Bærekraft Reklame Småretter og forretter

Sånn lager du juletapas uten stress!

#reklame

«Vi må få til å møtes før jul!»

Ja, det må vi, og det vil vi, men likevel begynner man å svette i bh-en (hvis man bruker en sånn), for hvordan orker man å tromle sammen folk til en hyggestund i desember, uten å gå opp i fistel? Her får du et tips fra meg her: Gjør det enkelt! Ikke liksom-enkelt, men skikkelig enkelt!  Håndplukk noen få, men gode kvalitetsråvarer, som trenger ingen eller minimalt med tilberedelse. Da er hyggen enkel å gjennomføre. Og tro meg: så lenge du byr på bitte litt mer enn bare pepperkaker og gløgg (som mange får nok av overalt i desember), så er folk sjeleglade og koser seg.

Tenn lys, server litt vin, spill glade julesanger med Frank Sinatra og bruk tiden på å snakke med gjestene dine istedet for å svette på kjøkkenet. Simsalabim, så har du stelt i stand en sånn uformell vennesamling på en hverdag etter jobb og skole, som alle ønsker seg og ikke får prestasjonsangst av å overvære.

4991E52C-954D-4301-80FA-67C70D4AA351

Som dere vet, har jeg et samarbeid med Dyrket.no, og der får dere tak i masse godt fra norske produsenter som passer perfekt til en sånn førjulssammenkomst av det uhøytidelige slaget. Du kan handle alt sammen på nett, og råvarene leveres på døra.

Jeg har en liten førjulsgave til alle følgere av Spiselandslaget, og gir dere derfor rabattkoden spiselandslaget17. Bruk denne når dere gjør første handel over 650,- kr, så får dere 250,- kr i rabatt. Koden plottes inn når dere kommer til betalingen, og ellers er Dyrket.no sin nett-mathandel akkurat som alle andre. Du velger råvarer fra ulike kategorier, betaler med kort i kassa og får så varene levert på døra til ønsket tid.

Brorparten av råvarene er økologiske, og de kommer fra småprodusenter og bønder som har en lidenskap for det de driver med. Istedet for å bli slått ihjel av de digre kjedene, får lokale småbønder og produsenter en reell mulighet til å tjene noe på avlingene og produktene sine, via Dyrket.no. Lekre og unike produkter av alle slag som jeg anbefaler på det varmeste. Ofte har de også en fin historie bak seg. For å minske matsvinn, kommer ikke varene du handler fra et stort sentrallager hvor de ligger og råtner mens de venter på at noen kanskje vil kjøpe dem. Bestillingen din blir rett og slett formidlet direkte til bøndene og produsentene som så plukker det du har bestilt. Det sier seg selv at dette fører til at mindre mat blir kastet.

Så: Hvis du vil gjøre litt for miljøet og de mindre produsentene midt oppi den digre kommersielle kjøpefesten i desember, så er Dyrket.no et knakende godt valg for innkjøp av litt julegodis.

På mitt uformelle julebord hadde jeg:

*Godt økologisk landbrød fra Rent Mel.

*Holtefjell  ost (lagret 6–12 måneder), fra Eiker Gårdsysteri.

*Den norske og prisvinnende osten Camenås, fra Den Blinde Ku.

*Nydelige medisterpølser fra Metervare.

*Italiensk-inspirert spekepølse fra ASK.

*Rillettes fra überkule og prisvinnende Indre Oslo matforedling.

*Aioli fra Metervare.

*Store myke steinfrie dadler fra Helios surret i prisvinnende tørraltet bacon fra Høvikveien Kjøtt og Kolonial.

 

79462B66-176F-4D31-A976-EC16EB59F93A

Ganske enkelt uten for mange dikkedarier, men lekkert likevel. Har du et stettefat? Bruk dette. Stettefat setter alltid en ekstra schwong på et bord med fingermat og småretter. To oster, pære og sharonfrukt skåret i skiver, nøtter drislet med honning. Litt av osten kan du gjerne skjære i skiver, eller i terninger og stikke en pinne i, så gjør det enda litt mer ut av seg. Noen grønne rosmarinkvaster rundt omkring er også fint.

493AD8FB-6994-46D5-99A0-6827DB4FC3C1

En god aioli må være med på mitt bord. Olivia elsker det, og kan spise det til alle døgnets måltider, tror jeg. Denne på bildet er fra Metervare, og gikk ned på høykant. Og en god spekepølse må vi ha. Denne økologiske på bildet fra ASK sender deg rett til Italia smaksmessig. 

BF171933-4092-4578-85D2-02B41A11E15F

Desember er liksom grisens måned i vår kultur, og det ble mye av Nasse på det uformelle julebordet mitt. En som jeg tror vi kan si havnet øverst på pallen hos alle rundt bordet, var rilletten fra Indre Oslo matforedling. Disse holder til midt i Oslo-gryta (Storgata, sjekk ut den kule hjemmesiden deres her!), og vant nylig Matprisen for beste produsent. Velfortjent! Helt vanvittig digg rillette, syntes både store og små. Jeg serverte den med min egen kryddersyltede rødløk ved siden av. Nydelig med friskhet og krydder på den feite grisen.

D7341723-075F-4C6A-B813-FC98E9561BAF

Verdens enkleste og deiligste tapas må jo være dadler surret i bacon? Jeg legger dem på bakepapir på bakebrett, og steker dem 15 minutter midt i ovnen på 220 C varmluft. Snu dem et par ganger underveis så de blir jevnt stekt. De økologiske dadlene fra Helios er etter mitt skjønn de beste du får kjøpt utenom løsvekt. Og det tørrsaltede baconet fra Høvikveien kjøtt og kolonial har vunnet priser.

E22FEF34-B23F-4D0A-8B4C-AFBBD0D46C2D

Gode medisterpølser ble frest med smør i panna, og fikk så følge med eplebiter og svisker på små cocktailpinner. Fine munnfuller, det! Like før moren min (som var en av gjestene) tok en bit, satt hun og klagde på ordinære medisterpølser fra storprodusentene. «De smaker bare mel!» gryntet hun. Pipa fikk en annen lyd da hun fikk smake medisterpølsene til Metervare.

C623A49B-02B8-4B55-8A02-FCA61F6A5E45

Og helt til slutt må et godt brød få slå følge med alt det andre, Du finner mange slag på nettsiden til Dyrket.no, men jeg valgte et økologisk landbrød fra Rent mel.

2D830BBA-5AF6-471F-95BD-546A75294263

Innlegget er betalt og skrevet i samarbeid med Dyrket.no, en av mine favoritter innen nett-mathandel. 

%d bloggere liker dette: