Bærekraft Kjøttfri mandag Vegetar

Strata med grønnkål og ricotta

Hvis du skal være riktig så snusfornuftig, så fryser du ned brødskalkene dine etterhvert, og får således en fin-fin samling med grunnstein for alskens smakfulle retter. Det hender jeg husker å gjøre dette…

For eksempel til en strata. Har du hørt om det før? Nei, det er ikke en kvinnelig slektning av sjokoladen Stratos, men en ovnsrett med brød, egg og ost. Du finner den også i den første kokeboka mi Kjøttfri Mandag (kan bestilles her!) I oppskriften dere får her, opererer jeg i sunnhetens tjeneste og kliner til med grønnkål. Men du kan gjerne bruke pølsebiter eller bacon også. Spinat er også veldig godt, bare nevner det.

Du ikke bruke samvittighetsfulle nedfryste brødskalker, alså, men kan godt kjøpe inn et brød i ens ærend til en strata. La det dog gjerne ligge dagen og natten over, sånn at det blir litt tørt, og derfor lettere suger til seg alt det andre gode i formen.

image

Perfekt middag eller lunsj å preppe til dagen i forveien. Lag hele sullamitten i en form uten å steke den, dekk formen med plastikk og la den stå i kjøleskapet til den skal stekes. Blir faktisk ekstra god av dette.

_________________________________________________________________

Ingredienser 4–6 porsjoner

500 g daggammelt fint brød, gjerne surdeig

1 stor løk, hakket

3 hvitløkdfedd, finhakket

150 g grønnkål

6 store egg

2 dl h-mel

2 dl kremfløte

100 g ricotta

2–3 ss sterk søt sennep

200 g gulost, revet

et godt riv med muskatnøtt

salt og pepper

50 g parmesan (eller bare gulost. Gjerne med litt smak, da)

______________________________________________________

Smør en stor ildfast form med smør.

Skjær brødet i terninger. Skorpen og alt sammen.

Rens grønnkålen ved å rive bladene av de tykke stilkene. Skjær bladene i strimler og kok dem i godt saltet fosskokende vann i 5 minutter. Hell av vannet, og la grønnkålen renne godt av i et dørslag.

Stek løk og hvitløk blanke i litt olivenolje (eller smør, nam-nam). Bland det med den ferdigkokte grønnkålen.

TIPS: Hvis du ikke har noe imot den litt seige teksturen på grønnkål, trenger du ikke koke den først, men steker den bare lett sammen med løk og hvitløk.

Visp sammen egg, melk, fløte, ricotta, sennep, revet gulost, muskatnøtt, salt og pepper.

Legg et lag med brødterninger i bunnen av den smurte ildfaste formen. Fordel halvparten av grønnkålen over brødet, og hell så halvparten av eggeblandingen over der igjen. Gjenta prosessen en gang til. Bruk hendene (eller en bred stekespade) og press alt sammen sammen i formen. Da suger brødet til seg alt det gode. La det hele få stå og trekke minst 20 minutter, gjerne natten over i kjøleskapet.

Forvarm ovnen til 180 C, og dryss parmesan over strataen før du steker den midt i ovnen i 45 minutter.

Server strataen for seg selv, eller med en stor god salat ved siden av. Hvis du bruker bacon i strataen, er dette en super brunch å servere i helgen.

%d bloggere liker dette: