Barn og mat Saus

Ostegratinert blomkål med bacon

IMG_1649

Husker du denne? Du kom hjem fra skole eller jobb i 1981, og i det du trådte inn i gangen (som var tapetsert med en sennepsgul og meget ru strietapet), kjente du straks at huset hadde en søt parfyme av bacon, blomkål og smeltet ost.

Dette er retromat av rang. Jeg lager denne innimellom, og datteren min elsker den. Nå er vi i utgangspunktet venner med blomkål, så vi rynker ikke på nesa når den er på besøk på gaffelen andre ganger heller, men hvis du har barn som ikke synes blomkål er en av Guds veneste kreasjoner, er dette en måte å gjøre den mer likanes på. Sprøstekt bacon og smeltet ost er to svært forsonende trekk ved de fleste matretter, retro eller ei.

IMG_1607

Hva slags ost man lesser oppi sausen og på toppen her, er selvfølgelig helt opp til hver enkelt. Men hvis jeg kan få komme med en anmodning: Bruk en lagret ost med litt mer smak. For eksempel en vellagret Jarlsberg. Da trenger du knapt så mye, for den snakker ganske høyt, og du får en suveren nøtteaktig ostesmak på sluttresultatet. Ellers er denne retten en gylden anledning til å få bukt med de fasans osteskorpene innerst i kjøleskapet. Oppi sausen med dem!

Og bare så det er nevnt: Jeg har i dag skaffet meg proff fotolampe. Javisst. Så nå kan jeg ta bilder av maten midt på svarte natta (eller på en vanlig norsk ettermiddag midtvinters…) og likevel få ganske fint resultat.

IMG_1592

Ingredienser 4 personer:

* 1 blomkålhode

* 150 g bacon, i terninger

* 1 stor ss smør

* 1 stor ss hvetemel

* 5 dl h-melk

* Litt muskatnøtt

* 150 g ost, revet

IMG_1601

Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 200 grader.

Del blomkålen i buketter og kok dem møre i saltet vann. Et lite stalltips til travle folk: Kok først opp vannet i vannkokeren. Da går alt mye raskere.

Stek baconterningene og sett til side.

Lag  ostesaus: Smelt smøret i en kasserolle, og pass på at det ikke blir for varmt og smøret blir brunt. Tilsett melet og fres et minutt mens du rører hele tiden. Igjen: Pass på så det ikke blir brunt! Dette skal bli hvit saus, ikke brun saus. Tilsett melken og rør godt med en visp så alle klumper forsvinner. La sausen koke godt igjennom noen minutter sånn at melsmaken forsvinner. Rør kraftig hele tiden så det ikke brenner seg fast i bunnen av gryta.

Trekk kasserollen av plata og tilsett halvparten av den revne osten. Rør rundt og nyt duften av ost som smelter. Smak til med salt og pepper og revet muskattnøtt.

Osssstesausss...
Osssstesausss…

Ha de ferdigkokte blomkålbukettene i en ildfast form, fordel baconterninger jevnt over, deretter ostesausen og til slutt resten av den revne osten.

Mer ost til folket!
Mer ost til folket!

Stek på 200 grader i 15 minutter, til osten bobler av glede og har fått en fin gylden brunfarge.

IMG_1642

Servér med kokte poteter…og selvfølgelig ei lita kruspersillekvast på toppen til pynt. Er det retro, så er det retro!

IMG_1656

8 kommentarer på “Ostegratinert blomkål med bacon

 1. Hei
  Har du begynt å bruke det nye blitsutstyret du kjøpte av meg i Fotovideo..
  Fine sider du har forresten

 2. Jeg er imponert over skrivingen din. Dette er den morsomste oppskriftsbloggen jeg har vært på 🙂 Bare et tips til for travle folk: Bruk flytende Melange. Personlig har jeg ikke tålmodighet til å stå og glane på at smør skal smelte i en kjele.

 3. Inger Anne

  Husker at de serverte gratinert blomkål i en liten kafe/bistro som lå i det som før hette SAS-hotellet i Oslo (i Holbergs gate). Den hadde vindu ut mot gaten tror jeg. Vi fikk et helt lite blomkål på tallerkenen, med ostesaus og bacon over. Ble helt nostalgisk jeg nå.. 😉 Tror dette var helt på slutten av 80-tallet.

  • Det tror jeg at jeg også erindrer, Inger Anne! Også lå den en restaurant på toppen av Vika Terrasse (husker ikke hva den het…) som hadde alt mulig ostegratinert på menyen. De hadde garantert også blomkål. 80-tallet var de varme osteretters store 10-år 😉

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: