Fisk Reise Vegetar

Spirer, sushi og sommer!

Annonse

Foto: Filmfyren

Er du glad i spirer? Det er alle i husstanden her, i hvertfall. Ikke så rart at vi voksne liker det, men jeg er kanskje bitte litt overrasket over at barna er så begesitret. Og joda, de er som barn flest med sine sære innslag av kresenhet, men spirene går unna når de settes på frokostbordet. Mest for smaken, vil jeg tro, og kanskje litt for pyntens skyld også. Alt ser ut som en million når det får en spiredott på toppen. Matpakke med spiredusk er fint, da.

I samarbeidet mitt med Spirehagen, har jeg fått masse ny inspirasjon og idéer til hva spirer kan brukes til. Jeg trodde min egen fantasi på kjøkkenet var grenseløs, men det er alltid ting man ikke har tenkt på sjæl. Hva med spirer i fredagstacoen, i brødbaksten, i juice, som puré à la pesto, i hummus, i wok, på toppen av biffen, i sushi og mye mer. Spirehagen produserer et hav av ulike typer med hver sine særegne smaker som passer til ulike matretter. Her finnes blant annet smak av reddik, erteskudd, brokkoli, purre, hvitløk. Og alle er økologiske! Jeg var på besøk hos dem utenfor Moss i våres, da jeg skulle skrive en sak om dem for magasinet Feelgood. Der fikk jeg se hvordan de produserer disse superspirene som er små ernæringsmessige kruttønner.

Visste du for eksempel at en klype med 40 g brokkolispirer gir 40–50 ganger mer ernæringsmessig uttelling enn en ferdig utvokst brokkoli? Potent mat der, altså. Ikke rart de kaller det superspirer. Helt grei avveining i hverdagen: Spise et fjell av brokkoli i uka, eller legge en enkel spiredusk på skiva med gulost til frokost.

Noe som passer suverent godt sammen med superspirer, er fersk, norsk fisk. Gjerne i form av sushi.

Jeg har ikke laget så mye sushi her hjemme, men etter at jeg var på fotoopptak for magasinet Feelgood med sushikokk og kjøkkensjef Håkan Wiik, skjønte jeg at det ikke er så komplisert som man tror. Kjøkkensjef Håkan og restauranten hans Fangst kunne akkurat smykke seg med en plassering i den prestisjetunge guiden The White Guide. Vel fortjent! Anbefaler et besøk her på det varmeste. Restauranten finner du bak slottet, i kjelleren hos Saga hotell. Jeg har spist Håkans sushi ved flere anledninger, og den er i en klasse for seg. Duggfrisk, autentisk, spennende, unik og med nye innslag av både teksturer og smaker, ikke minst fra disse spirene.

Håkan er ikke bare drivende dyktig, han er en kjernekar også. Derfor deler han raust noen gjennomførbare oppskrifter på sushi her hos Spiselandslaget. Dét er sommermat, det! Skal jeg trekke frem en egen favoritt? Kanskje kamskjell med ertespirepuré og friterte alfalfaspirer. Eller østers med juice fra reddikspirer. Nei, vet ikke. Alt er digg!

Oppskriftene er beregnet til to personer. Og de økologiske spirene fra Spirehagen får du hos Coop.

Sashimi av kamskjell med ertespirepuré og friterte alfalfaspirer

8 store kamskjell

1 pose ertespirer

1 klype syltet sushi-ingefær

3–4 ss extra virgin olivenolje

1 pose alfaalfaspirer

Litt finrevet lime eller sitronskall

Bruk stavmikser og kjør ertespirene til en puré sammen med olivenolje og syltet ingefær. Skjær kamskjellene i skiver.Varm opp frityrolje til 190 C i en tykkbunnet gryte. Friter alfalfaspirene raskt i små omganger. De trenger bare noen sekunder til minuttet. Ta dem ut med hullsleiv og legg på kjøkkenpapir så de får rent av. Anrett kamskjellskivene på toppen av de sprø spirene og fordel ertespirepuréen. Littt finrevet limeskall over er godt, og det samme er blomkarse og laks- eller ørretrogn. Det er også vakkert!

Østers med juice av reddikspirer

4 østers

100 g reddikspirer

4 ss ponzusaus

Åpne østersen og legg den på et fat. Ertespirer er for eksempel fine som ”stativ”, og de kan spises etterpå. Kjør spirene gjennom en juicer eller knus dem med stavmikser og sikt dem så gjennom en fin sil. Smak reddikspirejuicen til med ponzusaus. Ponzusaus kan du lage selv av like deler soya, yuzu og sushi-eddik. Fordel litt ponzusaus i hver østers og server med en gang.

SPIRER-FANGST-OSTERS-REDDIK2
Østers med juice av reddikspirer

Sashimi av fjellørret og makrell på spirer

1 makrellfilet

1 fjellørretfilet

1 pose brokkolispirer eller kløverspirer (eller litt av begge)

Soyasaus

Wasabi

Syltet ingefær

Enklere blir det ikke: Skjær fine skiver av fiskefiletene og anrett dem sammen med spirer og klassisk sushitilbehør.

Vegetarisk futomaki med spirer og asparges

Kombiner gjerne flere typer spirer her for å løfte smakene med agurk og asparges. Ikke minst tilfører noen purreløkspirer en behagelig og rund løksmak.

4 noriblader

4 blansjerte grønne asparges

4 agurkstaver

1 pose valgfrie spirer

Sushiris, kokt etter anvisning fra pakken

Ingefær

Soyasaus

Wasabi

Kok sushiris som angitt på pakken. Følg anvisningene for 2 porsjoner. Det samme gjelder for noribladene. De har som regel en god forklaring på pakken hvordan de best tilberedes. Bruk sushimatter til å rulle futomakiene. Legg matten på et bord, legg noriblad på matten, fordel ris, asparges, agrukstaver og spirer og rull det så sammen. Prøv å få det ganske stramt. Er det for løst rullet sammen, vil det går i oppløsning når du skjærer det i biter. Skjær rullen i 6 biter og server med klassisk sushitilbehør som syltet ingefær, soyasaus og wasabi.

SPIRER-FANGST-MAKI-VEGETAR1
Vegetarisk futomaki med spirer og asparges

Nigiri med marinerte spirer

Ikke så glad i ingefæren som serveres til sushi? Marinerte spirer er et glimrende alternativ.

4 skiver uer

4 skiver fjellørret

4 skiver marinert makrell

4 skiver kveite

sushiris

1 pakke brokkolispirer eller kløverspirer (eller en blanding av flere)

Kok sushisris som anvist på pakken. Fukt hendene lett. Ta litt ris i hånden og klem forsiktig sammen til en ball på 12–15g Form ballen til en avlang form der fiskeskiven kan legges. Ikke lag for store biter. Man skal kunne ta hele biten i én munnfull og fremdeles kunne puste. Bland spirene lett med et par teskjeer sushieddik, ponzu eller bare litt lake fra syltet ingefær. Server nigir med wasabi, soyasaus og de marinerte spirene.

SPIRER-FANGST-NIGIRI2
Kanskje fanger du din egen fjellørret og makrell i sommer?
%d bloggere liker dette: