Fisk Kjøttfri mandag Potet Småretter og forretter Vegetar

Små bakte poteter med røkelaks, vårløk og hvitløksrømme

IMG_3796

Skal vi kunne fortsette å kalle Norge for et pottitland bør vi ta litt bedre vare på hoverdolleinnhaveren, synes jeg. For jammen har den tilforlatelige pottiten lidd mange sviende nederlag de siste par årene.

Takket være slike som lavkarbo-folket, har poteten blitt vist til skammekroken selv om den visserligen har vært med på å holde liv i det norske folk i generasjoner. Jeg gir blaffen i alle hysteriske påstander om at den er en råvare som gjør oss feite, syke og til slutt dreper oss. Mine besteforeldre i Skjåk spiste poteter hver bidge dag! ( nei, ikke nesten hver dag, men hver dag). Og de ble henholdsvis 93 og 95 år gamle. Ingen av dem var overvektige eller hadde livsstilssykdommer. Og akkurat dette kan hysterikerne stikke i pipa si og patte litt på. Kanskje er det ikke kokte eller bakte poteter som gjør nordmenn feite og syke, men helt andre ting. Brus? Potetgull? Sjokolade? Hel- og halvfabrikata? Junk food? Lista er lang og inneholder ting (les: dritt) som våre besteforeldre sjelden eller aldri stappet i seg, og derfor nå lever til de blir utgamle.

Altså: Lenge leve pottiten!

Poteter er billig, knallgodt, enkelt å tilberede og veldig allsidig. Jeg liker å slenge et par håndfuller med små poteter (amandine f.esk) i ovnen på hverdager etter jobb, for de gjør seg selv på null komma svisj (det vil si 20-30 minutter.)

Tilbehøret kan være så mangt. Spekeskinke, kokt skinke i strimler, salami i strimler, stekt bacon, stekte grønnsaker, varmrøkt makrell, rester av kald laks, røkelaks, gravelaks, krabbekjøtt, friske urter av alle slag, purreløk, vårløk, rødløk… også en kald saus av rømme eller kesam. Revet ost er også godt oppå.

Denne gangen ble det røkelaks. Kjempegodt med salt, røkt smak til søte, snille småpoteter.

IMG_3788

Ingredienser til 2 porsjoner:

* 8-10 små poteter (se an størrelsen), vasket og skrubbet rene

* 1 ts tørket estragon

* 4-6 skiver røkelaks

* 1/2 beger rømme (velg selv om du vil ha lett)

* 1 hvitløksfedd, knust

* 2 vårløk, finhakket

* 1 neve med kruspersille, finhakket

IMG_3798

Fremgangsmåte:

Vask og skrubb potetene og stikk dem med en gaffel. Da blir de ikke vasne når du baker dem.

Ha dem i en ildfast form, dryss over salt, tørket estragon og raps eller olivenolje.

Stek dem i ovnen på 200 grader i 20-30 minutter. Du kjenner selv når de er møre ved å stikke i dem med en spiss kniv eller gaffel.

Bland rømmen med knust hvitløk, finhakket persille, salt og pepper.

Når potetene er ferdige, har du dem over på et fat og danderer ganske enkelt røkelaksen, rømmedressingen, vårløken og litt ekstra persille rundt omkring på potetene.

IMG_3793_2

Dett var dett. IMG_3804

%d bloggere liker dette: