Dansk Kjøtt

Hakkebøff med bløde løg og flødesovs

I dag tidlig var jeg på Nitimen i NRK P1 og snakket om kjøttfri mandag (du kan høre det her!), og om hvordan den har smittet over på både tirsdag og onsdag hos oss. Og mens jeg sto der og forkynte kikerter med krydder, sier vaktsjefen etter hvert: «Jammen av og til, hvis det har gått lenge siden jeg spiste kjøtt, så får jeg et sånt suuuuug etter det! Jeg bare ha en kotelett nå med en gang, liksom.»

Den følelsen kjenner jeg. Og akkurat nå fikk jeg jævlig lyst på danske hakkebøffer slik den danske pappaen min laget dem, eller slik min tante Merete på Fyn lager dem.

Du har kanskje spist hakkebøff på ferie i Danmark om sommeren? De fleste nordmenn får den som regel servert på smørbrød med stekt løk. Færre har smakt den klassiske middagsvarianten der bøffene får surre de siste minuttene i en tykk og god brun saus med fløte, før de serveres med kokte poteter og «noe surt» ved siden av. Tante Merete lager de beste bøffer i fløtesaus som jeg har smakt, og det var med ærefrykt jeg første gang prøvde å gjenskape noe lignende her hjemme på mitt norske kjøkken med min norske karbonadedeig. Det gikk dog bra, og resten av husstanden jubler seg hese de gangene jeg annonserer bøff med bløte løk og fløtesaus til middag. Så dette er med andre ord en skikkelig familiemiddagsrett som alle kan glede seg til, og hvor ingen overtalelesesevner er nødvendig. Den saken er bøff!

Ingredienser til 4 personer:

* 600 g karbonadedeig

* 2 store løk i, finstrimlet

* 1 ss smør

* 4 dl kjøttkraft/buljong

* 1,5 dl fløte

* sukkerkulør

* 1 ts maizena

* Salt/pepper

Slik fikser du bøffen:

Stek løken i en jerngryte eller dyp stekepanne. Du skal holde på til den er lett brun og myk og godt i teksturen. Hell den i en skål og sett til side.

Kna karbonadedeigen sammen med 1 ts salt og raust med friskkvernet pepper. Lag 4 tykke, fine bøffebasser som du steker i smør i samme pannen løken ble stekt i og har satt  smak. De skal ha ca 5 minutter på hver side og skal ikke være helt gjennomstekte, men litt rosa, faktisk.

Ha løken tilbake i panna sammen med bøffebassene, hell på kjøttkraft og fløte, rør rundt så væsken får blandet seg, smak til med salt og pepper og gi det hele farge med noen dråper sukkerkulør. La det småputre 5 minutter og se an tykkelsen på sausen før du bestemmer deg for om den bør fetes opp med litt maizena rørt ut i kaldt vann.

Servér med kokte poteter og sylteagurk eller rødbeter ved siden av. Jeg hadde jammen ikke noen form for syltet grønsak i kjøleskapet, så da ble det streite, kokte gulrøtter. Har du tyttebærsyltetøy eller rørte tyttebær, er det helt konge!

3 kommentarer på “Hakkebøff med bløde løg og flødesovs

  1. Det ser og høres veldig godt ut! 🙂

  2. Jeg elsker hakkebøf! Nydelige bilder! Jeg serverer mine med kirsebærsyltetøy. Nydelig. #sulten 🙂

    • Kirsebærsyltetøy er jo en knallidé! Tante Merete hadde nok hevet et øyebryn, men jeg synes det høres ut som en fin-fin syrekomponent til bøffene. Skal jeg prøve neste gang. Takk for tips 🙂

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: