Økologi Bærekraft Fisk Litt sunnere Vin

Sweet chili- og ingefær wok m. lime, scampi og nudler

Nå popper de opp over alt igjen: Scampi. Husker du for et par år siden, da det å spise scampi var like kult som å la bilen gå på tomgang, og kjøpe mat med palmeolje? Scampi ble fy-fy, fordi oppdrettet av dem krevde at man hogget ned store områder med mangroveskog, eller de ble tatt med trålere som ødela skjørt korallrev i havet. Vi pleide å spise scampi som om det var det mest naturlige i verden (tror ikke vi tenkte noe særlig på at de må flys rundt halve jorda for å kunne ende opp på tallerknene våre…). No worries, helt til vi fikk vite om mangroveskogene og korallrevene som gikk dukken, fordi vi ville ha tapas og wok med store reker. Da ble det en bråstopp i etterspørselen, og dette har produsentene tydeligvis tatt konsekvensen av. Nå brukes det nemlig nye og bedre metoder for oppdrett og fangst, ser det ut til. Så da ble det en eksotisk scampiwok for Spiselandslaget.

«Åh, scampi!» utbrøt Filmfyren. «Dét har jeg ikke spist på så lenge jeg kan huske. Nam!»

Store, saftige, kjøttfulle kjempereker. Mmmmm! Ikke rart vi elsker dem.

Ja, nam-nam. Men de blir nok ikke et ukentlig innslag her, lell. Selv om korallrev og mangroveskog kanskje jubler, så må de fremdeles fraktes rundt halve jordkloden for å komme frem til min rustne wok. Ok en gang i blant, men ikke noe mer. Så politisk korrekt skal jeg våge å være 🙂

De scampiene du skal se etter i butikken, er de såkalt ASC-sertifiserte. Det betyr at de ikke bidrar til miljøødeleggelser (kilde: WWF)

Vi feiret megarekene med en fruktig, saftig og aromatisk hvitvin som skulle passe godt til krydret sjømat med asiatiske smaker. En Sør-Afrikansk chenin blanc, 2015, fra Kloof Street, og produsentene Chris og Andrea Mullineaux. De er ikke sertifiserte ennå, men dyrker likevel biodynamisk/økologisk på vinmarken, og holder samme nivå i vinkjelleren.

Kraftig, frisk og deilig aroma med gul frukt, litt pære, eksotisk snert av ananas og krydder. Rund, rik, men frisk og mineralsk samtidig. Varm, krydret, gule frukter og lang ettersmak. Vil garantert også passe ypperlig til krabbe, som også er i sesong nå, eller til kylling.

Litt om woken: Du kan bruke hvilke grønnsaker du vil. Jeg prøvde å få brukt noen rester fra eget kjøleskap, så ingredienslista under er mer veiledende enn hugget i stein.

____________________________________________________________

Ingredienser til 2 personer

300 g rå scampi, skrelt

3  hvitløksfedd, finhakket

1 ss friskrevet ingefær

1/2 rød chili

1 pakke brede nudler

2 tykke vårløk, snittet

1/2 rød paprika

1 neve rødkål, finstrimlet

1/2 knutekål, i tynne stenger

1 neve grønne bønner, delt i to

3–4 ss sweet chili sauce

2 ts thai fish sauce

1 lime, saften

frisk koriander, så mye du liker

________________________________________________________

Bland de rå, skrelte scampiene med finhakket hvitløk, revet ingefær og finhakket rød chili.

Kok opp vann til nudlene. Les på pakken hvor lenge de skal trekke i vannet. Antageligvis ikke mer enn 4–5 minutter. Hell av vannet, skyll nudlene i iskaldt vann og sett dem til side.

Varm en nøytral olje (mais, soya e.l) i en wok og fres grønnsakene i et par minutter. De skal få farge, men beholde fastheten. Tilsett scampien sammen med alt det gode de har ligget i, og stek det hele på høy varme i to minutter, ikke mer. Scampiene blir fort tørre og kjedelige, hvis de stekes for mye. Tilsett sweet chilisauce og thai fishsauce. Bland det hele godt. Ha nudlene i woken og bland dem lett sammen med de andre ingrediensene.

Skvis limesaft over helt til slutt, og så et dryss med frisk koriander. Har du noen peanøtter eller cashewnøtter, er det godt med et dryss av disse også.

%d bloggere liker dette: