Bærekraft FILM Kjøttfri mandag Litt sunnere Reklame Vegetar

La oss spise mer grønt, norsk og sesongbasert!

Det er lett å spise kortreist og norsk fremdeles. For selv om sola er lengre unna, ettermiddagene mørkere og lufta kjøligere, knaker det godt i vokseverken til de norske rotvekstene og betene akkurat nå. For et par uker siden var jeg på besøk hos Roy, som du ser på bildet her, og som er sjette generasjon driver av Hasle Gård i Østfold. Der har de blant flere ting nydelige beter av alle slag, og det var virkelig en fin-fin dag hos gode folk. Jeg slutter aldri å bli forundret over hvilke gårdsperler som gjemmer seg bare noen steinkast unna veinettet og mer urbane strøk. Som oaser gjemt bak noen klynger av trær, bare et par avkjørsler unna.

Det blåste friskt over åkrene da jeg ankom, men jeg fikk raskt en rykende varm skål med den legendariske rødbetsuppa til Roys kone Kathrine, og da var vind og vær kjapt glemt før vi satte kurs ut i åkeren for å se på betene. Den suppa, altså…For en smaksbombe! Hun bruker en «hemmelig» ingrediens som gir den suppa en lunende smaksdybde og et  ekstra høstpreg. Lyst til å lage den selv? Du finner «hemmeligheten» og oppskriften på Kathrines deilige rødbetsuppe her, 

D57F0877-FBC2-4A08-9EFA-8DDB4EA44E67

Så hvorfor dro jeg til Hasle Gård? Jeg har et samarbeid med Gartner.no og TV2, hvor jeg blir med ut til noen av de mange dyktige og tradisjonsbærende grønnskasprodusenentene våre, og lager filmer for blant annet Gartner.no sine egne nettsider. Du kan se alle filmene vi har laget så langt her. Masse inspirasjon, oppskrifter og kunnskap om grønnsakene, samt intervjuer med de dedikerte og fine folka som jobber for at du og jeg kan få knallfine norske råvarer på middagsbordet.

B1305C75-84B6-4B26-A1A0-89923B8B6727

Mange av dere kjenner sikkert Gartner.no fra før, for jeg kan umulig være den eneste som har brukt dem som oppslagsverk. Hvis du ikke kjenner dem vil jeg anbefale dem på det varmeste. De formidler bunnsolid faktakunnskap om det meste innen norskprodusert frukt og grønt, og på toppen av dette har de flust av inspirerende oppskrifter som du kan følge slavisk eller bare danse videre med etter egen fantasi. De har også kart som viser hvor de ulike produktene dyrkes, gode artikler om produsentene og detaljert næringsinnhold på produktene. For oss som gjerne vil spise mer og masse grønt, og gjerne så norsk sesongbasert som mulig, er nettsidene til Gartner helt enkelt gull. Sjekk ut her!

MB og Roy foran bord

En liten appell fra meg helt på tampen: Se på opprinnelsesland når du velger grønnsaker i butikken, og gå gjerne å for de norske først. Da vet du at de ikke har reist fryktelig langt, og du får grønnsaker som har fått tid til å vokse seg ekstra smaksrike fordi sommerdagene er lysere, men lufta kjøligere enn på sørligere breddegrader. Ting tar tid før det blir modent her i Norge. Men det meste som får tid på seg blir ofte bedre enn det som skyndtes på. Akkurat der synes jeg folk, frukt og grønnsaker er ganske like.

(Innlegget er skrevet som del av et betalt samarbeid med Gartner.no…og er derfor reklame for norske grønnsaker.)

%d bloggere liker dette: