Frokost Kjøtt Småretter og forretter

Hvitløk- og urtepaté

Denne patéen er laget på grunnoppskriten min på dansk leverpostei, og er helt fantastisk på smak! Hvis du ikke liker alt for kraftig leversmak, så er denne midt i blinken for deg, for her synger hvitløk, urter og krydder akkurat passe høyt til å sette lever på en annenstemme.

Instagram postet jeg et bilde av denne for et par dager siden, og fikk da spørsmål om det blir mye lukt i huset. Jeg må ærlig si at det vil lukte leverpostei når du lager og steker leverpostei. Det er en ganske kraftig lukt, men når den får selskap av hvitløk og urter, så blir omstendighetene formildende. Jeg er faktisk ganske sart selv når det gjelder innmat, men jeg synes ikke lukten av leverpostei i ovnen er plagsom.

IMG_6163

Uansett: den passer perfekt på julelunsjbordet eller til julefrokosten. Jeg hadde den på ristet olivenbrød, og det kan virkelig anbefales! Topp gjerne patéen med noen rødløkringer og kapers også.

Ingredienser til 8-10 mellomstore «beger»

Leverblanding
* 1 kg svinelever (du kan godt bruke både kalv og svin. Med kalvelever får du en mildere paté)
* 1/2 kg ferskt spekk
* 4 ansjoser
* 2 egg
* 3 sjalottløk
* 4 hvitløksfedd, knust
* 2 ts tørket timian
* 2 ts tørket estragon
* 1 ss finhakket frisk rosmarin
* 1/2 ts allehånde
* 1 ss salt
* 1 ts grovmalt pepper

Hvit saus
* 75 g smør
* 1 dl mel
* 6-7 dl melk

Fremgangsmåte

Begynn med den hvite sausen.
Smelt smøret og tilsett melet til gryten. Tilsett melken og pisk kraftig mens det koker opp så alle klumper blir borte. Kok sausen i 5 minutter sånn at melsmaken forsvinner. Sett gryta til side mens du tilbereder det andre.

Skjær lever, spekk og sjalottløk i terninger. Kjør det gjennom en kvern sammen med ansjos, til du har en forholdsvis finkornet masse. Jeg brukte hullskiven med medium store hull. Har du ikke kvern, kan du kjøre det til en fin, jevn masse i en foodprosessor.

Bland levermassen med hvit saus, egg, knust hvitløk og krydder. Rør det hele godt sammen med en sleiv eller slikkepott.

Ha massen i former, og stek dem i vannbad i 1 time og 1 kvarter, på 175 grader, nederste rille i ovnen. Du må nok steke dem i to omganger.

Du kan også fryse ned ustekt leverpostei, og ta den opp når du trenger en ny runde. Da tiner du den bare opp før du steker den i vannbad som vanlig.

Servér på rugbrød, ristet loff, ristet olivenbrød, knekkebørd…toppet med rødløk, kapers, oliven, cornichons…soltørket tomat, rødbete…Velg dine egne favoritter!

7 kommentarer på “Hvitløk- og urtepaté

  1. Jeg spiste en tilsvarene patè i Nordfrankrike i sommer, med mye kalvelever og deilig hvitløks- smak og duft, servert med søt, tung vin og chèvre-iskrem. Det var godt det.
    … og det var bare forretten.

    • Høres dritgodt ut! Jeg har en søt (italiensk) vin i boden, så da skal jeg jaggu prøve den til neste paté som er klar for å spises. God jul til deg og dine, Anders 🙂

  2. Nam! Men… Har ikke kjøttkvern! Foodprosessor, eller?

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: