Fisk Potet Saus

Laks med dillristede poteter og persillerømme

Etterhvert ender fisken vi kjøper oftere og oftere i ovnen, og jeg glemmer helt hvor godt det er med f.eks posjert laks.  Hva skjedde med å la laksen får trekke i vann? Den staret sine dager i vann, burde den ikke få ende sine dager i vann også?

I posjeringsvannet kan du ha oppi mye godt som gir fisken akkurat den parfymen den kler best. Her hjemme pleier vi å bruke sitron, hel svart pepper og laubærblad, pluss en skvett eddik. Også salt så klart!

Her skal jeg også gi et tips til hva nytt du kan servere ved siden av. Blant annet en annen vri på kokt potet.

Ingredienser til 4 porsjoner

Dillristede poteteter

600–800 g poteter

ca 1 dl god olivenolje (ekstra jomfru)

1 liten bunt dill

salt og pepper

 

Pesrillerømme

1 beger lettrømme

1 bunt persille, finhakket

Saften av 1/2 sitron

1 ts sukker

Salt/pepper

 

Posjert laks

600–800 g laksefilet

3-4 skiver sitroner

1 ts hele pepperkorn

1 ss eddik

2-3 laurbærblad

 

Dillristede poteter

 

Skrell potetene. Del dem i to. Ha dem i gryta med saltet vann, slik du pleier når du koker pottitter. Men siden de nå er halvert, er også koketiden halvert.

Kok dem til de er møre. Hell av vannet og la potetene dampe ordentlig godt av. Da slipper du at de blir vasne.

Og så starter magien: Hell god olivenolje over potetene i gryta, sleng oppi en neve hakket dill (siden vi skal ha dem ved siden av fisk, men du kan bruke persille også…masse jern! Fryktelig sunt! Eller andre urter du er glad i…), og ca 1 ts maldonsalt. Så setter du på lokket og rister gryta med potetene oppi så lenge det tar å si «nå skal dere få se på digge pottitter, godtfolk!»

Da har du fått en slags semi-mos av poteter, som har absorbert smaken fra urter, salt og olivenolje.

 

Persillerømme

Ha alle ingrediensene i en skål og rør rundt. Mer var det ikke å si om den saken. Jo, forresten: Smak! Er smakene balansert? Mer sukker? Salt? Sitron? Det må du finne ut selv.

 

Posjert laks

Ha vann i en dyp panne, samt laubærblad, sitronskiver, eddik og pepperkorn. Varm det opp til kokepunkt og skru så platen ned på laveste temperatur.

Ha oppi laksestykkene. La dem trekke ca 8 minutter. De skal trekke, ikke koke! Ta fiskestykkene ut med en hullsleiv og server dem straks med dillristede poteter og persillerømme.

 

 

 

 

4 kommentarer på “Laks med dillristede poteter og persillerømme

  1. Tør jeg be om en Gewurtztraminer fra Alsace til? Takk, takk. En Dopff & Irion? Utmerket! Tusen takk.

  2. Dumt at potetene ikke står i ingredienslisten. Det KAN hende at man glemmer det om man ikke har poteter i huset daglig.

    • Hei Sofie! Takk for nyttig tilbakemedling. Det var i grunnen flere ting ved denne gamle oppskriften som trengte en oppgradering, så når har jeg redigert den til en ny, bedre og letter versjon å følge tvers igjennom. Takk igjen for innspill, slikt er nyttig for meg 🙂

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: