Økologi italiensk Kjøtt Litt sunnere Vin

Kylling i tomat- og olivensaus

Husker du den digge, saftige, slafsete gode kyllingretten jeg la ut for noen uker siden, med kyllinglår dansende i thaismaker? Den er blitt en av bloggens aller mest populære innlegg, så derfor har jeg laget en ny kyllingrett med samme, enkle tilberedningsmåte, men med helt andre smaker. I denne nye kyllingformen, havner vi i Italia med brystene først, og lengst syd på støvelen. Kraftig tomatsmak, sorte oliven, deilig hvitløk, artsjokkhjerter og aromatisk basilikum.

Akkurat som med kyllinglårene med koksmelk, blander jeg sammen alle ingrediensene til saus i en bolle på 1-2-3, heller det over kyllingen og lar det steke og brase ferdig i ovnen. Det blir ikke enklere enn dette.

Jeg har tilsatt artisjokkhjerter også, men de dropper du selvfølgelig bare, hvis du ikke liker dem, eller ikke får tak i dem der du bor.

For å matche de kraftige smakene fra tomat, oliven og hvitløk, fant jeg en rødvin fra hælen på Italias støvel, eller Puglia som det egentlig heter. En utrolig god match, og et spennende prosjekt som denne vinprodusenten holder på med.

Vite Mia er et prosjekt som støttes av en av Italias største vinprodusenter, Enoitalia. Her dyrkes vinen økologisk hos små produsenter, og det brukes produksjonsmetoder som har eldgamle tradisjoner, og er stedstypiske for akkurat provinsen Puglia. Det lages kun vin i småskala, og kvalitet trumfer kvantitet. Det man ønsker, er å bevare den delen av vinproduksjonen i området, som kjenner på en stadig tøffere konkurranse i et globalt marked. Slikt kan jeg like. Særlig når resultatet, altså det i flaska, blir så bra.

Med mye sol og intens varme, sier det seg selv at vinene herfra er kraftige og intense, med skikkelig pondus. I den røde (de har kun røde…) fra Vite Mia´s 2015 årgang, finner du like deler primitivo (oldefaren til en av mine favorittdruer, zinfandel), og negroamaro. Det er disse to druene Vite Mia alltid fokuserer på.

Notater: Dyp rød, nesten lilla farge. Først en duft av våt pels, deretter mørke bær som bjørnebær, solbær og noe honning. Smaken er kraftig, rund, dyp og myk. Fin og diskret tone av tre/eik, og slett ikke den påtrengende vaniljesmaken eik ofte gir. Sorte, søte kirsebær og lang ettersmak. Deilig! Dette er det mange nordmenn vil kalle en «kosevin» eller «peis-vin», men uten å bli kjedelig og kommers. Den har plenty med karakter til å takle kraftig mat, i tilleg til å kunne nytes alene. Vil, i tillegg til å passe sammen med kyllingretten min, passe ypperlig til pizza med tomatbase, og pasta med smaksrike sauser og kjøtt. Tenk solfylte, kraftige smaker fra Sør-Italia.

_______________________________________________________

Ingredienser til 2 personer

2 kyllingbryst

1 boks gode hakkede tomater

1 rødløk, i skiver

3 hvitløksfedd, knust

15 gode, sorte oliven uten stein

1–2 stor håndfuller frisk basilikum

1 ts sukker

salt/pepper

5 artisjokkhjerter på glass, delt i to–tre biter

parmesan

____________________________________________________________

Forvarm ovnen til 180C.

Gi kyllingbrystene godt med salt og grovkvernet pepper, og brun dem med olivenolje i pannen på begge sider. De skal bare få farge, ikke gjennomstekes. Ett minutt på hver side, på middels varme, er nok. Legg dem i en ildfast form. Dryss over litt mer olivenolje, gjerne en smaksrik med god kvalitet.

I en bolle, rør godt sammen hakket tomat, rødløkskiver, knust hvitløk, sorte oliven uten stein, masse hakket frisk basilikum og sukker. Smak til med salt og pepper.

Hell sausen over kyllingen og fordel den godt. Stikk artisjokkhjertene rundt omkring kyllingen i sausen.

Stek alt midt i ovnen på 200C, i 30 minutter. Ta kyllingen ut, og la den hvile 5 minutter før du serverer den. Den kommer ikke til å bli kald, tro meg. Dryss over parmesan, og server kyllingen med potetmos, ris, pasta eller risotto. Og selvfølgelig en frisk, grønn salat.

4 kommentarer på “Kylling i tomat- og olivensaus

  1. Dette blir kveldens middag. Gleder meg. Hva pleier du ha i den grønne salaten, og har du oppskrift på en god dressing? Synes aldri jeg får den rette blandingen av olje og eddik.

    • Hei Britt! Litt sent svar, men håper det hjelper likevel. Jeg er ekstremt enkel når det gjelder grønn hverdagssalat. Går for en sprø og fin salattype, f.eks crispi eller hjertesalat. Så litt tomat, noen ringer med rødløk, muligvis noe agurk, eller avokado. Ikke så mye fiksfakserier. Til dressing pleier jeg å blande følgende: 4 ss olivenolje, 2 ss hvitvinseddik (eller annen eddik f.eks rødvin, eple, bringebær eller av andre bær), 1 ts dijonsennep og 1 ts flytende honning + salt/pepper. Jeg bruker honning for å runde av syren sånn at barna liker den bedre.

  2. Hjertelig takk for nydelig dressingoppskrift, og tips til salatkombinasjon. God søndag!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: