Kake Reise

Fudgy brownie med salte peanøtter og papirkunst

Det som skiller brownie fra ordinær sjokoladekake er teksturen og konsistensen, synes jeg. Sjokoladekake skal være saftig og luftig, mens brownie skal være litt tung, seig, klissen. Eller: Fudgy. Og akkurat det er denne!

Grunnoppskriften er fra kokeboka mi KOSEKOKEBOKA, men her i bloggversjonen har jeg tilsatt hele saltede peanøtter også. Jeg blir liksom aldri lei av komboen mørk sjokolade og salte peanøtter. Eller nøtter og sjokolade i det hele tatt. Gull! Og KOSEKOKEBOKA kan du som alltid kjøpe her hos Haugenbok 🙂

IMG_1229

Pynten er litt utenom det vanlige, og er en utrolig fin måte og involvere barna i bakingen på. For hvor mange sånne «snøfnugg» har man ikke samlet opp gjennom årene hvis man har barn?

IMG_1209

IMG_1218

Jeg var som kjent på en pressetur til Skagen-området i april, og da besøkte vi det splitter nye Center for papirkunst i Blokhus. Jeg kan ikke anbefale det varmt nok for alle som skal til Nord-Jylland denne sommeren, med eller uten barn. Et så vakkert og morsomt museum for alle aldre. Også på regnværsdager! For de har et verksted hvor man selv kan få klippe og kose seg. Samt en koselig café.

IMG_0248

IMG_0260
Fra caféen på Center For Papirkunst

Som matskribent var det ikke papirkunst jeg gledet meg mest til på denne turen, men jeg ble altså slått i bakken både av utstilingen og kunstneren Karen Bit Vejle som viste oss rundt. Hun er et unikum, og for de fleste dødelige er det et mysterium at hun klarer å klippe frem disse detaljrike verkene med en ganske enkel saks. Riktignok en hun har arvet etter sin mor, og som hun ikke lar noen andre få bruke.

IMG_0244
Papirkunstner Karen Bit Vejle. For hånd, med sin mors gamle saks, klipper hun frem vidunderlige bilder som forteller unike historier.

For mange er Karen Bit Vejle kjent fra før, for hun bodde 30 år i Norge, og har vært portrettert mangfoldige ganger i norske medier. Hvis du besøker museet kan hun bestilles som omviser, og du trenger ikke være redd for ikke å forstå hva hun sier, for hun holder Norge kjært og snakker også godt norsk. Jeg anbefaler å få en guidet tur, for historiene som disse meterstore og meterlange papirbildene skjuler, kommer enda bedre til sin rett når de også fortelles av kunstneren selv.

IMG_1223
Og hvilken kjent nordmann tror dere blant annet har fått sitt eget bilde, gjort på bestilling? Åge Aleksandersen. For spesielt Trøndelag setter Karen Bit Vejle høyt. Ser dere at det står Åge i bildet under? 🙂

IMG_0242

__________________________________________________________________________

Ingredienser til form på 20×20 cm (12 stk)

Kake

200 g mørk sjokolade (70%)

150 g smør

3,5 dl sukker

3 egg

3 ss kakaopulver

1,5 dl hvetemel

1,5 dl hele saltede peanøtter

Pynt

1 A4 ark

1 saks

1 ss melis

1 te-sil

_________________________________________________________

Lag papirpynten først. Brett arket flere ganger og klipp et ønsket mønster. Brett arket ut og legg det i press mellom tunge bøker.

Sett ovnen på 175 C, og kle en 20×20 cm form med bakepapir.

Snelt smør og sjokolade i en bolle over vannbad. ta bollen av vannbadet, tørk den godt under og sett den på et kjøkkenhåndkle på benken. Bland inn sukkeret med visp, men ikke pisk hardt. For å få en seig/fudgy kake er det om å gjøre å piske inn minst mulig luft.

Pisk forsiktig inn eggene ett og ett av gangen. Rør inn kakao og hvetemel og bland til en klumpfri røre. Vend inn saltede hele peanøtter med slikkepott, og hell røra i den bakepapirkledde formen.

Stek kaken midt i ovnen på 175 c i 40 minutter. Løft brownien ut med papiret og la den avkjøle på rist i papiret.

Når brownien er kald: Legg «snøfnugget»/papirkunsten på kakka og sikt melis over. Løft forsiktig vekk papiret.

Velbekomme!

%d bloggere liker dette: