Dansk Reise

Bornholm, min øyesten i Østersjøen

Forrige helg var ekstra fin. Da kom jeg tilbake til en favoritt: Bornholm. Dette var i forbindelse med en pressetur og kokkekonkurransen «Sol over Gudhjem», og selv om jeg har vært der før var det umulig å takke nei, for Bornholm blir jeg aldri ferdig med. Den er for skjønn og får gjerne være et fast innslag i mitt liv fra nå og ut.

Jeg pakket med meg flere kofferter hjem fulle av reisestoff, og jeg vil dele dette med dere i individuelle innlegg, men aller først kommer det her en glovarm, gjenforelsket anbefaling på generelt grunnlag. Mange har allerede spurt meg om tips til Bornholm, helt siden de første instagram-innleggene mine fra første besøk på øya for ca tre år siden, og jeg ser at stadig flere venner og bekjente setter kursen ut i Østerjøen for en dansk ferie. Godt valg! Jeg mener den har alt en god ferie trenger.

Så dette innlegget blir mest som et kjapt fotoalbum dere kan få bla igjennom. Lett info og ingen dypdykk, det kommer senere.

IMG_5934
Pressefrokost i havnen til byen Gudhjem under matfestivalen og den årlige  kokkekonkurransen «Sol over Gudhjem» (som også er navnet på Bornholms nasjonalrett). Så glad! Sammen med reiseblogger Hanne Marit fra Sekk og sandaler som du kan besøke her for gode reisetips. Foto av reiselivsjournalist Odd Roar Lange, som gir gode reisetips på The Travel inspector.
IMG_5860
Når til og med toilettene er pene. Dette doss-stillebenet er fra restauranttoilettet til Hasle Røgeri.

Jeg har vært på Bornholm to ganger tidligere. Første gang var i slutten av oktober for et par år siden og helt utenfor sesong. Litt utenom det vanlige ettersom øya først og fremst er en sommerdestinasjon for turister. Jeg kom dit altså første gang da vinden sto sidelengs og var i minus, men ble umiddelbart forført tross vind, regn, bekmørke høstveier og innevær. Jeg tåler litt drama. Øya er vakker, vill, gjestfri uansett sesong, og om høsten står de store skogene på midten av øya i brann, slynger ildrødt og gult løv mot et skylag som driver over himmelen som hadde det Åsgårdsreien i hælene.

IMG_5908
Jeg vet ikke hvor mange lekre seilbåter mot vakker horisont jeg har tatt bilde av. Kanskje 50? Her er en med en forgrunn av typiske klipper på østsiden av øya….
IMG_5906
…og her er en med sanddyner, gress og hav-hav-hav. Altså…! Gi meg seilbåter og horisont, så skal jeg nok få tiden til å gå.

Andre gang jeg besøkte Bornholm var det en typisk familieferie i sommerhus med barn, hund, strand, vann, grill og iskrem. Dette var Bornholm selvfølgelig også skrudd sammen for, og utallige dansker opp igjennom historien har tatt med seg ferieminner fra øya, da den er et av danskenes egne favorittferiemål innenlands.

IMG_6035
Slå deg ned i en fluktstol ved caféen i Norresan. 
IMG_6062-2
Caféen i Norresan. Jeg tar jobb som oppvaskhjelp her om nødvendig, hvis det betyr at jeg kan tilbringe hele sommeren i disse omgivelsene. 

Men nå sist var det altså en pressetur/voksentur med mat, hygge og rekreasjon som hovedfokus. Bornholm er nemlig en kulinarisk øy og har målrettet og med krum rygg bygget seg opp fra å være et sted man flyttet fra, til å bli et sted folk flytter til for å være med på den rivende utviklingen på matscenen. Råvareproduksjonen og foredlingen av øyas egne ressurser er imponerende. Alt fra raspolje, sennep, gin, snaps, øl, sjokolade, tindved, spekemat, karameller, lakris, micro greens, most og juice….lista er lang. Du finner spisesteder på alle punkt langs skalaen, fra folkelig pølsebod og familiebuffet til feinschmecker og gourmet med Michelinstjerne.

IMG_6057
Rabarbralimonade i glasset og røkt torskesmørbrød i Norresan.
IMG_5900
To glade snapseprodusenter fra Køben, med en spesialsnaps til «Sol over Gudhjem»-arrangementet.
IMG_5958
En av Bornholms kanskje mest kjente eksportartikler fra de lokale råvarenes rekker, er rapsolje.
IMG_5828
Røkt sild har alltid vært et varemerke for Bornholm, og utgjør hovedråvaren i najsonalretten «Sol over Gudhjem».  I sin tid var røkt fisk en av de viktigste næringene til øya. Derfor har så mange hus disse store, merkelige pipene. Det betyr at huset har vært, og kanskje fremdeles er, et sted der det røkes fisk. Her er vi på besøk på øyas eldste røkeri som fremdeles gjør det på gamlemåten: Hasle Røgeri.

IMG_5841

IMG_5811
Lunsj i hagen til Hasle Røgeri. De har visstnok noen deilige fiskekaker også. Og varmrøkt norsk laks, hvis du har vanskelig for å gi slipp på det norske til lunsj. Herregud, bare ta buffeten! Så kan du velge litt av alt.
IMG_6019
Også midt i sentrum av de små pittoreske byene langs kysten, og i det som er privathjem, har det vært røkerier i gamledager. De karakteristiske pipene avslører husets fortid.

Et viktig lokomotiv for den gastronomiske veksten skyldes helt klart restaurant Kadeau, som har holdt på sin Michelinstjerne helt siden 2016. Den nedlagte strandkiosken med utsikt over nypehekker og en hvit badestrand, ble renovert og gjort om til gourmetrestaurant av to barndomskamerater fra Bornholm, Nicolai Nørregaard og Rasmus Kofoed, i 2007. Det de har bygget opp, nærmest ut av ingenting, er en bragd. Og det står som et evig imponerende monument på toppen av sanndynen, og er ikke minst inspirerende for mange aspirerende kokker innen New Nordic-bevegelsen.

IMG_6099
Strandkiosken som ble gourmetrestaurant: Kadeau.
IMG_6148
Kadeau.
IMG_6168
Kadeau.

Bornholm ligger nærmere Sverige enn Danmark, og derfor kan hovedstaden Rønne nås med ferge fra begge land. Enten fra Ystad i Skåne, eller fra Køge på Sjælland (utenfor København). Tidliger var fergeprisene ganske steile, men etter at et nytt fergeselskap kom på banen er prisene nå halvvert ifølge Bornholms eget turistbyrå. Happt days! Kjør bilen ombord og ta en kaffe eller handle tax free på overfarten. Du kan også ta ferge fra Sassnitz i Tyskland eller Swinoujscie i Polen, hvis du vil innom øya på vei hjem fra bilferie i Europa. Og selvfølgelig kan du fly. Flyselskapet DAT flyr fra Kastrup, og turen tar ca 40 minutter i effektiv flytid.

IMG_5992
Havnen i Gudhjem.
IMG_5955
Café Rosa i byen Gudhjem
IMG_6007
Bratte bakker og fikentrær i Gudhjem. Bornholm er en kupert øy hist og her, så du får trent låra hvis du sykler.
IMG_6306
Jeg tror det er utsikt over alt hvor man snur seg på Bornholm. Her fra deilige restaurant Le Port.
IMG_6320
Lunsj på restaurant Le Port.

Bornholm har 40 000 fastboende og er ikke større enn at du kan komme deg fra den ene enden av øya til den andre, fra nord til sør eller øst til vest, på en halvtimes tid. Landskapet er langt mer variert og kupert enn på «fastlandet» Danmark. I nord og øst finnes klippelandskap og dramatisk stein, mens hvite sandstrender strekker seg endeløst i sør og vest. Midt på øya ligger dype skoger med mye vilt, samt buktende åkrer og enger.

E4123D1B-40E1-4FBF-85C2-9C9693938A30
Den mest finkornede og kritthvite sand du kan tenke deg, på Dueodde lengst sør på øya. Sterk kontrast til klippelandskapet i nord.

Kommer du uten bil, og har tenkt å fortsette uten bil, er sykkel selvfølgelig et populært fremkomstmiddel. Mange drar på sykkelferie til øya. Og gidder du ikke laste sykkelen tung med bagasje, finnes det tjenester som kan frakte den for deg til overnattingsstedene du har peilet deg ut. Genialt! Buss har de også, og da jeg som sertifikatløs spurte turistinformasjonen, fikk jeg vite at den går en gang i timen. Du kan med andre ord komme deg fra Rønne der fergehavn og flyplass ligger til de destinasjonene du ønsker, uten bil eller sykkel. Du kan også ta den bussen som kjører kystveien rundt hele øya som en billig guidet tur på egenhånd. Det kommer jeg til å teste neste gang. Var min egen idé. Jeg gjør ofte det på nye steder: tar lokalbussen fra A-Å. Så får man sett hverdagsfolk og stedene der turister kanskje ikke kommer så ofte. En gang havnet jeg i et industriområde i gokk laaaangt utenfor Stockholm, men det er en annen historie som hører hjemme i Sverige.

For andre aktive folk kan jeg fortelle at du kan klatre, padle og ikke minst seile. Små idylliske havner ligger som perler langs hele øya.

IMG_6253
En hotellfavoritt i min verden: Hotell Nordlandet, helt nord-øst på øya.

Uansett hva slags tak du vil ha over hodet om natten, finner du det på Bornholm. Nostalgiske badehotell med klassisk eleganse, moderne hotell i ny-nordiske nyanser, bed&breakfast, sjarmerende pensjonater, campingplasser, sommerhus, hytter, du kan telte eller sove i båten du kanskje seilte hit med.

IMG_6247
Poolen ved Hotell Nordlandet…
IMG_6254
…ser slik ut! Hanne Marit fra Sekk og Sandaler tar en dukkert NESTEN uten å gispe.
IMG_6267
Hotell Nordlandet.

Og helt til slutt er det bare å innse at ett ydmykt minnekort i kamera ikke er nok på en ferie til denne øya. Det er pene ting over alt. Om det nå er maten, naturen, husene eller de trivelige folka man vil forevige. Har du spørsmål eller tips du vil dele, så ta kontakt eller skriv gjerne i kommentarfeltet.

501731CE-22E7-4763-B0DB-9832A7DBDE0D
Vanvittige Dueodde strand helt på sørenden av øya. I bakgrunnen skimtes Dueodde Fyr.

Denne reisen har vært en pressetur i regi av Visit Denmark Norge og Destination Bornholm. Overnatting og reise, samt enkelte måltider, er derfor dekket av turoperatøren.

4 kommentarer på “Bornholm, min øyesten i Østersjøen

  1. Takk for en usedvanlig fristende reiseskildring!

  2. Utrolig fine bilder fra en skikkelig fin tur! ❤

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: