Fisk Saus Søtpotet

Skrei med persillesaus, bacon og søtpotetmos

IMG_4292

Jeg kjøpte jammen meg en hel skrei forleden. Stolt som en hane fileterte jeg den selv på kjøkkenbenken hjemme. Sånn kan det gå etter en runde i Masterchef-studio: Man blir inspirert! Det som ble igjen da fileter var skåret ut, skal jeg koke kraft av. Flink som faen, jadda! Klapp på skuldra og stjerne i boka.

Jeg spiser mer og mer fisk, mindre og mindre kjøtt. Og jo mer fisk jeg spiser, jo mer fisk vil jeg ha! Jeg er blitt som ei katte. Eller en måke…

Kombinasjonen av smaker i denne oppskriften, er perfekt. Persillesausen er tradisjonelt en saus man serverer med min barndomsfavoritt fra mitt fødeland Danmark: «Stegt flæsk med persillesovs». Men den var utrolig god sammen med skrei og bacon! Bare å kaste seg over den. Passer garantert også til annen hvit fisk eller til og med laks.

Ingredienser 2 personer:

* 3-400 g skreifilet
* Salt
* 4 skiver bacon, i små biter

* 1 stor søtpotet, skrelt og i terninger
* 1 ss smør
* Litt muskatnøtt
* salt og pepper

* 1 ss smør
* 1 strøken ss hvetemel
* 3 dl melk
* 2 never kruspersille, finhakket
* Salt og pepper

Fremgangsmåte:

Søtpotetmos
Skrell søtpotetene (lukt på dem uten skall…jeg synes de lukter blomster!), og del dem i store terninger som kokes møre i usaltet vann. Søtpotet koker fort, så følg med! Perfekt på travle hverdager.
Hell av vannet, tilsett salt, pepper, muskattnøtt og smør, og mos det hele sammen med stavmikser eller en potetmoser og rå muskelkraft.

Persillesaus
Smelt smøret forsiktig i en gryte. Det er viktig at det ikke blir brunt! Tilsett mel og la det boble et par minutter mens du rører. Tilsett så melken gradvis, og la det koke skikkelig noen minutter mens du rører, sånn at du blir kvitt melsmaken. Smak til med salt og pepper.

Skyll persillen godt og tørk den også skikkelig. Hvis den er full av vann når den møter sausen, kan sausen bli veldig tynnet ut.

Finhakk persillen og legg den på vent. Den skal i sausen like før servering og må ikke bli stående og putre eller varmes opp igjen og igjen.

Fisken
Legg porsjonsstykker av skreifilet i en ildfast form og salte godt.
Stek på 180 grader i 10-15 minutter. Fisken er ferdig når den flaker lett når du dytter på den med en gaffel.

Stek baconbitene sprø.

Vend persillen inn i den hvite sausen og varm igjennom.

Servér skreien med søtpotetmos, persillesaus og baconbiter hist og pist. Jeg hadde kokt gulrot ved siden av også, men erter hadde vært enda bedre. Hadde jeg erter? Nei. For da hadde de nok ligget på tallerkenen, ikke sant?

6 kommentarer på “Skrei med persillesaus, bacon og søtpotetmos

 1. Anders Ribu

  Og så en lett avkjølt Pinot noir til. Gjerne tysk. På polet har de en riktig god en fra Baden i basisutvalget til ca 150 kroner. Husker jeg hva den heter? Nei. Men de har bare den.

 2. Skal prøves! Nå selger også Rema porsjonspakker med skreifilet som gjør denne oppskriften enda bedre egnet til god og kjapp middag på en hverdag!

  • Det er akkurat det som er så fantastisk med fiskemiddag: Det går kjapt! (når man har filet…) Og smaker godt i tillegg til å være sunt. Håper det smaker 🙂

 3. Veldig, veldig mett nå…sukk…velvære! Jeg har prøvd ut noen av oppskriftene dine, du har en inspirerende tilnærming, råvarevalgene er flotte, fine bilder – og en god penn! Den bedre halvdelen har smattet ekstra høgt…og erklært samtlige forsøk for en `høydare.` Vi har snakket oss fram til at vi synes dine oppskrifter har en signatur – og at den signaturen befinner seg i comfortfoodlandskapet. +++ Det blir nok mere brandade enn fiskegrateng i framtida. Synes forøvrig at den løfter seg litt med brødkrumme på toppen, iblandet litt finrevet parmesan + noen klunker olivenolje over…og så en flaske Chateau Dudon fra Bordeaux ved siden av – som er fullt kapabel til å føre gode samtaler med brandaden. Torsk eller lettsaltet torsk funker også fint – dersom man mangler utvannet klippfisk, mener jeg.

  Og du har helt rett, erter er både pent og godt til denne retten med persillesaus & bacon & søtpotetmos & skrei – fin kombo – en liten touch av husmannskost, selv om det ikke er det!

  • Åh, for en utrolig hyggelig tilbakemelding! Tusen takk 🙂 Veldig godt å høre at dere har glede av oppskriftene mine. Jeg får som regel bare laget dem én gang, og så må jeg gå videre og finne på neste nye vidunder 😉 Det er litt synd når man har funnet noe som man også selv synes smaker ekstra godt.

   Jeg skal ta med meg vintipset til brandaden, for det har vært en utfordring å finne en vin som takler både poteter, hvitløk og klippfisk på en gang, synes jeg. Så takk for det!

   Ha en fin uke 🙂
   Maj-Britt

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: