Dansk Fisk Litt sunnere Risotto

Pannestekt torsk med squashrisotto

 

Mange forbinder risotto med helg, middagsselskap og restaurantmat. Det er tullball. Risotto er i aller høyeste grad en hverdagsgreie. Det tar ca 20 minutter å lage en god risotto, og du trenger ikke røre og røre til armen går ut av ledd. Den kan dessuten kombineres med det meste av smaker og råvarer.
Jeg har rørt meg ihjæl på mange risottoer, men sluttet med det da jeg skjønte at lav varme, nok væske, teflon/non stick gryte og et godt oppsyn holder lang vei. Da kan du bare røre litt nå og da. Riskornene holder seg også bedre, og blir ikke smadret til støv. Istedet ligger de bare å slurper forsiktig i seg væsken og blir store og fete og møre og digge.

Squashen har en mild og deilig smak av sommer og gir fin tekstur. For å pimpe den litt opp, freser jeg squashstrimlene med hvitløk og frisk oregano. Hvorfor frisk oragano? Tja, det var det jeg hadde mest av i vinduskamen. Men bruk gjerne basilikum, salvie, persille eller timian hvis du har det stående. Godt alt ihopes!

Jeg slo til og serverte hverdagsmiddagen på de utrolig fine tallerkene jeg kjøpte på Ærø da jeg var der på reise for VisitDenmark. Keramikeren heter Merete, og du kan se flere av henne vakre ting her hos Den Gamle Købmandsgaard. Jeg er nyforelsket i dem! 🙂

IMG_4872

Ingredienser til 2 personer:

* 400 g torskefilet
* 100 g arborioris
* 1 liten løk, finhakket
* 2 hvitløksfedd, finhakket
* Ca 7 dl varm hønsekraft/buljong (har du hvitvin bruker du en skvett av den også)
* 1 klype safran (hvis du har)
* 1 raus neve finrevet parmesan
* 1/2 squash i strimler eller små terninger
* Friske urter, og jeg brukte oregano.
* Salt/pepper/smør/olivenolje

trsk og squashrisotto
To av topputøverne på Spiselandslaget: Olivia og Bobby.

Fremgangsmåte:

Squash:
Stek små terninger/strimler av squash i olivenolje, sammen med ett av de finhakkede hvitløksfeddene. Squashen skal få litt farge. Smak til med salt og pepper og tilsett friske urter etter smak.
Sett til side.

Risotto:
Stek løk og hvitløk i olivenolje og litt smør, til de er blanke og myke. Tilsett ris og la dem få et par runder de også. Hell på en skvett hvitvin hvis du har og la alkoholen fordampe.

Så tilsetter du en øse med kraft/buljong, og lar risen sakte putre og drikke opp kraften før du tilsetter en ny øse med kraft. Tilsett safran hvis du har. Rør forsiktig underveis, og pass på at det ikke brenner seg fast i bunnen av gryta. Det må ikke koke tørt, da går riskornene i stykker og konsistensen bli feil.

Konsistensen er riktig når risottoen ligner en nykokt nokså flytende risgrøt. Grynene skal ha litt bit. Og da, til slutt, rører du inn parmesan, squah og urter. Smak til med salt og pepper.

Torsken:
Salt torsken på begge sider og stek den i en blanding av olivenolje og smør. Den trenger ca 3-4 minutter på hver side. Øs fettstoffet fra pannen over fisken mens den steker.

Så er det bare å dandere torsken på toppen av risottoen, gi det hele en ekstra sveip med god olivenolje og rope at middagen er klar.

IMG_4868

%d bloggere liker dette: