Forrige helg var ekstra fin. Da kom jeg tilbake til en favoritt: Bornholm. Dette var i forbindelse med en pressetur og kokkekonkurransen «Sol over Gudhjem», og selv om jeg har vært der før var det umulig å takke nei, for Bornholm blir jeg aldri ferdig med. Den er for skjønn og får gjerne være et fast innslag i mitt liv fra nå og ut.
Jeg pakket med meg flere kofferter hjem fulle av reisestoff, og jeg vil dele dette med dere i individuelle innlegg, men aller først kommer det her en glovarm, gjenforelsket anbefaling på generelt grunnlag. Mange har allerede spurt meg om tips til Bornholm, helt siden de første instagram-innleggene mine fra første besøk på øya for ca tre år siden, og jeg ser at stadig flere venner og bekjente setter kursen ut i Østerjøen for en dansk ferie. Godt valg! Jeg mener den har alt en god ferie trenger.
Så dette innlegget blir mest som et kjapt fotoalbum dere kan få bla igjennom. Lett info og ingen dypdykk, det kommer senere.


Jeg har vært på Bornholm to ganger tidligere. Første gang var i slutten av oktober for et par år siden og helt utenfor sesong. Litt utenom det vanlige ettersom øya først og fremst er en sommerdestinasjon for turister. Jeg kom dit altså første gang da vinden sto sidelengs og var i minus, men ble umiddelbart forført tross vind, regn, bekmørke høstveier og innevær. Jeg tåler litt drama. Øya er vakker, vill, gjestfri uansett sesong, og om høsten står de store skogene på midten av øya i brann, slynger ildrødt og gult løv mot et skylag som driver over himmelen som hadde det Åsgårdsreien i hælene.


Andre gang jeg besøkte Bornholm var det en typisk familieferie i sommerhus med barn, hund, strand, vann, grill og iskrem. Dette var Bornholm selvfølgelig også skrudd sammen for, og utallige dansker opp igjennom historien har tatt med seg ferieminner fra øya, da den er et av danskenes egne favorittferiemål innenlands.


Men nå sist var det altså en pressetur/voksentur med mat, hygge og rekreasjon som hovedfokus. Bornholm er nemlig en kulinarisk øy og har målrettet og med krum rygg bygget seg opp fra å være et sted man flyttet fra, til å bli et sted folk flytter til for å være med på den rivende utviklingen på matscenen. Råvareproduksjonen og foredlingen av øyas egne ressurser er imponerende. Alt fra raspolje, sennep, gin, snaps, øl, sjokolade, tindved, spekemat, karameller, lakris, micro greens, most og juice….lista er lang. Du finner spisesteder på alle punkt langs skalaen, fra folkelig pølsebod og familiebuffet til feinschmecker og gourmet med Michelinstjerne.






Et viktig lokomotiv for den gastronomiske veksten skyldes helt klart restaurant Kadeau, som har holdt på sin Michelinstjerne helt siden 2016. Den nedlagte strandkiosken med utsikt over nypehekker og en hvit badestrand, ble renovert og gjort om til gourmetrestaurant av to barndomskamerater fra Bornholm, Nicolai Nørregaard og Rasmus Kofoed, i 2007. Det de har bygget opp, nærmest ut av ingenting, er en bragd. Og det står som et evig imponerende monument på toppen av sanndynen, og er ikke minst inspirerende for mange aspirerende kokker innen New Nordic-bevegelsen.



Bornholm ligger nærmere Sverige enn Danmark, og derfor kan hovedstaden Rønne nås med ferge fra begge land. Enten fra Ystad i Skåne, eller fra Køge på Sjælland (utenfor København). Tidliger var fergeprisene ganske steile, men etter at et nytt fergeselskap kom på banen er prisene nå halvvert ifølge Bornholms eget turistbyrå. Happt days! Kjør bilen ombord og ta en kaffe eller handle tax free på overfarten. Du kan også ta ferge fra Sassnitz i Tyskland eller Swinoujscie i Polen, hvis du vil innom øya på vei hjem fra bilferie i Europa. Og selvfølgelig kan du fly. Flyselskapet DAT flyr fra Kastrup, og turen tar ca 40 minutter i effektiv flytid.





Bornholm har 40 000 fastboende og er ikke større enn at du kan komme deg fra den ene enden av øya til den andre, fra nord til sør eller øst til vest, på en halvtimes tid. Landskapet er langt mer variert og kupert enn på «fastlandet» Danmark. I nord og øst finnes klippelandskap og dramatisk stein, mens hvite sandstrender strekker seg endeløst i sør og vest. Midt på øya ligger dype skoger med mye vilt, samt buktende åkrer og enger.

Kommer du uten bil, og har tenkt å fortsette uten bil, er sykkel selvfølgelig et populært fremkomstmiddel. Mange drar på sykkelferie til øya. Og gidder du ikke laste sykkelen tung med bagasje, finnes det tjenester som kan frakte den for deg til overnattingsstedene du har peilet deg ut. Genialt! Buss har de også, og da jeg som sertifikatløs spurte turistinformasjonen, fikk jeg vite at den går en gang i timen. Du kan med andre ord komme deg fra Rønne der fergehavn og flyplass ligger til de destinasjonene du ønsker, uten bil eller sykkel. Du kan også ta den bussen som kjører kystveien rundt hele øya som en billig guidet tur på egenhånd. Det kommer jeg til å teste neste gang. Var min egen idé. Jeg gjør ofte det på nye steder: tar lokalbussen fra A-Å. Så får man sett hverdagsfolk og stedene der turister kanskje ikke kommer så ofte. En gang havnet jeg i et industriområde i gokk laaaangt utenfor Stockholm, men det er en annen historie som hører hjemme i Sverige.
For andre aktive folk kan jeg fortelle at du kan klatre, padle og ikke minst seile. Små idylliske havner ligger som perler langs hele øya.

Uansett hva slags tak du vil ha over hodet om natten, finner du det på Bornholm. Nostalgiske badehotell med klassisk eleganse, moderne hotell i ny-nordiske nyanser, bed&breakfast, sjarmerende pensjonater, campingplasser, sommerhus, hytter, du kan telte eller sove i båten du kanskje seilte hit med.



Og helt til slutt er det bare å innse at ett ydmykt minnekort i kamera ikke er nok på en ferie til denne øya. Det er pene ting over alt. Om det nå er maten, naturen, husene eller de trivelige folka man vil forevige. Har du spørsmål eller tips du vil dele, så ta kontakt eller skriv gjerne i kommentarfeltet.

Denne reisen har vært en pressetur i regi av Visit Denmark Norge og Destination Bornholm. Overnatting og reise, samt enkelte måltider, er derfor dekket av turoperatøren.
Takk for en usedvanlig fristende reiseskildring!
Selv takk, for hyggelig melding 🙂
Utrolig fine bilder fra en skikkelig fin tur! ❤
Selv takk for en uforglemmelig tur, Hanne Marit! Ble jo reine leirskoleminneboka i etterkant 🙂