Bakst Dessert Kake søtt

Amerikansk gresskarpai

Husker du jeg skrev om min fascinasjon for amerikansk matkultur som traff meg via TV-skjermen på 80-tallet? At jeg fikk så himla lyst på tuna sandwich når de kule folka i amerikanske TV-serier laget seg dette kjapt på kjøkkenet mens de lirte av seg morsomheter? En annen amerikansk matrett som jeg alltid har hatt lyst til å smake siden jeg så det første gang på TV, er pumpkin pie. Hvor godt høres ikke det ut, da!? Hele Thanksgiving-middagen har jeg lyst på. Og faktisk har jeg fått den, et par ganger. En venninne har amerikanske aner, og har invitert til Thanksgiving-middag et par år. Dagen markeres den fjerde torsdagen i november, og du vet sikkert at denne thanksgiving-helgen på mange måter er større en julefeiringen i USA. Vi tok også med oss hver vår rett, slik man seg hør og bør til en amerikansk Høsttakkefest, og så stilte vertskapet med hovedattraksjonen: The turkey.

img_6824

Langbord, stor buffet med alskens deilige tilbehør og nystekt kalkun, venner, høst utenfor, tente lykter, god mat og spleiselag. Ren hygge fra ende til annen.

Her er derfor oppskrift på en saftig pumpkin pie, krydret etter alle kunstens regler, og perfekt med et glass melk ved siden av, eller en kopp sterk kaffe eller te.

Litt om gresskaret: Du kan bruke alle typer, men den som egner seg minst til matlagning, er ironisk nok den man huler ut som lykt på Halloween. Jeg brukte hokkaido, og det ble veldig godt. Den blir også fort mør når den kokes. Ellers er såkalt crown prince-gresskar, også kalt grey-gresskar, helt ypperlig. Det samme er flaskegresskar, også kalt butternut squash.

____________________________________________________________

Ingredienser 

Paibunn

200 g hvetemel

100 g smør

80 melis

1 egg

1 ss kaldt vann

Fyll

500 g gresskarkjøtt (jeg brukte hokkaido, men andre typer kan også brukes)

100 g muscavadosukker

2 egg

1 dl kremfløte

25 g smeltet smør

1 ts kanel

1/2 ts malt ingefær

1/2 ts muskatnøtt

1/4 ts malt nellik

_____________________________________________________

Start med bunnen. Bland alle ingredienser raskt i en foodprosessor med kniv. Samle deigen lett og lag en ball av den. Pakk den i plastfolie og legg den i kjøleskapet mens du tilbereder fyllet.

Skjær gresskaret i to med en stor kniv. Fjern frøene, og del gresskaret deretter i båter. Bruk en mindre kniv og skjære kjøttet fra skallet. Du får bruke litt muskler og en god kniv til dette 🙂

Skjær gresskarkjøttet i terninger, ha det i en gryte, dekk akkurat med vann og kok det mørt under lokk. Tar ca 10 minutter, alt ettersom hvor store bitene er, og hva slags gresskar du bruker. Det skal være helt mørt. Bruk en gaffel for sjekke om det er mørt nok.

Bruk dørslag eller sil til å helle av alt vann. Sett gresskaret til avkjøling uten lokk.

Lag ferdig paibunnen mens gresskaret avkjøles. Kjevle deigen ut på en melet overflate, og kle en paiform på 24 cm med den utkjevlede deigen. Helst en med løs bunn. En god investering! La deigen gå litt over kanten, og har du deig til overs (det vil du nok ha) kan du lage små blader og annen dekor til paien av dette. Prikk bunnen med en gaffel, legg i bakepapir og fyll med tunge, tørre bønner, linser eller spesiallagede «bakebønner». Blindstek paibunnen i 20 minutter på 180C, midt i ovnen.

Mos gresskarkjøttet med en stavmikser (det skal bli en puré), og bland det med resten av ingrediensene til fyllet. Pisk det godt sammen og hell det i den ferdig blindstekte paibunnen.

Stek paien midt i ovnen på 180C, i 45 minutter, til fyllet får satt seg. Hvis du har laget pynt av deigrestene, kan du legge disse på paien etter 20 minutters steketid. Da synker de ikke til bunnen.

Server paien lett avkjølt med en god kremdott eller en deilig kule med vaniljeis.

2 kommentarer på “Amerikansk gresskarpai

  1. Skal paien stekes i 45 minutter etter at fyllet er satt på tro…

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: