Bærekraft Dansk Kjøtt Reklame

Ekte frikadeller og dansk stuet grønnkål

# reklame

Ekte danske frikadeller! Mitt hjerte smelter i en blanding av gledesrus og nostalgi. Hvor mange sånne har jeg ikke spist opp gjennom barndommen på ferie hos familien i Danmark? De frikadellene jeg er oppvokst med, skal lages av 50/50 av kjøttdeig av svin, og kjøttdeig av kalv. Sistnevnte får du ikke akkurat på hvert gatehjørne i Oslo, så jubelen sto i taket da jeg fant kalvekjøttdeig hos Dyrket.no.

Hurra, endelig ekte frikadeller! Saftige, luftige, myke og sinnsykt smaksrike selv om de ikke har annet krydder enn revet løk, salt og pepper. Og med sesongens grønnkål på dansk manér ved siden av: grønlangkål. Rett og slett stuet grønnkål, altså. Nydelig alt sammen, og perfekt til en jordnær, mormor-aktig søndagsmiddag for familie og venner.

Eller lag en batch og frys ned til travle hverdager.

Disse frikadellene er del av et samarbeid jeg gjør med Dyrket.no. Jeg har skrevet om Dyrket.no før her, og de er en av de få jeg har ønsket å inngå et betalt sammarbeid med. Fordi de er så himla bra! Råvarene (gjerne økologiske) leveres på døra, fra småprodusenter og bønder som har en lidenskap for det de driver med. Istedet for å bli slått ihjel av de digre kjedene, får lokale småbønder og produsenter en reell mulighet til å tjene noe på avlingene og produktene sine, via Dyrket.no. Lekre og unike produkter av alle slag som jeg anbefaler på det varmeste, og som strekker seg langt i å være så bærekraftige som mulig. Bare sjekk den flotte bunten med økologisk grønnkål på bildet over!

For å minske matsvinn, kommer ikke varene du handler fra et stort lager hos Dyrket.no hvor de ligger og råtner mens de venter på at noen kanskje vil kjøpe dem. Bestillingen din blir rett og slett formidlet direkte til bøndene og produsentene som så plukker det du har bestilt. Det sier seg selv at dette fører til at mindre mat blir kastet.

image

Jeg har en liten gave til alle følgere av Spiselandslaget, og gir dere derfor rabattkoden spiselandslaget17. Bruk denne når dere gjør første handel over 650,- kr, så får dere 250,- kr i rabatt. Koden plottes inn når dere kommer til betalingen, og ellers er Dyrket.no sin nett-mathandel akkurat som alle andre. Du velger råvarer fra ulike kategorier, betaler med kort i kassa og får så varene levert på døra til ønsket tid.

Du kan lese mer om Dyrket.no sitt hjerte HER!

Kjenner du andre som fortjener rabatt hos Norges fineste matbutikk på nett? Del dette blogginnlegget, da vel! 🙂

___________________________________________________________

Ingredienser til ca 16 frikadeller

Frikadeller

500 g svinekjøttdeig

500 g kalvekjøttdeig (eller av storfe)

2 strøkne ts salt

2 løk, revet

4 ss griljermel

1 dl kremfløte

1 egg

masse grovmalt sort pepper

2 dl farris eller annet kullsyreholdig vann

 

Grønnlangkål

300 g urensket grønnkål

2 ss smør

2 ss hvetemel

2 dl hønsekraft, buljong eller fond

3 dl h-melk

salt og pepper

1/2 ts sukker

muskatnøtt

______________________________________________________

Frikadeller

Rør svinekjøttdeig og kalvekjøttdeig/kjøttdeig seigt med salt. Og da mener jeg at du skal røre, kna og massere dette godt. Ingen lett på labben her. Du kan godt bruke kjøkkenmaskin med eltekrok.

Bland inn de øvrige ingrediensene, farris/kullsyrevann til slutt, og la farsen hvile 20 minutter.

Form kjøttkaker av farsen med en spiseskje dyppet i kaldt vann. Stek frikadellene på middels varme i rikelig med godt smør, til de er brune, pene og gjennomstekt. Hold dem gjerne varme etterhvert som de blir ferdige, i en ildfast form i ovnen som står lun på 100 C.

Grønnlangkål

Rens grønnkålen ved å rive bladene fra den grove stilken. Kast stilkene. La bladene forbli hele, enn så lenge.

Kok opp en stor kjele med usaltet vann, og kok grønnkålen i 5 minutter til den er mør. Hell den ferdigkokte grønnkålen i et dørslag og skyll den med kaldt rennende vann. Klem så vannet ut av grønnkålen mellom hendene. Knørv kålen sammen til to baller,og skvis ut alt vannet. Hakk ballene (au da…!) fint med kniv og sett til side.

Smelt smøret i en gryte og tilsett mel. Visp sammen og tilsett så hønsekraften mens du visper ut klumpene. Hell melken i gryta og visp mens det koker opp. La den hvite sausen koke minst fem minutter for å fjerne melsmaken. Smak til med salt, pepper, sukker og muskatnøtt, og tilsett så hakket grønnkål som du varmer igjennom i sausen til slutt.

Server frikadellene med nykokte poteteter, smeltet smør (gjerne brunet) og grønlangkål.

5 kommentarer på “Ekte frikadeller og dansk stuet grønnkål

  1. Hei Maj-Britt. Følger med på bloggen, koser meg med de gode oppskriftene, de morsomme og inspirerende tekstene og bildene. Har testet mange av oppskriftene, og de er veldig bra. Nå gleder jeg meg til å prøve ekte frikadeller, har bestilt kalvekjøttdeig fra dyrket.no. Kjempebra tilbud 🙂 Spent på matkassa jeg får, for i den kommer det mye godt.

    • Tusen takk for veldig hyggelig melding, Marianne! Ah, frikadeller, altså. Vi koste oss med de siste fire i går. Håper også du blir fornøyd med matkassa. Jeg har alltid vært veldig fornøyd med alt jeg har bestilt hos Dyrket.no. Bra folk! Ha en god mandag 🙂

  2. Hei igjen 🙂 I dag fikk jeg endelig testet oppskriften – kjempegode på smak. Men mine ble litt løse, og derfor litt vanskelige å snu, kanskje fordi jeg brukte en glutenfri ciabatta i stedet for griljermel, og litt salte, selv om jeg bare brukte en t-skje siden svinekjøttdeigen var salt fra før. Det gjør det litt vanskelig å beregne. Får prøve å få tak i en usaltet neste gang. Alt jeg fikk fra dyrket.no var tipp topp, så takk for tipset.

    • Hei Marianne! Takk for tilbakemelding, og bra at de smakte godt og at du er fornøyd med Dyrket.no 🙂 Kommer flere innlegg i samarbeid med dem, og flere rabattkoder. Jeg har ikke erfaring med glutenfritt brød i kjøttkaker, men fordelen med å bruke griljermel, er at disse smulene er såpass tørre at de vil svelle godt mens farsen hviler, og trekke til seg fuktighet svært godt. Å beregne salt er alltid litt vanskelig, med mindre man bruker en standard måleskje som indikerer t-skje, spiseskje osv. Jeg bruker bare «vanlig» t-skje. Prøv neste gang å la evt. glutenfritt brød være knusktørt før du har det i farsen. Da får det kanskje bedre absorberingsevne. Maj-Britt 🙂

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: