IMG_2493

7 kommentarer på “Indisk curry med kyllinglår

  1. Marianne

    Kan man lage dette dagen i forveien?

    • Ja, det kan du. Da får du enda kraftigere og rundere smak når krydrene får satt seg litt. Helt genialt! Jeg ga bort et lår med saus til en som fortjente det, og han spiste det dagen etter uten å bli skuffet. God middag! 🙂

  2. Sebastian Hansen

    Dette smakte virkelig som kokt bæsj.

    • Hei Sebastian Hansen (sebastian.hansen@gmail.com). ALT smaker bæsj når man ikke kan lage mat. Hvis du kan bruke kokt bæsj som en smaksreferanse har du tydeligvis prøvd noe som de fleste av oss andre aldri gjort før. Lykke til videre på kjøkkenet!

    • Kanskje ikke matlaging er helt ditt fag, da.

  3. Hvor erdet karri krydderet kommer inn i bildet, eller er dette en curry rett uten curry?

    • Curry er en fellesbetegnelse på en rekke forskjellige aromatiske matretter, mest kjent fra det indiske og thailandske kjøkken, men etter hvert innført over hele Asia, fra Pakistan i vest og omsider til Japan.

      Navnet curry stammer fra kari, et tamilsk ord for saus.

      Kilde: Wikipedia

      Med andre ord: Curry er ikke et spesifikt gult pulver som du kjøper i butikken.
      Håper dette var oppklarende.

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: