Dessert søtt

Tjukkmjølksdessert med krydderbakt pære

Tjukkmjølk er et usexy navn. Det er det ingen vei utenom. Det gir assosiasjoner til noe klumpete og surt som man rasjonerte under krigen og åt med skje fra et felles trau, etter at en elastisk og rynkete snerk var fjernet med en pinne av far i huset. Tjukkmjølk-navnet går liksom med tunge tresko, har fet midtskill og tenna på tørk i underkjeven. Hva om det het fløyelsmelk? En glatt, myk, rund, fyldig og skjønn skapning. Denne ville vært fast inventar i alle norske kjøleskap, jeg lover.

Men blås i navnet. Det skjemmer ingen. Og jeg elsker dette meieriproduktet med tenna på tørk, av heile min hug! Ganske tykk (helt passe tykk, faktisk), passe syrlig, myk, rund og så god som gull…eller fløyel. Det er Rørosmeieriet som er så greie at de produserer dette.

Jeg har brukt tjukkmjølk før her på bloggen, det husker du kanskje ? Men da var det den danske varianten tykmælk (like usexy…tyyykmææælk, hallo?) som ble brukt, i en dansk koldskål.

img_6784

Denne gangen har jeg krydret tjukkmjølka ganske likt som til koldskål, med vaniljestang og sitron + kanelstang, og brukt den sammen med saftige, møre og krydderbakte pærer i sesong. Disse ble jeg inspirert til å lage etter å ha bladd meg sultent gjennom den fantastiske boka Grøt på ville veier. Rivende dyktige Hanne Buxrud som driver matbloggen Borte borte hjemme, er én av fire som har laget denne deilige boka som gir deg lyst til å spise grøt til alle måltider resten av livet. Jeg skal teste noen av variantene derfra, så snart jeg får tid.

Men først får pærene seg en svingom med tresko, midtskill og tenna på tørk 🙂

__________________________________________________

Ingredienser 2 store eller 4 små porsjoner

Tjukkmjølksdessert

5 dl tjukkmjølk

3–4 ss melis

1 vaniljetang

1 ts finrevet sitronskall

1 skvis sitronsaft (ikke mye, bare noen dråper)

1 kanelstang

 

Bakte pærer

2 pærer

1,5 dl eplejuice

2 stjerneanis

1 kanelstang

1 liten ts nellikspiker

2 ss brun farin

_______________________________________________

Bland tjukkmjølka med de øvrige ingrediensene og smak eventuelt til med mer melis eller en skvis sitronsaft. Sett blandingen i kjøleskapet og la den stå en times tid, gjerne lenger, sånn at smakene får satt seg. Jeg helte det over på en ren flaske med kork, og lot det stå til dagen etter. En tom melkekartong kan også brukes. Bare ha alle ingredienser på kartongen og rist det hele sammen.

Skjær pærene i to på langs, og legg dem med snittflaten ned i en ildfast form. Hell på eplejuice, og fordel krydderiene og brunt sukker rundt omrking. Bak pærene midt i ovnen på 200C, i 30–40 minutter. Hvor lenge de trenger for å bli møre, kommer helt an på hvor modne og myke de var før de ble satt i ovnen.

La pærene avkjøles noe før de serveres sammen med tjukkmjølka og litt av krydderlaken fra formen.

Lyst på noe knas på toppen? Noen hakkede nøtter blir aldri feil som topping, eller et par skjeer god granola. Kanskje noen knuste digestivekjeks?

%d bloggere liker dette: