Litt sunnere Restaurant Tilbehør Vegansk Vegetar

Grønnkål- og erterøre

Kaller du noe dipp eller røre, smaker det nesten umiddelbart dødsgodt, synes jeg. Jeg henledes til fantasilandskap der mengder av majones, rømme, crème fraîche og andre feite jævler flyter fritt. Joda, jeg elsker feite jævler, men kan ikke ha dem hver dag, for da blir jeg en sånn selv til slutt.

Jeg var på Mathias Dahlgrens vegetarrestaurant i Stockholm før jul. Rutabaga heter den, og ligger inn samme døra som Michelin-restaurant Matbaren, (også Dahlgrens). Du tar bare til høyre istedet for venstre når du er innenfor. Og begge ligger i første etasje hos Grand Hotel. Der kan du godt ta en natt eller flere også. Vidunderlig hotellklassisisme!

Jeg kjente ikke noe særlig til Mathias Dahlgren før jeg satt ved Chef´s table på Rutabaga. Men jeg stabbet meg ut derfra etter endt måltid, uten tvil om at det var det mest smakfulle, fantastirike, mettende og rafinerte måltid vegetarmat (lakto-ovo) jeg hadde spist. En balansegang i teksturer, smaker og råvarer som ga litt gåsehud, og en finstemt sans for menyoppygning, der denne type rører/dipp og brød var vesentlige helt i starten. Sånn kan det altså gjøres. Uten kjøtt og fisk. Av med hatten.

Ikke rart jeg kvapp til av glede og kjøpte kokeboka hans med det samme jeg så den hos Norli forrige uke. Anbefaler den på det varmeste: «Med fokus på grönsaker»  Kanskje ikke verdens mest sexy tittel. Litt mer som et punkt på læreplanen til en hvilken som helst ungdomsskole. Men innsiden er sexy, og den har inspirert meg i mange dager nå. Det er lenge siden jeg leste en kokebok på senga.

8815B1D5-BC63-4491-BC1E-B8AD7696D59A

Den irrgrønne røra her er inspirert av Dahlgren, og jeg har bare bygget den litt ut i smaksbildet. Den er frisk, salt, syrlig, dyp, grønn og deilig. Den kan spises som grønnsakstilbehør til all grillet og stekt mat, men personlig er den blitt en hit i matboksen og til lunsj her hjemme (sammen med litt annet ditt og datt, så klart), og som en snack med litt brød eller annet mens man venter på at middagen blir klar. Passer også som «spread» på sandwich.

_____________________________________________________________________

Ingredienser til dipp for 4 personer

200 g frosne grønne erter

80 g grønnkål

4–5 ss god olivenolje

1 hvitløksfedd

1 toppet ts kapers

1/2 lime, saft og finrevet skall

salt og pepper

___________________________________________________________________

Hell kokende vann på de frosne ertene så de raskt tiner opp, og skyll dem deretter med iskaldt vann så de ikke mister fargen.

Rens grønnkålbladene fra de tjukke stilkene. Vi skal bare bruke bladene her.

Ha alle ingredienser i en foodprosessor og kjør det glatt mens du sper med olivenolje mens maskinen går. Hvor glatt og bløt du vil ha røra, er opp til deg. Jo mer olje, og jo lenger du kjører den, jo glattere. Jeg holdt min litt på den grovere siden.

Smak til en siste gang med salt, peper og eventuelt mer lime, før servering.

En ekstra kveil god olivenolje på toppen, og kanskje et dryss gressløk hvis det skal være fjongt, eller gressløkblomster slik jeg har brukt på bildet.

%d bloggere liker dette: