Drikke Frokost Litt sunnere

Smoothie med matcha, ingefær og bringebær

IMG_6285
Etter at jeg postet et innlegg om smoothie med grønn te, ble jeg tipset av en leser om matcha. Dette er og har vært en selvfølge blant de helsebevisste en god stund, jeg er klar over det, men jeg henger etter på den trendy helsefronten, altså, og måtte google hist og pist for å bli klokere.

Matcha er kostbare, grønne teblader som tørkes og deretter males til et fin-fint grønt pulver. Det grønne pulveret piskes tradisjonelt ut i varmt vann og nytes som te. Hvem var det som fant på dette? Japanske munker, så klart. I Japan tilberedes tradisjonelt matcha-te under sermonier, og vi snakker om en 800 år gammel tradisjon.
Smaken av matcha er mer mat og umami enn frisk og søt, og den har en litt bitter snert. Jeg er ikke sikker på om jeg er helt forelska i matcha i sin gammeldagse form som tykk, grønn, varm te med skum på toppen, men jeg liker det lille blunket med øyet som den gir når den brukes i smoothie og matlagning ( i 2015 var det særs trendy å bruke matcha i matlagning ).

Vi kommer ikke unna helseperspektivet her, og som jeg glatt innrømmer er en vektig grunn for at jeg har investert i to små dyre dåser med grønt pulver. I tillegg til et skyhøyt innhold av antioksidanter, inneholder matcha mye mer koffein enn vanlig te, og den gjør deg våken uten å sende hjertet opp i halsen på deg. Dette fordi grønn te inneholder L-theanin som har en avslappende virkning, eller «anti-anxiety effect» som man ville sagt på engelsk ( «anti-angst-effekt» høres ikke like greit ut. Må jeg ha hjelp mot angst, liksom? )
Jeg er pinlig sart når det gjelder koffein og blir kokko ( les: «har hun tatt speed eller amfetamin til frokost??» ) av mer enn to kopper. Så å finne noe som vekker hjernen om morgenen uten at jeg skjelver som et aspeløv og blir stressa og urolig i hele kroppen som av kaffe, er en velsignelse.

Én kopp matcha gir den samme helseeffekten som 10 kopper vanlig grønn te. Og som de fleste har fått med seg, er grønn te himla sunt og godt og gjevt for oss på alle måter. Verdens sunneste drikk, hevder mange.
grønnte
I denne smoothien har jeg også brukt en vanlig grønn te fra Kusmi (ikke sponset, kjøpt den sjæl), og selv om den påstår «detox», så har jeg valgt den på grunn av en helt fantastisk aroma og smak. Den har en kraftig duft av pasjonsfrukt og grapefrukt, og en deilig frisk smak. Perfekt i smoothie med bringebær!

Ingredienser til 2 glass

* 2 dl grønn te (Kusmi Detox)
* 2 dl eplejuice
* 1 ss finrevet frisk ingefær
* 1 lite beger m yoghurt pasjonsfrukt og melon
* 130 g frosne bringebær
* 1 ts matcha

Fremgangsmåte

Brygg den vanlige grønne teen ( ikke matcha ), og la den avkjøle. Hvor sterk du vil ha den, er opp til deg. Jeg bruker en god toppet teskje per kopp. Det vil si: 1 toppet teskje teblader per 2,5 dl vann. Jeg brygger teen kvelden i forveien, og med en gang teen er kald heller jeg den over på en tom flaske, skrur på en tett kork og oppbevarer den i kjøleskapet klar til bruk.

Ha alle ingredienser og matchapulveret i en blender og kjør det til en glatt smoothie.

Så er det bare å svinge smoothie-seidelen og ønske en ny dag velkommen!

1 kommentar på “Smoothie med matcha, ingefær og bringebær

  1. Tilbaketråkk: Kjøttfri lunsj og frokost – Maj-Britt

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: