Bærekraft Kjøttfri mandag Litt sunnere Vegansk Vegetar

Bakte beter og belugalinser med pesto

Baluba.

Jeg måtte bare skrive det. Umulig å ikke tenke på baluba når man hører beluga. De er forøvrig litt i samme assosiasjons-sekk, de to. Beluga er som kjent den svinedyre, sorte kaviaren fra Russland. Rognen til den svært så truede fiskearten belugastør, som vanligvis har smøget rundt i Det kaspiske hav, men som nå stort sett får livets rett i oppdrettsanlegg. Trist, men sant.

Belugalinser, derimot, er langt mer bærekraftige små sorte perler. En favoritt i min linseverden. De har en fast og fin konsistens, og gir noe å tygge på når de brukes i for eksempel en salat, slik som i oppskriften her. De tar til seg smaker på en helt vidunderlig god måte, så vær varsom med salt og krydderier. Litt når langt.

Hvis du er veganer, kan du selvfølgelig bare droppe egget på toppen her, og skippe parmesanosten i pestoen. Men det visste du nok sikkert helt selv 🙂

Oppskriften på pesto gir rikelig. Så da kan du bruke så mye du vil i denne retten, og ha resten på et glass med lokk til bruk resten av uka, på sandwicher, i pasta osv.

____________________________________________________________

Ingredienser til 2 porsjoner

1,5 dl belugalinser

3 dl vann

250–300 g beter av ulike slag (rødbete, gulbete, polkabete…)

1 egg

 

Pesto

1 dl jomfru olivenolje

1 potte basilikum

2 hvitløksfedd

2 ss pinjekjerner eller en halv neve mandler

30 g parmesan

en skvis sitron

salt/pepper

____________________________________________________________

Sett ovnen på 200 C.

Kok belugalinsene som anvist på pakken. Mine skulle koke i 20 minutter. De skal bli møre, men ikke moste og blaute. De skal føles al dente. Som sagt: dette er den digge teksturen deres.

Vask og skrell betene, og skjær dem i like store båter. Ha dem i en ildfast form, dryss over litt salt og olivenolje. Bak midt i ovnen på 200 C i 20–30 minutter, alt ettersom hvor tjukke båtene er. Stikk i dem med en gaffel for å sjekke om de er møre.

TIPS: Lyst på pene farger i salaten? Skjær et par løvtynne skiver av betene med mandolin eller skarp kniv, og anrett dem rå sammen med resten, helt til slutt.

Kok egget i 7 minutter. Slik: Stikk hull i den butte enden på egget med en nål. La vannet koke opp. Ha egget i det kokende vannet, og la det så koke 7 minutter. Da får du smilende egg.

Ha alle ingrediensene til pesto (minus sitron, salt og pepper) i en morter eller foodprosessor. Eller kanskje du bruker stavmikser? Kjør til en…pesto. Smak til med salt, pepper og sitron helt til slutt.

Linsene absorberer så og si alt vannet, men hell av det som eventuelt er igjen. Smak linsene til med olivenolje og salt. Bland dem med de ferdigstekte betene og anrett på en tallerken med et halv smilende egg på toppen og dotter med pesto.

 

4 kommentarer på “Bakte beter og belugalinser med pesto

  1. For et herlig bilde, Maj-Britt!!

  2. Gott! Belugalinser är en favorit. Suveränt gott till mycket, kött till exempel eller en ratatouille. Har hittills aldrig testat dem till betor, men nästa gång kanske blir den första…
    Och ja, Spiselandslagets bilder är ‘herlig’!

    • Å ja! Til ratatatouille, det må jeg lage 🙂 Passet veldig godt til beter. de er i samme smaksfamilie, synes jeg. Litt «earthy» i aroma og smak begge to. Og takk for pene ord om bilder! Ha en herlig dag!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: