Dansk Fisk Kjøtt Potet

Fiskefrikadeller med spekeskinke

I Norge har man fiskekaker, i Danmark har man fiskefrikadeller. Og i Danmark putter man gjerne litt røkt spekk eller bacon i fiskefrikadellene. Men, hvis du mener dansketida definitvit er over i ditt kjøkken, går det fint an å bruke en god, norsk spekeskinke også. Kjempesaftige fiskefrikadeller med en rund fin smak får du uansett om du smakssetter med spekeskinke, røkt spekk eller bacon.

Du trenger ikke bruke sei slik jeg har gjort, men helt ærlig: Finnes det en mer genial fisk til hverdagsmat? God, billig og fleksibel. Ingen grunn til å ikke lage egne fiskekaker da, med 100% fisk!! Sei er grei 🙂

IMG_6226

Ingredienser til 4 personer:

* 600 g seifilet

* 2 skiver loff/dag-gammelt brød

* 30 g spekeskinke, bacon eller røkt spekk

* 1/2 dl fløte

* 1 dl melk

* 2 egg

* 3 vårløk, finhakket

* 1 ss potetmel

* Salt/pepper (ca 2 ts salt, men smak deg forsiktig frem! Jeg pleier å ta en liten farsebit og stikke tungespissen borti. Da kjenner du greit hvor salt det er.)

IMG_6228

Fremgangsmåte:

Hell fløte og melk over brødet og la brødet få drikke opp all væsken. Ha det så i en foodprosessor med knivblad sammen med egg og potetmel, og kjør det til det er blitt en glatt guffe. Så tilsetter du fisken, salt og pepper og kjører på puls til den er malt opp og blandet sammen. Trenger nok bare 4-5 pulsstøt.

IMG_6229

Tilsett så spekeskinke og vårløk, og gi det 2-3 støt til, men ikke for mye! Skinka og vårløken skal ikke pulverisereres. Man skal kjenne bitene av disse når man spiser frikadellene senere.

Form fine kaker…

IMG_6235

…og stek dem i en blanding av olivenolje og smør til de er brune og fine, 2-3 minutter på hver side.

Servér med kokte poteter med en klatt smør på og et persilledryss, og hvorfor ikke en god råkost med masse eple oppi?

IMG_6246

Denne gangen kokte jeg potetene slik familien min i Danmark alltid har gjort om sommeren: Med en kvast løpstikke i kokevannet. Løpstikke, eller Kjærlighetsurt som den også kalles, har en fantastisk gulgrønn smak som minner om både selleri og persille. Duften er kraftig og sender meg alltid rakt tilbake til Bedstes bindverkshus og have ved Storebælt. Heldig er jeg som har en snill kollega med have her i Oslo, og en løpstikke som vokser henne over hodet og derfor må trimmes jevnlig. Takk, Linda!

Løpstikke

%d bloggere liker dette: