IMG_4726

Bare navnet er nok til å måtte lage denne retten. Parippu! (du må ikke nødvendigvis ha utropstegn etter, men det faller seg liksom så naturlig å sette det der).

«Jasså du, Parippu! Det sku´man ikke tru, at du her i Noreg kunne bu!»

Parippu er en rett av linser, kokt med kokos og krydder. Hvor deilig er ikke det på en skala fra 1 til 2? Oppskriften jeg deler med dere her kommer fra de sørlige deler av India, men man har lignende varianter også i Bangladesh, Pakistan og Nepal. Jeg mener jeg også har sett at den finnes på Sri Lanka…?

Jeg elsker linser, punktum. Linser er sunt og kan smakssettes på utallige måter. Skjønner godt at hinduene ikke har problem med å være vegetarianere, når de har tilgang på så mange smaksrike retter av linser og belgfrukter.

Et indisk måltid er nesten ikke fulkomment uten en dal, eller linserett. I denne parippu´n sa oppskriften at man skulle bruke masoor dal (røde linser), men et annet sted har jeg sett at man bruker toor dal (gule linser), og det hadde jeg i skapet, så da brukte jeg det. Du kan bruke begge typer, altså, gule eller røde.

Til slutt i denne retten skal man tilsette en såkalt tarka. Tarka er krydder som stekes i klarnet smør eller olje, sammen med litt finhakket løk, ingefær eller andre smaksfremmere, og helles oppi dalen (linseretten) til slutt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredienser til 4 personer:

* 225 g gule eller røde linser

* 1 løk, grovt hakket

* 1 stor moden tomat, grovhakket

* 1 boks kokosmelk

* 2 dl vann

* 1-2 grønne chilli, finhakket (jeg brukte 1 hel, uten frø…)

* 1/2 – 1  ts gurkemeie

* 1/2 – 1  ts malt cumin (spisskummin)

* 1/2 – 1  ts malt koriander

* Salt etter smak

Tarka:

* 1 ts cuminfrø (jeg hadde ikke dette og brukte samme mengde malt cumin)

* 1 ts svarte nigellasfrø

* 1 liten røløk, finhakket

* 10 curryblader, hvis du har (jeg hadde ikke denne gangen…)

IMG_4707

 Slik gjør du:

Parippu:
Skyll linsene godt under rennende vann. Dobbeltsjekk at det ikke ligger en og annen bitteliten stein gjemt blant linsene. Kan bli dyrt hos tannlegen….

Fres løk, chili og krydder i olje i en gryte et par minutter. Tilsett tomat, linser, kokosmelk og vann, og kok opp.

Skru ned varmen, sett på lokk og la det hele simre til linsene er møre. Jeg ville gitt det ca 20-30 minutter. Linsene skal koke helt sammen til en graut. Hvis du synes det blir lite væske i gryta etter hvert, tilsetter du bare litt mer vann. Når det hele er ferdig kokt, smaker du til med salt.

Tarka:
For å lage tarka (som også er et vanvittig navn på noe spiselig…), varmer du solsikkeolje eller klarnet smør i en panne, og heller nigellafrø og cuminfrø oppi. Når de begynner å sprette i panna, tilsetter du løk og curryblader.

Hvis du ikke finner curryblader, så blåser du i curryblader! Er ikke et must. Og hvis du ikke har cuminfrø, så bruker du malt cumin.

Stek til løken er gyldenbrun og fin, og det dufter i kjøkkenet. Plump så tarka´n oppi paruppi-gryta, og la det surre med et par minutter før du serverer.

Ved siden av kan du ha både ris og nan, eller andre indiske brød som chapati og roti. Jeg foretrekker sistnevnte, men det er veldig vanskelig å få tak i, selv i Oslo. Må vel begynne å bake det sjæl, da.

IMG_4731

5 kommentarer på “Parippu! Indiske linser med kokos og krydder

  1. jeg får vann i munnen . dette må jeg bare prøve.

  2. Tilsetter du kokosmelken når linsene er kokt? Ser godt ut!

    • Hei Mariann! Der ser jeg at en hel linje til oppskriften var blitt skviset ut på sidelinjen, men nå er den satt inn igjen, så da er det hele mer forståelig. Beklager det 🙂 Jepp! Linsene kokes i kokosmelk, vann og tomat. Blir kjempegodt!

  3. Da er det tørkede linser vi snakker her? Ikke sånne ferdig-kokte på boks?

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: