Frokost Litt sunnere Vegansk Vegetar

Havregrøt med frø og peanøttsmør

En real frokostgrøt trenger ikke bare være laget på havregryn. Gresskarkjerner er gode saker. Chiafrø og linfrø likeså. Og nøtter. Putt alt i én og samme grøt til frokost, så får du en breddfull tank du kan frese på frem til lunsj. 

Som alltid må jeg ha melk i grøten for å få den kremede konsistensen jeg liker aller best, men du kan selvfølgelig bytte ut med vann hvis du vil det. Kanskje bruker du en plantebasert melk? Jeg brukte havremelk denne gangen, og det ble godt. Noe annet ville kanskje vært rart. Havremelk i havregrøt…logikk på lavt nivå. Jeg prøvde å drikke et glass havremelk også. Men der glapp det for meg, gitt. Enkelt fortalt: Jeg synes ikke det smakte noe godt. På grensen til kvalmende. Og jeg hadde de beste intensjoner og reneste hensikter da jeg skjenket meg et høyt, iskaldt glass og tok fire store optimistiske slurker. Takk for meg og tilbake i kartongen med deg, kjære havredrikk. Du kan få være med på andre ting. Man skal ikke ha «melket» deg til ingen nytte.

Så derfor, kua mi, jeg takker deg fremdeles. Og mine besteforeldre på gården i Skjåk som hadde kyr og solgte og drakk kalvedrikken hver bidige dag. Takk. De levde til de var 95, uten en eneste livsstilssykdom. Derfor blir det litt besværlig å tro på dem som hevder at kumelk er ren gift for oss alle. Alkohol drakk besteforeldrene mine derimot aldri. Ikke engang det «sunne» glasset med rødvin hver dag. Eller brus, eller energidrikker, eller proteindrikker, eller annet syntetisk og bearbeidet mig, hverken i fast eller flytende form. 15 minutter i bil til nærmeste butikk som stengte klokka 17.00. Blir ikke så lett fysen på litt snacks, grandis og brus da. De spiste og drakk ren, norsk, spartansk hjemmelaget mat, ofte av råvarer fra egne åkrer og eget fjøs, helst i sesong, og aldri mer enn akkurat passe. De hadde magemål, i alle betydninger av begrepet. 

De levde ikke sånn for å bevise noe eller hevde seg. De gjorde det bare fordi de i all ydmykhet mente de ikke kunne noe annet. 

Funka som faen for helsa deres, det. Å ikke dra til Japan for å ete tang. Eller India for å få tarmskylling. 

En kotelett med gulrøtter, blomkål, brun saus og potet. Minimalt med salt (Maj-Britt 14 år på besøk: «Herregud, hvor er saltet?! Dette smaker jo ingenting!»). Karbonader. Suppe. En skive hjemmebakt byggbrød med brunost. Pultost, gammalost. Flatbrød med spekeskinke fra egen gris. Kål. Grøt. Steik. Frossen fisk fra fiskebilen eller selvfisket ørret fra elva. Sild, en hel del. Egg. Fruktcocktail fra boks, toppet med pisket krem. Mye kokt mat, mindre stekt. En appelsin til påske. Nøtter og dadler til jul. Kaffe med sukkerbit mellom tenna hver dag. Gebiss. Hjemmebakte kaker. Syltetøy av egne bær. Saft av det samme. Multer fra myrene brattest oppe, lengst borte. Tran. Og hardt fysisk arbeid hver eneste dag. Bratte jorder, noen millioner skritt, trim uten intensjoner om trim. Store løft, muskler. Slitasje. Sollys. Frisk luft. Natur. Ingen, ingen mobil eller data. Stress? En del. Blir det regn nå som vi vil ha tørke? Blir det tørke nå som vi vil ha regn? Hvor ble det av den siste kua på sætra? Hva gjør vi med slåmaskina som synger på siste verset? Hva gjør vi med råten og sykdommen i potetåkeren? Hvorfor har tregrensa flyttet seg oppover skråningen? Flyet som Maj-Britt jobber på kommer til å styrte! Skal de reise til Syden nå igjen? Hvorfor det, de har jo vært der før? Nå legger de ned butikken her. De snakker om å legge ned skolen.

Livet er en kompleks innretning. Kroppene våre så forskjellige. Helsa. Miljøene så ulike. Flaksen og DNA´et så skjevt fordelt. 

Herreminbart, dette skulle bare handle om grøt og så ble det en festtale til besteforeldrene mine. Skål i kumelk! Det blir ikke den som dreper meg.

_________________________________________________________

Ingredienser til 1 porsjon (moderat…dra på litt hvis du vil)

0,5–1 dl havregryn

1–2 ts linfrø

1–2 ts chiafrø

1–2 ts gresskarkjerner

1–2 ts peanøttsmør, grov type med minst 90% nøtter

En klype salt

1,5–3 dl melk (fra ku eller plante, ditt valg)

_______________________________________________________

Ha alle ingredienser i en kasserolle og kok opp. La det små koke under omrøring til du har en konsistens som ligner på…ja, på grøt. det tar ca 5 minutter.

Topp med frukt, bær, kanel og/eller honning. Kick ass.

%d bloggere liker dette: